Egyházunk

Hírek

petrőczi_éva_károli_gáspár_díj_fotó_fabiny_tamás_fb

Károli Gáspár-díjat kapott Petrőczi Éva

Steinbach József püspök a József Attila-díjas költő, író, műfordító, irodalomtörténész, publicista életművét értékelve azt mondta: a kitüntetett „úgy tudós, hogy nem marad meg a tudomány elefántcsonttornyában és annak zárványában”, hanem a tudományos kutatásait is népszerűen továbbadja, és ezáltal sokak épülhetnek.

Tovább a cikkhez
1106 Zsinat 1. nap, szavazás (f.Hurta Hajnalka)

Az új lelkésztörvényről tárgyalt a Zsinat

Lezajlott a XV. zsinati ciklus nyolcadik ülésszaka hétfőn és kedden Balatonszárszón, az SDG Konferencia-központ nagytermében. Az egybegyűltek a többi között részletesen vitáztak a lelkipásztori szolgálatról szóló törvényről. A kétnapos ülésen szó volt a népszámlálási adatokról, az ifjúsági misszióról, a lelkipásztori hivatás évéről, illetve a 2024-re meghirdetett élő Ige évéről.

Tovább a cikkhez

További hírek

Az élet ünnepe

A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza kezdeményezésére és országos koordinálásával valósult meg a 2022. november 1-jén indult, most egyéves SMA-kutatási szűrőprogram, amelynek segítségével erre a ritka, de halálos kimenetelű, izomsorvadással járó betegségre a szűrést már újszülött korban szülői kérésre elvégezhetik állami támogatással.

Lelkek pásztora, jószágok gazdája

Gyülekezetet és gazdaságot vezetni, pláne egyszerre, embert próbáló feladat - márpedig a kölcsei lekész ezt teszi több mint tíz éve: lelkek pásztora és megannyi jószágának gondos gazdája. A Retour új évadának első részében a magyar-ukrán határtól mindössze néhány kilométerre fekvő apró községbe vezet az utunk, ahol az eredetileg operaénekesnek készülő Gyöngyösi Szabolcs szolgál egy többszáz éves, még a Kölcsey család építtette református templomban.

„Asztalodnál lábam megáll...”

Vannak jelenségek, amelyekről nem nagyon szeretünk beszélni, pláne nyilvánosan, még akkor sem, ha az illető jelenségek nyilvánossága tagadhatatlan. Ilyenkor úgy teszünk, mintha nem történt volna semmi. Hátha megússzuk. Nagy Károly Zsolt írása a Reformátusok Lapjából.

Keresztyén könyvvásár a Lónyayban

Nem versenytársak, hanem társak vagyunk abban, hogy elérjük a közös célunkat: legyen minél több keresztyén irodalom, amely segítséget nyújt nemcsak a már megtért embereknek, hanem a keresőknek is – hangsúlyozza Monty Taylor lelkipásztor, a Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány elnöke a közelgő Keresztyén Karácsonyi Könyvvásár kapcsán.

Lehajolni az elesettekért

Szerető és támogató környezetet létrehozni a különböző akadályozottsággal élő emberek számára – ez a gondolat vezérelte negyven évvel ezelőtt Dizseri Tamást, aki egy olyan helyet álmodott meg, ahol keresztyén szeretetben kiteljesedve élhetik életüket a gondozottak. Nem véletlen, hogy a fennállásának negyvenedik évfordulóját ünneplő Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ jubileumi ünnepségének vezérgondolata a Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből kiemelt versrészlet volt: „Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk…”

A szeretet legmagasabb szintje az önfeláldozás

Az önfeláldozás nem egy gyakori téma a hétköznapokban, ennek ellenére fontos pontja az életünknek. Ez a tulajdonság erős empátiából, felelősségtudatból és az emberek iránti mély elkötelezettségből fakad. Király Eszter mentálhigiénés szakember felhívja a figyelmet: az önfeláldozás egyik ellensége a saját egónk, viszont az emberi kapcsolatok irányítója a szív, amit időben észre kell vennünk. Az önfeláldozásról szól a Világ/nézet legújabb része.

További tartalmak

Videók és galériák

Események