Megtartotta alakuló ülését a felzárkózási stratégiai bizottság

A Magyar Református Szeretetszolgálat székházában január 25–26-án tartotta alakuló ülését a felzárkózási stratégiai bizottság, amely az esélyteremtés és a hátránykompenzáció terén kíván javaslatokat megfogalmazni a Magyarországi Református Egyháznak.

A rövid távú cél egy református felzárkózási stratégia készítése, a hosszabb távú pedig a felzárkózás terén szolgáló szakemberek folyamatos együtt gondolkodása – fogalmazott Czibere Károly, a bizottság elnöke az ülés elején.

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) főigazgatója hangsúlyozta, hogy bár a Magyarországi Református Egyház cigánymissziós stratégiája a két területet együtt kezelte, a felzárkózási stratégiai bizottság a decemberben megalakult cigánymissziós stratégiai bizottságtól külön, de vele szoros együttműködésben szeretne hatékony koncepciót kidolgozni a hátrányos helyzetűek megsegítésére és a cigányok egyházi-gyülekezeti befogadására. – A cigánymissziót nem lehet diakónia nélkül csinálni, ahogyan a felzárkózásról sem lehet leválasztani a cigányok között végzett szolgálatot – fogalmazott a bizottság elnöke.

A tagok hét pontban fogalmazták meg a felzárkózási stratégiai bizottság előtt álló legfontosabb feladatokat, majd megvitatták azokat.

Felzárkózási Stratégiai Bizottság

Fotó: Dezső Attila

A bizottság munkáját titkárként Eperjesi Tamás, az MRSZ megbízott felzárkózási osztályvezetője, facilitátorként Mózes Áron, a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium igazgatója, valamint mások mellett Langerné Victor Katalin köztársasági elnöki tanácsadó, Schanda Anikó teológushallgató, a református cigány szakkollégiumok fenntartói képviselője, illetve Fazakas Sándor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem professzora segíti.

Folytatódott a cigánymissziós stratégiai bizottság munkája

Az első bizottsági ülést követően, ahol az elköteleződés és az alapok lefektetése volt a fókuszban, a múlt héten megtartott második tanácskozáson minden tag – átfogóan vagy a saját szakterületére koncentrálva – reflektált a Zsinat által 2013-ban elfogadott cigánymissziós stratégiára, majd megfogalmazták javaslataikat az új koncepció előkészületeihez.

A testület áttekintette az elmúlt tíz év eredményeit, kiemelve azokat a területeket, amelyeket a következő időszakban is hangsúlyosnak kell tekinteni. Az ülés második felében a bizottság tagjai kisebb csoportokban dolgoztak az ajánlásaikon.

A cigánymissziós startégiai bizottság munkája februárban folytatódik.