Svájci segítség a cigánymissziónak és a menekültmissziónak

Jövőre is pályázhatnak a HEKS svájci protestáns segélyszervezet támogatására azok a gyülekezetek, amelyek cigányok között végeznek munkát, sőt jövőre a menekültmissziós projekteket is támogatják. A segélyszervezet kuratóriuma augusztus 30. és szeptember 1. között Magyarországon tartotta évi rendszeres ülését, ennek során aláírták a Magyarországi Református Egyházzal való újabb négy évre szóló együttműködési nyilatkozatot.

A segélyszervezet tizenkét tagú küldöttsége augusztus utolsó és szeptember első napjain nem csak az esedékes új országprogram aláírása miatt jött Magyarországra, de évi rendszeres ülését is itt tartotta. Ezt az alkalmat arra is felhasználta, hogy megismerkedjen a szervezett által támogatott cigánymissziós projektekkel. A kuratórium egy kecskeméti látogatással kezdte magyarországi útját, ahol a helyi református gyülekezetben tájékoztatást kapott a hazai cigányság helyzetéről, majd egy pár órára részt vettek a nyári református gyerektáborban is.

A HEKS küldetése, hogy partneregyházait támogassa abban, hogy lényegi hatással legyenek a társadalomra. A szervezet arra törekszik, hogy a helyi gyülekezetek a diakóniai munkán keresztül valódi változást érjenek el társadalmi szinten. Az MRE, amely országos gyülekezeti hálózatán keresztül széles rétegeket képes elérni, hosszú ideje a HEKS stratégiai partnere.

kép

Az országprogram aláírására a püspöki hivatalban került sor. A másnapi ülést követően a kuratórium ellátogatott a Budapest nyolcadik kerületében található TE+ÉN Református Közösségbe is. A gyülekezet vezetője, Lakó István vázolta a többkultúrájú gyülekezet koncepcióját, majd a délutáni tanoda és a tinédzserek elkallódását megelőző mentorprogram vezetői is bemutatkoztak. A látogatás végén a TE+ÉN közösség tagjai kiadós, kétfogásos vacsorával látták vendégül a svájciakat: a besameles karalábé-krémleves és a lecsós pörkölt után a kuratórium élelmiszertermeléssel foglalkozó szakembere úgy nyilatkozott, hogy bár több neves budapesti étteremben jártak, a legízletesebb ételt TE+ÉN roma asszonyai főzték számukra.

Új országprogram

Mint arról korábban már beszámoltunk, a svájci segélyszervezet és a magyarországi projektek vezetői a nyár elején egy többnapos találkozó keretében már beszámoltak az eddigi közös eredményekről és előkészítették a múlt héten aláírt megállapodást. Az előző négyéves országprogram a roma integráció mellett a fogyatékkal élők ügyére fókuszált. A júniusi összejövetelen külső elemzők bevonásával értékelték az eddig elvégzett munkát mindkét területen. Majd egyeztettek az egyházvezetéssel a következő négy évre vonatkozó országprogram fő irányvonalairól, miszerint az MRE és a HEKS együttműködésében megmarad a cigánymisszió elsődleges szerepe, új feladatként pedig megjelenik a menekültintegráció. A most aláírt megállapodás keretében a svájci protestáns segélyszervezet a Református Cigánymisszió további támogatásán túl a Református Menekültmisszióval is együttműködésbe kezd. A munka alapja Magyarországi Református Egyház cigánymissziós és menekültmissziós stratégiája.
A HEKS továbbra is a gyülekezetekben folyó munkát támogatja. Erre az előző országprogram is jó példa volt, hiszen számos gyülekezet HEKS-projektekben indított szolgálatot a helyi roma gyerekek és családok között. Ezek az eredményes cigánymissziós projektek nemcsak más gyülekezetek cigánymissziói számára szolgálhatnak mintaként, de a jövőbeni menekültmissziós kezdeményezésekhez is.

Az új országprogram keretében tehát jövőre ismét pályázhatnak majd a HEKS támogatására azok a gyülekezetek, amelyek cigányok között végeznek munkát, vagy szeretnének egy ilyen projektet elindítani.

Forrás: ciganymisszio.reformatus.hu, fotó: Dimény András