Oktatás

Hírek

hittan

A jövő gyülekezete

A gyerekek jelentik a jövő gyülekezetét, az ő hitbeli nevelésükről már az Ószövetségben szó esik. Ehhez a fontos misszióhoz pedig elengedhetetlen a megfelelő hittanoktatók képzése és utánpótlása. A taneszközök korszerűségéről, a hitoktatás témáiról, a hit- és erkölcstanóra fontosságáról, a pedagógus-utánpótlásról Pap Ferenccel, a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának dékánjával beszélgettünk.

Tovább a cikkhez
Kustárné Almási Zsuzsanna

Élővé tenni az evangéliumot

A Biblia egyetemes érvényű történetei nemcsak önmagunkról, a világunkról, hanem Istenről, az ő hozzánk való viszonyáról, szándékairól és cselekvéséről szólnak. Fontos, hogy az ember, különösen gyermekkorban ne maradjon egyedül a történetekben átélt élménnyel, amely jelentős hatást gyakorol önképére, önbecsülésére, kialakuló istenképére. Az Életre kelt történetek című könyvében ezeket fejti ki a szerző, Kustárné Almási Zsuzsanna. Vele és Csűrös András lelkipásztorral beszélgettünk a bábozásról, annak hatásáról.

Tovább a cikkhez

További híreink

Egyházi intézményvezetők és szervezetfejlesztők továbbképzése: sikeresen végzett az első évfolyam a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen

– Az egyháznak egy páratlan, semmihez sem fogható üzenete van, az evangélium – de ezt nem mindig kommunikáljuk jól, nem mindig hatékony a szervezetünk működése, fejlesztése. E hiányosságok pótlására hívtuk életre ezt a képzést – fogalmazott Fazakas Sándor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, szakfelelős az egyetem keresztféléves oklevélátadó ünnepségén.

„Azok kapnak új nevet, akik az Úr nevét nem tagadták meg”

Hálaadó ünnepséget tartottak csütörtökön Sárospatakon, a református templomban a teológiai akadémia egyetemmé válása alkalmából. Az intézmény rektora, Enghy Sándor beszédében elmondta, a minőséget az egyetemi rang önmagában nem garantálja. Az élet Ura azonban igen, a vele való szoros kapcsolatból fakadóan.

Hálaadó ünnepség az egyetemmé alakulás alkalmából Sárospatakon

Több évtizednyi tudatos előkészítő munka és fejlődés eredményeként a Sárospataki Református Teológiai Akadémia alkalmazott tudományok egyetemeként Sárospataki Református Hittudományi Egyetem néven működik tovább február elsejétől. Az Országgyűlés még tavaly, december 12-én fogadta el a törvénymódosítást az intézmény egyetemi címének jóváhagyásáról. A mai ünnepi alkalmon az egyház és az intézmény vezetői mellett öregdiákok méltatták az egyetemmé válás jelentőségét.

A sárospataki teológia a történelem viharaiban

A Sárospataki Református Kollégiumot, azon belül pedig a teológiát, történelme során számtalanszor kergették el otthonából, igyekeztek ellehetetleníteni vagy szüntették meg. Mégis mindig megújulva, megerősödve került ki az iskola a történelem próbatételeiből. „Istennek tetszett, hogy a magyar földön levő tudatlanság eloszlatására Patakon iskolát fundáljon” – fogalmazott egyszer Darányi Lajos sárospataki lelkész, egykori tiszáninneni püspök. A 2024. február 1-jétől Sárospataki Református Hittudományi Egyetemként működő pataki teológia történetének zivataros esztendőit mutatjuk be.

Generációk dolgoztak azon, hogy a közös álom valóra váljon

Február elsejétől Sárospataki Református Hittudományi Egyetemként folytatja tovább tevékenységét a Sárospataki Református Teológiai Akadémia. Hosszú utat tett meg a hagyomány szerint 1531-ben alapított iskola ahhoz, hogy felsőoktatási intézménye elnyerje az egyetemi címet. Ennek az útnak a különböző állomásairól, az egyetem jelenlegi helyzetéről és jövőképéről meséltek az intézmény vezetői, munkatársai.

További tartalmak

Események