Egyházunk

Hírek

Balog Zoltán püspök, Reformátusok Szárszói Konferenciája 2022, Hirling Bálint

Igéből élő egyház legyünk

Isten Igéjének megértéséből következik az, ahogyan a valóságot és önmagunkat látjuk. Magyar reformátusként az Ige tanulmányozóinak, Igéből élő egyháznak kell lennünk, enélkül értelmetlen, bármit teszünk – így summázható Balog Zoltán püspök, az MRE Zsinata lelkészi elnökének Ön- és istenismeret a 21. században címmel tartott előadása, amelyet a Reformátusok Szárszói Konferenciájának második napján mondott el.

Tovább a cikkhez
kecskemetreformatustemplomradaym-f641bf41ca.jpg

Református liturgikus tér, avagy miért van éppen így?

Nem volt mindig magától értetődő, hogy milyen öltözetben prédikáljon a lelkész, hogyan kereszteljék a csecsemőket, mint ahogyan az sem, merre nézzenek a padok és miből igyuk az úrvacsorai bort. Olykor vitákon és rossz tapasztalatokon keresztül jutottunk el a letisztult, gyakorlatias és egyszerű református liturgikus gyakorlatokhoz, amelyek mára hagyománnyá álltak össze. A kecskeméti Ráday Múzeum igazgatója, művészettörténésze, Fogarasi Zsuzsa szerint a református liturgiában egyenrangú emberek mennek ki az úrasztalához és részesülnek az úri szent vacsorában, mind a borban, mind a kenyérben. Ezért használunk asztalt, és nem oltárt.

Tovább a cikkhez
Ferrier borito.jpg

Hit és zene

Ezen a hol időjárási-természeti, hol történelmi „forró helyzetekkel” és szélviharokkal kínzó nyáron még inkább rászorulunk a hit mellett a zene gyógyító, megnyugtató erejére, mint békésebb időkben. Petrőczi Éva gondolatai a zenéről az Ószövetségtől a zenesztéta Pintér Tiboron keresztül egészen a fiatalon elhunyt angol énekesnő Kathleen Ferrier-ig.

Tovább a cikkhez

Koronavírus-járvány

omikron fekvo - Fotó: Nagy Károly Zsolt

Omikrontól ómegáig

A járvány alatt egyre kevésbé egymással tartottunk kapcsolatot, inkább egymás képernyőn megjelenő részével. „A képernyő-másikkal pedig bármit meg lehet tenni: le lehet némítani, láthatatlanná lehet tenni...” Ennek következményeiről írt publicisztikát a Reformátusok Lapjában Nagy Károly Zsolt, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia oktatója.

Ökumenikus Imádság a járvány áldozataiért , 2021. november 28. - Fotó: Sebestyén László

Felfelé mindig vezet út

Közösen imádkoztak a koronavírus-járvány áldozataiért a Szent István Bazilikában Balog Zoltán református, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Mohos Gábor római katolikus segédpüspök. A betegséggel küzdőkért is imádságot mondtak. Balog Zoltán arra hívott fel, hogy jöjjünk össze mi, magyar keresztények, úgy, ahogyan a bajban össze kell jönniük azoknak, akik segíteni akarnak.

Covid védőoltás Bethesda Fotó (és a képen) Kalocsai Richárd

Vigyáznunk kell egymásra

Felfutóban a koronavírus-járvány negyedik hulláma, egyre több a fertőzött gyermek is. A védőoltás fontosságáról, a most „észbe kapó” oltakozókról és a maszkviselésről a Bethesda Gyermekkórház belgyógyász főorvosával, Czelecz Judittal beszélgettünk.

További tartalmak

További hírek

Tornyok, kövek, történelem, hit és közösség

Több mint százéves kéttornyú templomot bontanak le Philadelphiában – írta meg a hírt alig egy hónapja az MTI. Az Egyesült Államok ötödik legnépesebb városában egy 1882-ben, lengyel bevándorlók támogatásából épített, mára bezárt templom bontását kezdték meg. Bár a helyiek éveken át próbálták megmenteni a Fishtown negyed East Berks utcájának történelmi épületét, a tervek szerint egy ötvenlakásos, többemeletes lakóházat építenek a helyére. T. Németh László történész gondolatai.

Ahogy az ember olvassa a saját életét, úgy ismeri fel az isteni gondoskodást

Számomra a keresztyénség, a református mentalitás a koordinátarendszer, abban tudok mozogni, abban tudom leírni a velem történt dolgokat, és így ismertem fel a gondviselést is – mondta lapunknak Gundel Takács Gábor, a Magyarországi Református Egyház népszámlálási kampányának arca. A műsorvezetővel a cenzusról, az életéről és a hitéről beszélgettünk.

Sztárkutyák terepen

Orvos, pályázatíró, tűzoltó és irodista is dolgozik a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató- és Mentőcsoportjában, amely immár három éve működik egyesületi keretek között. Összeköti őket a tenni akarás, a segítségnyújtás iránti vágy és persze az adrenalin szeretete.

További tartalmak

Videók és galériák

Események

térkép no