Oktatás

Hírek

kézfogás.webp

A tisztelet kultúrája

Saját erőforrásra épít elsődlegesen a keresztyén befogadásán alapuló, hátrányos helyzetű gyerekek segítését szolgáló általános iskolai program. Úgy igyekeznek őket közösséggé szervezni, hogy abban mindenki megtalálja a helyét. A projekt a Magyarországi Református Egyház Cigánymissziója és a Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete (HEKS) együttműködésében zajlik. A koordinátort kérdeztük.

Tovább a cikkhez
mesés borítókép.jpg

Mesés útravaló

A mesék képesek kihozni mélyebb gondolatainkat. Segítenek kifejezni, megélni a bennünk lakozó érzéseket: örömöket, félelmeket. Fontosak a hittanoktatásban is. Olvasásuk hosszútávon a szövegértésben, a tanulásban és a pályaválasztásban is meghatározó. Minderről és a nemrég zárult, gyerekeknek szóló Janikovszky Éva meseíró pályázatról beszélgettünk egy lelkipásztorral és könyvtári szakemberekkel.

Tovább a cikkhez
DSC_6565.jpg

Mobillal a Bibliamúzeumban

Állványok, meszes, poros, rejtett, szűk folyosók. Mintha egy régészeti feltáráson volnék, labirintusban. Zajlanak még a felújítási munkálatok a Bibliamúzeum épületében, Budapest belvárosában. Az intézmény másfél év kényszer-zárvatartás után várhatóan idén ősszel nyitja meg újra kapuit. A középiskolásoknak meghirdetett filmes pályázatról kérdeztük az intézmény vezetőjét, Timár Gabriellát és a művészettörténész Bán Borókát.

Tovább a cikkhez

További híreink

Kettős rekviem

Június 25-én vettek végső búcsút Ábrahám Ferencné született Egerházy Katalin nyugalmazott iskolaigazgatótól, a Református Pedagógiai Intézet néhai vezetőjétől, a Dunamelléki Református Egyházkerület egykori iskolaügyi szaktanácsadójától. Petrőczi Éva versével és írásával emlékezünk.

A jóindulattal érkező hittel távozik innen

„Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel!” Ez a szolgálatuk vezérigéje, eszerint dolgoznak, nem fegyelmeznek, arra törekszenek, hogy a diákjaikban kialakuljon az önfegyelmezés. Idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Sylvester János Református Gimnázium és Technikum. A jubileumot kétnapos programsorozattal tették emlékezetessé.

Modellértékű sportfejlesztés a Károli-egyetemen

Fiatalos és sportos felsőoktatási intézmény kialakítása a célja a Károli Gáspár Református Egyetemnek (KRE). Trócsányi László rektor együttműködési megállapodást ír alá a Sportegyesületek Országos Szövetségével, valamint hat fővárosi sportegyesülettel. Az intézmény a szabadidős, versenyszerű sportolási lehetőségeket kívánja megteremteni, a sportágválasztás sokszínűségét megvalósítani hallgatói számára.

Megkezdődött a felterjesztési időszak a Molnár Miklós-díjra

Idén először díjat vehetnek át a hitre nevelés és a magyar református keresztyén értékrend átültetése területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó hittanoktatók. A Magyarországi Református Egyház Zsinata áprilisban döntött a Molnár Miklós-díjat odaítéléséről.

Otthonosság, lelkiség és kalandozás

Három jelige alapján válogatták a képeket a Még ilyet?! című illusztrációs kiállításra a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkatársai. A tárlatot és a kapcsolódó programsorozatot az Ünnepi Könyvhét alkalmából az Evangélikus Országos Múzeumban rendezték az intézménnyel együttműködve. A kiállítás megnyitóját pénteken tartották, kerekasztal-beszélgetéssel összekötve, amelyen arról is szó esett, miért kell református tankönyveket fejleszteni, és azoknak milyennek kell lenniük.

További tartalmak

Videók és galériák

Károlyi-Csekonics

Egy épület két arca

A 21. század és a neobarokk találkozik a Károli-egyetem legújabb épületében, a felújított Károlyi-Csekonics palotában. Lapozza végig kontrasztokkal teli galériánkat!

Tovább a cikkhez

Események

térkép no