Oktatás

Hírek

törökszentmiklós_borító.jpg

Amikor a helyi igények és a református oktatás találkoznak

A Törökszentmiklósi Református Oktatási Központ kiváló példa arra, hogy egy oktatási intézmény miként képes jövőt biztosítani és perspektívát nyújtani egy közösségnek. A helybéli református óvoda, iskola, valamint a szakképző iskola, technikum és gimnázium lehetőséget teremt arra, hogy a környékbeli gyermekek helyben készülhessenek fel az életre. Szabó József Jánossal, a Törökszentmiklósi Református Egyházközség elnöklelkészével, valamint Budai Ferenccel, az intézmény igazgatójával beszélgettünk.

Tovább a cikkhez
Oktatás

Jó iskola nélkül nincs nemzeti jövő

„Hiszed, hogy volna olyan-amilyen / magyarság, ha nincs – Kálvin? / Nem hiszem” – írta Illyés Gyula híres versében, miután száznegyvenhárom lépéssel lemérte a reformáció genfi emlékművét. Nem kell ahhoz egyházunk hitvalló tagjának lenni – amiképpen Illyés sem volt az –, hogy a sorok érvényességét elismerjük. Ablonczy Bálint újságíró, a Károli Interdiszciplináris Akadémia műhelyvezetőjének írása.

Tovább a cikkhez

További híreink

„Menjetek, gyógyítsátok a világot!”

A zene és a művészet közösségformáló, gyógyító és szolgáló szerepe állt a Református Művészeti Iskolák I. Találkozójának középpontjában. A magyaroroszági és felvidéki iskolák csoportjainak részvételével megvalósult rendezvény művészeti, közösségi, hitéleti programokkal várta a részt vevő iskolák diákjait és tanárait.

Református Művészeti Iskolák I. Találkozója

Oktatók és diákok ismerkednek egymás munkájával és mélyítik együtt identitásukat a Református Művészeti Iskolák I. Találkozóján. A kezdeményezésről Zila Gábort, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetőjét, valamint Kovács Zalán Lászlót, az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium igazgatóját kérdeztük.

Református óvodákat avattak Nyíregyházán

– Az Úr ajándéka a gyermek – emelte ki Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke avatóbeszédében a két református óvoda küldetését. Október 9-én Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyének belvárosában, a Kiss Ernő utcában, október 10-én pedig a legújabb városrészben, Örökösföldön adták át az egyenként ötven férőhelyes, két-két csoporttal induló intézményeket.

Újabb mérföldkő az egyház óvodaprogramjában

Október 24-én Miskolcon átadták a református egyház Országos Óvoda Programjának legújabb intézményét, a Mesekert Óvodát. Az országos fejlesztések hatvanhat óvodát érintenek, több közülük – akárcsak a miskolci – új épületet is kapott. A program által létrejövő létesítmények közül egyedül a Mesekert az, amelyik sajátos nevelési igényeket ellátó intézményként fog működni, speciális technikai és szakmai háttérrel felvértezve.

További tartalmak

Videók és galériák

Károlyi-Csekonics

Egy épület két arca

A 21. század és a neobarokk találkozik a Károli-egyetem legújabb épületében, a felújított Károlyi-Csekonics palotában. Lapozza végig kontrasztokkal teli galériánkat!

Tovább a cikkhez

Események

térkép no