Szívek helyett szidalmazás?

Tavasszal még egy ország tapsolt esténként az orvosoknak és az ápolóknak, szíveket ragasztottak az emberek az ablakaikra, hogy kifejezzék az elismerésüket és háláljukat, ma pedig nem ritka, hogy kiabálnak velük – még a református Bethesda Gyermekkórházban is –, amikor a szigorú járványügyi szabályok betartására kérik a kórházba érkezőket. Tamásné Bese Nóra, a Bethesda kommunikációs vezetője házi karanténból adott telefonos interjút.

Őszinték leszünk... kórházban dolgozóként nagyon nehéz megélni a tavaszi szeretet- és elismeréshullám után, hogy egyre...

Közzétette: Bethesda Gyermekkórház – 2020. szeptember 14., hétfő

Nemrég a közösségi médiában kérték az emberek türelmét. Miért fordultak a nyilvánossághoz?

Tavasszal betartották az emberek a szabályokat, ma már egyre kevésbé. Növekszik a feszültség, a bizonytalanság, és sajnos nem ritkán agressziót is tapasztalunk. Először a Facebook-oldalunk hozzászólásaiból vettük észre, hogy az emberek az egészségügyön töltik ki a feszültségüket. Egyre több a méltatlan hangnemű vírustagadó komment is. Már a kórházban is egyre többször fordul elő, hogy verbálisan – nem tudom máshogy mondani – bántalmazzák a munkatársainkat. Ezt pedig nehéz megélni, hiszen megfeszített munkát végeznek most is, ahogyan tavasszal.

Kiabálnak az ápolókkal, orvosokkal?

Ez is előfordul, főleg az úgynevezett triázsban tapasztalják ezt munkatársaink. Ott találkoznak először a szülőkkel, a beteg gyermekekkel, útba igazítják őket, hol várjanak, megmérik a testhőmérsékletüket, és megkérik a szülőket a maszk használatára. Gyakran hallanak olyat, hogy nincs is járvány. Megértem, hogy a szülők feszültek, de ezt a fajta magatartást nem tudjuk tolerálni egy kórházban. Sokan még mindig nem értik – tisztelet a kivételnek –, hogy mindent a gyermekek biztonságáért teszünk, hogy a járvány ne terjedjen tovább.

Mit nehezményeznek a szülők?

A legnehezebben azt fogadják el, hogy nem lehet a kórházban minden gyermek mellett mindkét szülője. Most újra látogatási tilalom van a Bethesdában: azt a szabályt hoztuk, hogy egyik szülő maradhat a gyermekkel végig, és nem válthatják egymást. Az ambulanciákon is egy szülő várakozhat a gyermekkel. A másik kritikus pont a kötelező maszkhasználat. Az orvosaink, nővéreink járvány nélkül is sokszor maszkban dolgoztak, bár nem kellemes nekik sem, de mások védelméért megtették, megteszik. Egyikük sem szenvedett egészségkárosodást, nem kerültek oxigénhiányos állapotba. Nem igazak az álhírek: nem okoz egészségkárosodást a maszk.

Mire kérjük a gyermekükkel bentfekvő szülőket? Csupa olyan szabály betartására, amellyel csökenthetjük a vírus...

Közzétette: Bethesda Gyermekkórház – 2020. szeptember 17., csütörtök

Hogyan viselik a helyzetet a kórház munkatársai?

Nehezen, hiszen nagy a kontraszt a tavaszi helyzethez képest, amikor rengeteg szeretet áradt a kórház felé, és ez plusz lelkierőt adott mindannyiunknak. Ezek után nehéz átélni, hogy egyre többen az egészségügyet hibáztatják, közben a munkatársaink is egyre fáradtabbak, pótolnunk kell azoknak a kollégáknak a munkáját is, akik megbetegedtek vagy beteggel találkoztak.

Az első hullámhoz képest mennyire érinti a munkatársakat a koronavírus-fertőzés?

Sokkal jobban. Tavasszal egy orvosunkról derült ki, hogy elkapta a vírust, ma az a ritka, ha valakinek a családjában, ismerősi körében még nincs kimutatott pozitív eset. Az is egyre gyakoribb, hogy a munkatársak karanténba kerülnek, mert szoros kapcsolatban voltak igazolt pozitív esettel, ezt az interjút én is házi karanténból adom.

Remélnek változást a szülők viselkedésében?

Szeretnénk, ha a szülők empatikusabbak és megértőbbek lennének, úgy, hogy tényleg betartják a szabályokat, mert a járványhelyzet nehezebb lesz. Nézzen mindenki túl a saját látókörén, most csak így tudjuk biztonságosan gyógyítani a ránk bízott gyermekeket.

Az év családbarát kórháza lett a Bethesda

– Soha jobbkor nem kaphattuk volna ezt a rangos elismerést – mondja a kommunikációs vezető. – Sokéves munkánk megkoronázása ez, hiszen nálunk a gyógyításban elsődleges szerepe van a kapcsolatnak a családokkal. Családbarát munkáltatóként pedig mindent megteszünk, hogy a munkatársak ebben a nehéz időben is valódi segítséget kapjanak az otthoni problémák megoldásához.