Mégse lehet pályázni a diaszpórába

A világjárvány miatt mégsem startol el a Kőrösi-program

KCSP

Fotó: kulhonimagyarok.hu

A tervekkel ellentétben mégis későbbi időpontra halasztja a Miniszterelnökség a Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor Program következő szakaszának meghirdetését.

A globális járványhelyzetre való tekintettel és a fertőzések terjedésének megfékezése érdekében hozott kormányzati intézkedésekkel összhangban a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága azt a döntést hozta, hogy a diaszpórában élő magyarság támogatását célzó Kőrösi Csoma Sándor Program és a Kárpát-medencei szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor Program 2020/2021-es programszakaszának 2020. július 15-re tervezett meghirdetését későbbi időpontra halasztja.

A világ különböző pontjain élő magyar közösségek megerősítése, a magyar nyelv és identitás megőrzése érdekében indított ösztöndíjprogramok a jövőben is folytatódni fognak, az új programszakaszra való jelentkezés azonban csak akkor nyílik meg, amikor az ösztöndíjasok biztonságos kiutazását és a közösségépítő programok szervezését az egészségügyi helyzet lehetővé teszi.

A program új szakaszát érintő legfontosabb fejleményekről, esetleges változásokról a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága legfontosabb felületein – a korosiprogram.hu, petofiprogram.hu, valamint a kulhonimagyarok.hu oldalon – tájékoztatást nyújt majd.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Kőrösi Csoma Sándor Programot március elején szokták meghirdetni. Ez idén a vírus miatt július 15-re csúszott, de a külföldi megbetegedések számának növekedése miatt két nappal a bejelentés előtt tovább halasztották a program kiírását.

A programhoz három éve csatlakozhatnak egyházi ösztöndíjasok is. A korábbi gyakorlat szerint magyar állampolgárságú, büntetlen előéletű, huszadik életévüket betöltött pályázók jelentkezését várják, akik rendezvény- és közösségszervező tevékenységükkel hozzájárulnak a nyugat-európai és tengerentúli magyarság identitásának megőrzéséhez. A pályázathoz szükség van a jelentkező által végzett egyházi tevékenység helye szerint illetékes püspök írásbeli ajánlására, amely igazolja, hogy az egyházi pályázó alkalmas a magyar diaszpóra közösségi és hitéleti tevékenységének megszervezésére. A jelentkezőknek ehhez vállalniuk kell, hogy hazatérésük után az ösztöndíj idejével megegyező időt a kibocsátó egyházkerületben szolgálnak. A résztvevők eddig bruttó hatszázezer forintos havi ösztöndíjat kaptak, amely a hazai felkészítő és lezáró szakaszban kiegészül további háromszázezer-háromszázezer forinttal.

Részletek a diaszpóraösztöndíjról

a Kőrösi Csoma Sándor Program honlapján.