Szeretetszolgálat

Határmenti riport - 2022. március 1. - Záhony, Dobis-Lucski Zsófia  -Fotó: Zelenka Attila

Figyelmes gondoskodással – másokért

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) az orosz–ukrán háború kirobbanása óta folyamatosan segít a bajba jutottaknak határainkon innen és túl. A szervezet munkatársai naponta tapasztalják, milyen nagy szükség van munkájukra, hiszen a tárgyi adományok mellett az általuk képviselt szeretetre is óriási szükség van. Ugyan a háborús helyzet jó ideig mindent felülírt, a szeretetszolgálat továbbra is igyekszik más területeken is segíteni a nélkülözőkön. Dobis-Lucski Zsófia kommunikációs vezetővel beszélgettünk.

Tovább a cikkhez
MRSZ gyerektábor

Adományok a gyerekek felszabadult nyaráért

Nehéz anyagi körülmények között felnövő gyermekek, háború elől menekülő családok, valamint fiatal tehetségek számára is szervez nyári táborokat a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ). A gyerekek üdültetéséhez bárki hozzájárulhat az MRSZ tematikus gyűjtése által.

Tovább a cikkhez
Szeretethíd Szilágyi Dezső tér

Jót tenni jó - Szeretethíd Kárpátaljáért (videó)

Több mint 12 ezren vállaltak szolgálatot a Magyar Református Szeretetszolgálat egyik legnagyobb önkéntes akciójában. A Szeretethíd programban minden évben több száz helyszínen szépülnek meg közterek, templomkertek, épületek vagy éppen rászorulóknak segítenek az önkéntesek.

Tovább a cikkhez

Hírek

Záhony határ kisfiú

Hogyan tudok segíteni?

A Magyar Református Szeretetszolgálat az orosz–ukrán háború kirobbanása óta a határainkon innen és túl is segít a bajba jutottaknak. Számos gyülekezeti közösség döntött úgy: támogatást nyújt a szeretetszolgálat segítségével – vagy egyenesen testvérgyülekezetének, általa ismert közösségeknek. Ezenkívül sokunkban felmerül: személyesen hogyan tudnánk segíteni a bajban? Írásunkban ennek lehetőségeit gyűjtöttük össze.

Tovább a cikkhez
Szeretethíd009

A cselekvő szeretet „gyakorlópályája”

A szeretet gyakorlásának csodája: minél többet adunk, annál többet fogunk mi magunk is visszakapni – mondta Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, a Szeretethíd Kárpátaljáért fővédnöke. A református egyház egyik legnagyobb önkéntes akciójához még lehet csatlakozni a www.szeretethid.hu oldalon.

Tovább a cikkhez
Denis Kravchenko, MRSZ ukrán önkéntes - Fotó: Kalocsai Richárd

Egy fiatal ukrán a Szeretetszolgálatban

Úgy érzem, nem teszek eleget – mondta Denis Kravchenko, a Magyar Református Szeretetszolgálat Budapesten élő és dolgozó ukrán önkéntese. A háború első napjaitól ott van a Nyugati pályaudvaron, Záhonyban vagy épp a BOK csarnokban. Bárhol, ahol tolmácsolással vagy másként segítheti az ukrajnai háború elől menekülőket. Volt olyan hét, amikor napi 16-17 órát töltött önkéntesmunkával.

Tovább a cikkhez

Hírek a Bethesdából

Meseösvény, Bethesda, terv

Meseösvényt a Bethesdába!

Adományokat gyűjt a református Bethesda Gyermekkórház, hogy a hosszan náluk gyógyuló gyerekeknek meseösvényt építhessenek. A különleges kertet Kő Boldizsár mesejátszótér-tervező már megálmodta, most a hozzájárulásokat várják.

gyogyitomackok_somlainekissviktoria_hirlingbalint_01.jpg

A szeretet cérnájával készülnek a gyógyító macik

Hobbiból készít ölelni való plüssmackókat Somlainé Kiss Viktória. A legtöbb játék a Bethesda Gyermekkórházban fekvő gyermekekhez kerül: a gyógyulást segítik, támaszt és vigaszt nyújtanak, ha épp nincs a gyerekekkel senki, aki bátorítaná őket. Viktória már négy éve varrja a gyógyító macikat, több mint hétszáz került már ki a keze alól.

bethesda videó nyugati

Kórház a pályaudvaron – VIDEÓ

Pánikroham, magas vérnyomás, ájulás – a háború elől menekülők gyakran legyengülve, betegségekkel küzdve érkeznek meg a pályaudvarokra a több órás utazás után. A segítség ilyenkor rögtön érkezik, a Bethesda Gyermekkórház orvosai és ápolói szakszerű ellátással, gyógyszerekkel és gyógyító kedves szavakkal várják Záhonyban és a Nyugati pályaudvaron az Ukrajnából érkezőket.

További tartalmak

További hírek

Ideiglenes tető a leomlott templomtoronyra

A Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportja végezte el harminchét méter magasban, a múlt hónapban megrongálódott csokonyavisontai református templom tornyában a szükséges állagmegóvási munkákat. A gyülekezet és az egyházmegye tovább gyűjti az adományokat a templom helyreállítására.

Debreceni és koreai adomány Kárpátaljára

Nagy értékű adománnyal segítették a kárpátaljai magyar testvéreket a Debrecen-Nagytemplomi Református Gyülekezet és koreai keresztyén testvérek. Kétmillió forint árú élelmiszert és 5000 dollár pénzadományt adott át a nagytemplomi egyházközség nevében Fekete Károly tiszántúli püspök és Oláh István, a gyülekezet elnök-lelkipásztora Kárpátalján a cívisvárosiak csongori testvérgyülekezetének. A delegációhoz csatlakoztak koreai keresztyének is: 4000 euró támogatást nyújtottak át a csongoriaknak.

Hálásak a magyaroknak a nigériai diákok

Arra ébredt Harkivban egyik reggel Jesuniyi Omoiyin és Gbolahan Gee-n Bada, azaz Ní és Dzsíbi, a két nigériai keresztény hallgató, hogy kitört a háború. Elbeszélték nekünk, hogyan jutottak el Budapestre és, hogy mennyire meglepte őket a sok segítség, amit kaptak: a magyar kormány nyitottsága, a határon kapott étel, ital és László vendégszeretete, aki Budapesten befogadta őket otthonába, amikor nem volt hova menniük.

„Az Úr velünk!”

„A félelem idején meghatározó, hogy meg tudjunk kapaszkodni abban, ami biztos. Ez a biztos támasz, ez a kőszikla maga az Isten: tőle tudunk bátorságot, békességet kérni” – mondja Molnár Norbert, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) lelkésze.

További tartalmak

Videók és galériák

web_idosekotthona26.jpg

Karácsony a plexin keresztül

Karácsonyi csoda: különleges megoldással, egy fertőzésbiztos látogatószobával érték el a Schweitzer Albert Református Szeretetotthon munkatársai, hogy a lakók és a hozzátartozóik kis időt együtt tölthessenek.

Tovább a cikkhez

Események

térkép no