„Az ajándékozó bővelkedik”

„Ne szóval szeressünk, se nyelvvel; hanem cselekedettel és valósággal.” (1Ján 3,18) Ez is lehetne a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) mottója, mert egész évben odaadással és szeretettel segítik a rászorulókat. Dobis-Lucski Zsófia, a segélyszervezet kommunikációs vezetője foglalta össze lapunknak az idei évüket és a közeljövőre vonatkozó terveiket.

A szeretetszolgálat legjobbjai

Dobis-Lucski Zsófia: Rendkívüli élmény volt megtapasztalni, hogy amint közzétettük önkéntességi felhívásunkat közel kétezren jelentkeztek

Fotó: MRSZ

Ez az év igencsak aktív volt a szeretetszolgálat életében, az orosz–ukrán konfliktus kitörése óta mindenki tudja, hogy kik a „zöldruhások”: országszerte segítették az Ukrajnából menekülőket és a Kárpátalján maradtakat.

Így történt, február 24-étől a háború nálunk is mindent felülírt. Olyan helyzetben találtuk magunkat, amelyre nem lehetett felkészülni, de minden munkatárs számára magától értetődő volt, hogy segítenünk kell. Az első napokban teljesen eltűntek a munkakörök: az MRSZ vezetősége ugyanúgy kint volt a Nyugati pályaudvaron ivóvizet és szendvicset osztani, mint bármelyik más kolléga vagy önkéntes. Jómagam is éjszakáztam Záhonyban, ahol két interjú között segítettem a regisztrációt az éjszakai menedékhelyen, vagy éppen tolmácsoltam Ukrajnából érkező nigériai egyetemistáknak. Rendkívüli élmény volt megtapasztalni, hogy amint közzétettük önkéntességi felhívásunkat, másnap reggel le is kellett zárni a regisztrációt, mert közel kétezren jelentkeztek egyetlen éjszaka alatt.

ADOMÁNYOKRA mindig szükség van! A Magyar Református Szeretetszolgálat hálás mindazoknak, akik segítik munkáját. A tárgyi és pénzbeli adományok a szervezetnél jó szolgálatot tesznek. Ha segítené a szeretetszolgálat munkáját, látogasson el a jobbadni.hu oldalra! „A jótékonyságról és az adakozásról pedig el ne feledkezzetek, mert ilyen áldozatokban gyönyörködik Isten.” (Zsid 13,16)

Az MRSZ küldetésében meghatározó szerepet játszik a határon túli testvérek támogatása, ezért a szervezet rendszeresen juttat adományokat Kárpátaljára, Erdélybe, valamint a felvidéki és délvidéki területekre. Idén is több gyorssegélyt indítottak, de nem feledkeztek meg a diakóniai és szociális intézményekről, az árvaházakról, idősotthonokról és gyülekezetekről sem.

Idén kiemelt figyelmet kapott a Kárpátalján maradt testvérek támogatása, decemberig a félezer tonnát is meghaladta az átadott tárgyi adományok mennyisége. Mindezek mellett természetesen hagyományos segélyezési programjainkat ugyanúgy megtartottuk, legyen szó akár tanszertámogatásról, szeretetdobozokban érkező tartós élelmiszerekről vagy az otthonokat melegítő tűzifáról.

A leginkább aktuális programjuk a Kívánságlista, idén 1358 nehéz körülmények között élő gyermek karácsonyi álmát gyűjtötte össze az alapítvány. A Reformátusok Lapjának munkatársai is részt vettek az ajándékok dobozolásában.

Örömmel számolhatok be róla, hogy idén is sikerült minden gyermek kívánságát valóra váltani, és karácsonyig célba is érkeznek az adományok. Néhány nap hosszabbításra szükség volt december elején, de ennek köszönhetően mind az 1358 kívánság teljesülhetett. Az utolsó napokban az egyéni adományozók mellett egész munkatársi közösségek csatlakoztak a programhoz. A zsinati hivatal munkatársai is valóra váltottak egy-egy kívánságot, de jelentkezett egy nagyvállalat is, amely valamennyi munkavállalójának felajánlotta, hogy a céges bankkártyával három-három gyermek karácsonyi álmát válthatja valóra. Az adományozók kétharmada döntött úgy, hogy ő maga szeretné megvásárolni a kiválasztott gyermek ajándékát.

ajándékok

Teljesültek a kívánságok

Fotó: Sebestyén László

Hogyan tölti a karácsonyát a szeretetszolgálat munkatársa? Mikor jön el a pihenés időszaka?

Az advent rendkívül mozgalmasan telik, egyik adományosztás vagy karácsonyi program éri a másikat, de fontos, hogy legalább naponta néhány percre mi is meg tudjunk állni, és lélekben fel tudjunk készülni a közelgő ünnepre. Az év elején születik első gyermekünk, így az advent most valóban a várakozás időszaka a mi családunkban.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!