Református segítség a kórházban

Önkéntes beteglátogatókat keresnek a gyulai Pándy Kálmán Kórházba. Az önkéntes legfontosabb feladata, hogy türelemmel meghallgassa a betegeket és beszélgessen velük.

A személyes megszólítást nem pótolja semmi

Nemcsak a betegeket, az orvosokat és a nővéreket is lelkigondozza Tóth Márta, a gyulai Pándy Kálmán Kórházban. A református lelkipásztor egyedül látja el a szolgálatot a hatalmas – 1500 ágyas – intézményben, immár tizenöt éve. 2011 az önkéntesség éve, ezért is remélik, hogy fogékonyabbak az emberek és szívesebben jelentkeznek beteglátogatónak, akiknek egy rövid képzést is megszerveznek, akár 4-5 önkéntes jelentkezése esetén is. Tóth Márta azt mondja: a betegeknek nagy szükségük van arra, hogy valaki egyszerűen csak meghallgassa őket, vagy segítsen eljutni istentiszteletre a kórház kápolnájáig. A személyes megszólítást nem pótolja semmi.

Újra a kápolnában


A gyulai kórházban tavaly óta ismét működik a kápolna, amelyet korábban hatvan évig nem használtak, majd évtizedekig orvosi könyvtár működött az épületben. A felújított és felszentelt kápolna ad otthont az istentiszteleteknek és a különböző alkalmaknak. Januártól havonta egyszer más felekezetek lelkipásztorai is tartanak istentiszteletet, illetve misét, korábban csak a református lelkész szolgált a százéves kápolnában.

A lelkész nem halálmadár


Amikor a szolgálatomat elkezdtem azt tapasztaltam, hogy az emberek többsége szerint csak a gyógyíthatatlan betegeknek kell kórházlelkész és engem kizárólag akkor hívhatnak, ha itt a vég – meséli Tóth Márta. Mikor beléptem a kórterembe és bemutatkoztam azt mondták: „Jaj nem vagyok én olyan beteg, hogy hozzám pap jöjjön!” Ezt az előítéletet kellett lebontani bennük és bebizonyítani, hogy a lelkész, nem halálmadár, tehát nem csak akkor lehet hívni, ha nagyon nagy a baj. Egy lábát tört tizenöt évesnek éppúgy szüksége lehet a lelkipásztorra, mint a túlterhelt kórházi dolgozónak. Természetesen az onkológiára és a hospice-ra a súlyos betegekhez sűrűbben hívnak.

Kórházlelkész és önkéntes


Tóth Márta szerint helyzetfüggő, hogy kórházlelkészre, vagy önkéntes beteglátogatóra van-e szüksége a betegnek, tulajdonképpen mindegyikre, mert az önkéntes nem a kórházlelkész helyett van, hanem a szolgálatát segíti. Úgy véli, hogy gyakran a hozzátartozók is időhiánnyal küszködnek, ezért a betegek hálásak azért, ha valaki őszintén megkérdezi, hogy vannak és a választ is megvárják. Természetesen egy úrvacsorát kérő betegnél a lelkész szolgál – teszi hozzá.

Kiégett személyzet


A kórházi dolgozók köztudottan alulfizetettek, túlterheltek és sokukat a kiégés veszélye fenyegeti. Tóth Márta szerint éppen ezért különösen fontos, hogy törődjenek a személyzettel is. Az ápolóknak, orvosoknak is jól esik az egyszerű kérdés: hogy vagy? A lelkipásztor örömmel meséli, hogy tizenhárom éve működik náluk a kórházi dolgozók Bibliaköre, amelyet először havonta tartottak, de ez kevésnek bizonyult, így már kéthetente találkoznak a kápolnában. A Bibliakör igazi szolgáló csoporttá vált; karácsony előtt 20 kg lisztből mézeskalácsot sütöttek a betegeknek és énekkel, verssel köszöntötték őket. Szolgáltak – többek között – a daganatos betegeknél, a nővérek karácsonyán és a kórházi istentiszteleten.

Böjti filmnézés

Évek óta szerveznek a böjtben filmnézést. Keresztyén üzenetű filmet vetítenek, majd azt megbeszélik. Egyre népszerűbb a program, a kápolnába idén már pótszékeket kellett betenni, olyan sok beteg és dolgozó ment el az alkalomra. A következő közös „filmezést” Pünkösd előtt tartják. Tóth Márta úgy véli, hogy fontos az alkalom, mert sokan ugyan nem látogatnak el istentiszteltre, de elképzelhető, hogy a filmben megragad valakit az evangélium üzenete. A gyulai kórházban április 17-én, virágvasárnap zenés áhítatot is tartanak, ahol a Gyulai Erkel Kórus lép fel.

Alkalmak a Gyulai Pándy Kálmán Kórház kápolnájában

- minden vasárnap 9 órától református istentisztelet
- minden páros héten hétfőn 17 órától kórházi dolgozók Bibliaköre
- csütörtök délutánonként 15 órától (evangélikus, baptista, református istentisztelet és római katolikus szent mise felváltva.

Az önkéntes beteglátogatói képzéssel kapcsolatban Tóth Márta ad bővebb felvilágosítást a lelkesz@pandy.hu e-mail címen.

RMK-sajtó