A világban

Hírek

izrael_gaza_konfliktus_fotó_getty_images

Terrorcsapásból háborús konfliktus a Szentföldön

Fájó szívvel szemlélem az eseményeket, hiszen a Szentföldről van szó, ahol évezredek óta mindig is éltek zsidók és palesztinok, ahol ráadásul Jézus Krisztus megszületett, és maradéktalanul elvégezte földi küldetését – mondja Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára. Az evangélikus lelkész, aki egyúttal külügyi szakértő és a hadtudományok doktora, átfogó és pártatlan elemzését adja az Izrael elleni terrortámadással kezdődő, a zsidó állam gázai válaszcsapásával folytatódó, a világ biztonságát is érintő, új közel-keleti válsághelyzetnek, amely egyaránt szenvedést okoz palesztinoknak és zsidóknak.

Tovább a cikkhez
Balog Zoltán és Novák Katalin Pitilun 2023 október 26 - Fotó: Sándor-palota/ Bartos Gyula

Újra magyar harang szól Pitilu szigetén

– Ha megszólal a harang, Isten hív. Ha megszólal a harang, Molnár Máriára és mindazokra emlékeztet bennünket, akik Isten hívását továbbították – mondta Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke csütörtökön a Pápua Új-Guineához tartozó Pitilu szigetén, ahova magyar delegáció látogatott. A Novák Katalin köztársasági elnökkel utazó küldöttség a mártírhalált halt Molnár Mária református misszionáriusra emlékezett, és egy harangot vitt ajándékba a kis sziget lakóinak.

Tovább a cikkhez

További hírek

Imádságért börtön

A karácsony előtti napokat választotta a Daniel Ortega vezette szandinista rezsim Nicaraguában arra, hogy papokat, köztük egy újabb püspököt tartóztasson le. Utóbbi bűne annyi volt, hogy elmondta: a nicaraguai püspökök imádkoznak börtönbe vetett társukért.

Kétszáz karácsonyi vértanú és az iszlámot megállító bozót

„Nem fogjátok megünnepelni a karácsonyt!” – olvashatta egy decemberben kapott levélben egy nigériai falu lakossága, amely később egyike volt a felfegyverzett muszlim szélsőségesek által megtámadott keresztyén közösségeknek. Egy kettéosztott ország, ahol kétszáz keresztyént öltek meg a hitéért alig pár nap alatt.

A legigazabb karácsony

Papp Györgyi Pozsonyban született 1934-ben. Férjével, Bőjtös Lászlóval 1956. december elsején menekültek el Magyarországról az Egyesült Államokba azzal a szándékkal, hogy hamarosan visszatérnek. A történelem ezt megakadályozta, honvágyukat a magyarság szolgálatával, a magyar szellemi-lelki örökség ápolásával enyhítették. Férje halála óta Györgyi visszavonultan él, de szíve, lelke és háza még mindig készen áll a vendéglátásra.

Házi keresztyénség a kommunizmus árnyékában

1949-ben egymillió protestáns volt Kínában; 2018-ban a protestánsok létszáma a hivatalos 38 millió és a 90 milliós becslés között volt – olvashatjuk Chan Kim-Kwong A keresztény vallás Kínában című könyvének hátlapján. A Gondolat Kiadó gondozásában megjelent, bő kétszáz oldalas művet a nemrég elhunyt volt köztársasági elnök, Sólyom László fordította magyar nyelvre.

Nyomás alatt a keresztyének Iránban

Egyre jobban ellenőrzik és üldözik Iránban a keresztyéneket azóta, hogy a kormányzat veszélyben érzi a hatalmát az egy éve tartó tüntetések miatt. A sokszor nyugati ügynöknek tekintett keresztyéneket mondvacsinált vádak alapján ítélik el, illetve folyamatos razziákkal és fizikai erőszakkal igyekeznek félelemben tartani őket. Iránban a már az iszlám vallás megjelenése előtt is ott élő örmény és asszír keresztyén közösségek sincsenek biztonságban.

További tartalmak

Közel-keleti reformátusok

pakisztani_teologus_borito.jpg

„Uram, tégy engem a te békéd eszközévé!”

A harmincéves Sosheel Emanuel Pakisztánból érkezett és a következő két évben a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán fog tanulni. A lahorei születésű teológushallgatóval a pakisztáni keresztények helyzetéről, személyes meglátásairól, terveiről beszélgettünk.

Pakisztáni árvíz 2022 - Fotó: Flickr / EU Civil Protection and Humanitarian Aid / Abdul Majeed

Segítség a pakisztáni árvíz áldozatainak

Kétmillió forinttal támogatja a pakisztáni református testvéreket a Magyarországi Református Egyház. Pakisztánban az elmúlt időszakban rég nem látott méretű árvíz pusztított.

közel kelet

A Közel-Kelet keresztyén közösségei segítségért kiáltanak

A Közel-Keleten élő keresztyének helyzete egyre rosszabb, rengetegen hagyják el szülőföldjüket, ősi kultúrák tűnnek el. Ebben a helyzetben Magyarország az üldözött keresztyének megsegítésére létrehozott államtitkárságon, valamint a Hungary Helps programon keresztül próbál helyben segíteni a rászorulóknak. Ezt a munkát mutatja be az Arcok és történetek – Magyar segítség a kereszténység bölcsőjében című kötet.

További tartalmak

Események