Oktatás

Hírek

SDG Bibliaismereti verseny 2024  március 1. Pécs - Fotó: Kiss Zoltán

Versenyben az evangéliumért

Mémkészítés Mózes első könyve alapján, Bábel tornya gyurmából és hurkapálcából, bibliai szereplők felismerése lejátszási listákból. A többi között ilyen feladatokat kellett megoldaniuk a harmincadik Soli Deo Gloria bibliaismereti versenyen a diákoknak március első hétvégéjén. A vetélkedőt idén a Pécsi Református Kollégium Gimnáziumában rendezték meg.

Tovább a cikkhez
sarospatak_egyetem_unnep_foto_MTI_Vajda_János_3

„Azok kapnak új nevet, akik az Úr nevét nem tagadták meg”

Hálaadó ünnepséget tartottak csütörtökön Sárospatakon, a református templomban a teológiai akadémia egyetemmé válása alkalmából. Az intézmény rektora, Enghy Sándor beszédében elmondta, a minőséget az egyetemi rang önmagában nem garantálja. Az élet Ura azonban igen, a vele való szoros kapcsolatból fakadóan.

Tovább a cikkhez

További híreink

Mi okozzuk, mi tudjuk megszüntetni is

Kitüntetett nemzedéknek számítunk, mert még változtathatunk a természettel kialakított kapcsolatunkon, segíthetünk a bajba jutott földön. A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán egy féléves kurzus nyújt egyedülálló képzést a hallgatóknak a fenntarthatóság problémaköréről és a megoldási lehetőségekről. Milyen kihívások állnak előttünk? Miért kell ebben az utazásban közösen részt vennünk? Az egyetem szemináriumán jártunk, ahol a sok puzzle-darabka kezdett képpé összeállni.

A világos magyarázat életre kelti az ódon tárgyakat is

Sokoldalú szakember Kovács Teofil történész: a Tiszántúli Református Egyházkerület Nagykönyvtárának tudományos főmunkatársa, kézirattárosa, egyetemen tanít, egyházi-kulturális rendezvényeket szervez, a Debreceni Református Kollégium múzeumában a külhoniak számára rendre tart tárlatvezetést. A németoktatás kutatója, a tanítás eredményességéről azt vallja, ennek kettős a kulcsa: a diák érdeklődésének mértéke és az, mennyire tudják tudásvágyát felkelteni, szinten tartani.

Kiszabadítani Luthert a Wartburgból – Mire jó az egyházi iskola?

– Megmutatom a gyerekeknek azokat a válaszokat, amiket a Szentírás alapján igaznak látok, de rájuk hagyom a döntést, merre indulnak el – mondta Csűrös András református lelkész a Szólj be a papnak! rendezvénysorozat legutóbbi alkalmán, a budapesti Scruton kávézóban, ahol az egyházi iskolák szerepéről tartottak vitát. Beszélgetőtársai Pethő-Szűcs Mária evangélikus iskolalelkész, Rubovszky Rita, a Ciszterci Iskolai Főhatóság vezetője és Monostori László katolikus esperes-plébános volt. A rendezvényt Zila Gábor, a szervező Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetője moderálta.

Mesterséges intelligencia – követő üzemmódból haladóra kapcsolni

A mesterséges intelligencia térnyerése az iparban visszahat az oktatásra is. Az új technológia gyökeresen fogja megváltoztatni azt, ahogyan dolgozunk, oktatunk, tanulunk. A Magyarországi Református Egyház Oktatási Szolgálata intézményvezetőknek és fenntartóknak szervezett konferenciát a témában, hogy a református oktatás ne követő üzemmódban reagáljon a változásokra, hanem azokkal együtt tudjon haladni úgy, hogy megőrizze többszáz éves hagyományait.

További tartalmak

Események