A világban

Hírek

Asif Mall (brit, pakisztáni, keresztyénüldözés) 2024 március - Fotó: Todoroff Lázár

Úgy táncolunk, ahogy a keresztyénüldözők fütyülnek

Lerombolt templomok és házak, meggyilkolt papok, lelkészek és apácák, elárvult gyerekek és szétszakadt családok – az üldözött keresztyéneket általában csak akkor kezdjük támogatni, amikor már megtörtént a baj – vallja Asif Mall, a Mordecai Ministries International alapítója és vezetője. A pakisztáni születésű, de brit állampolgárságú férfi azért kezdte el a keresztyénüldözés ellen küzdő szolgálatot, hogy a gondoknak elébe menve segítsenek. Legutóbb például Pakisztánból mentettek ki fiatalokat, egyikükkel találkozhattunk is, de a biztonsága érdekében csak Eszterként fogunk rá hivatkozni.

Tovább a cikkhez
egyiptom_utazás_koptok_földje_2024_fotó_reflap_archívum_2

Zarándokút a koptok földjén

Jó dolog, ha az ember nemcsak beszélgetni, hanem imádkozni is tud a munkatársaival. A Károli Gáspár Református Egyetem karainak oktatói közül két éve spontán létrejött egy imakör. Tagjai rendszeresen találkoznak, beszélgetnek, imádkoznak, legutóbb pedig elhatározták, hogy közös zarándokútra mennek Egyiptomba, megismerkedni az ottani keresztyén közösséggel, a koptokkal, közben pedig egymással és Istennel is. Az ötlet a pszichológia szak egyik egyiptomi hallgatójától származik, aki számos tanácsot adott hazájával kapcsolatban, és el is kísért bennünket az út egy részén.

Tovább a cikkhez

További hírek

Ha elég hitünk van, akkor semmi okunk a félelemre

Május elején Budapestre látogatott gyülekezetével Semko Koroza, a Lengyel Református Egyház püspöke. Az egyházi vezető beszélt a lengyel–magyar barátságról, az egyház valódi feladatáról és arról, mit jelent és mit nem a „keresztyénség védőbástyájának” lenni. A püspökkel a Parókia portál készített interjút.

Élő hit az üldöztetésben

A félelem a keleti keresztyének életének része. Az Irak kurdisztáni részére menekültek mostanra berendezkedtek egy új életre. Bár a térségben megbecsült közösségnek számítanak, jövőjükre mégis bizonytalanul tekintenek. Az iraki keresztyénüldözés tizedik évfordulója alkalmából látogatott Irakba a Károli Gáspár Református Egyetem nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóiból álló delegáció. Az úton szerzett benyomásaikról beszélgettünk a küldöttség két tagjával.

Az igazi Homo Deus

Az emberiség hosszú ideje fáradozik különböző gépek megteremtésén: az egyszerűbb számítási műveletek elvégzését megkönnyítő számológépektől a II. világháború feltörhetetlennek vélt enigmájával titkosított üzeneteket dekódoló gépezeten át egészen napjaink összetett, nagy mennyiségű adatot feldolgozni képes és akár öntanulást alkalmazó megoldásaiig. A soha nem látott technikai fejlődés azonban olyan etikai problémákhoz vezet, amelyekhez mi is hozzászólhatunk, és ehhez nem szükséges a mesterséges intelligencia kutatójának lennünk – vallja bioetikusként John C. Lennox.

Imádságért börtön

A karácsony előtti napokat választotta a Daniel Ortega vezette szandinista rezsim Nicaraguában arra, hogy papokat, köztük egy újabb püspököt tartóztasson le. Utóbbi bűne annyi volt, hogy elmondta: a nicaraguai püspökök imádkoznak börtönbe vetett társukért.

Kétszáz karácsonyi vértanú és az iszlámot megállító bozót

„Nem fogjátok megünnepelni a karácsonyt!” – olvashatta egy decemberben kapott levélben egy nigériai falu lakossága, amely később egyike volt a felfegyverzett muszlim szélsőségesek által megtámadott keresztyén közösségeknek. Egy kettéosztott ország, ahol kétszáz keresztyént öltek meg a hitéért alig pár nap alatt.

További tartalmak

Közel-keleti reformátusok

pakisztani_teologus_borito.jpg

„Uram, tégy engem a te békéd eszközévé!”

A harmincéves Sosheel Emanuel Pakisztánból érkezett és a következő két évben a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán fog tanulni. A lahorei születésű teológushallgatóval a pakisztáni keresztények helyzetéről, személyes meglátásairól, terveiről beszélgettünk.

Pakisztáni árvíz 2022 - Fotó: Flickr / EU Civil Protection and Humanitarian Aid / Abdul Majeed

Segítség a pakisztáni árvíz áldozatainak

Kétmillió forinttal támogatja a pakisztáni református testvéreket a Magyarországi Református Egyház. Pakisztánban az elmúlt időszakban rég nem látott méretű árvíz pusztított.

közel kelet

A Közel-Kelet keresztyén közösségei segítségért kiáltanak

A Közel-Keleten élő keresztyének helyzete egyre rosszabb, rengetegen hagyják el szülőföldjüket, ősi kultúrák tűnnek el. Ebben a helyzetben Magyarország az üldözött keresztyének megsegítésére létrehozott államtitkárságon, valamint a Hungary Helps programon keresztül próbál helyben segíteni a rászorulóknak. Ezt a munkát mutatja be az Arcok és történetek – Magyar segítség a kereszténység bölcsőjében című kötet.

További tartalmak

Események