„Nem is tudjuk, hány kívánságot váltunk valóra”

A nélkülözés nem mindig szembetűnő, a segítségnyújtás mégis keresztyén kötelességünk. A Magyar Református Szeretetszolgálatról (MRSZ) az elmúlt hónapokban a menekültekért végzett szolgálatuk és a Kárpátaljára juttatott segélyszállítmányok miatt hallhattunk a legtöbbet, pedig folyamatosan segítik a hazai rászorulókat is. Ahogyan minden nyáron, idén is meghirdették tanszergyűjtő-akciójukat, melynek köszönhetően 700 diák tanévkezdését szeretnék megkönnyíteni. Az iskolacsomagok célba juttatása augusztusban zajlik – egy budapesti négygyermekes családhoz kísértük el a zöld pólós segítőket.

Hiba lenne azt gondolni, hogy a nehéz életkörülmények minden esetben azonnal szembetűnnek. A főváros peremterületén járunk, egy panellakás hatodik emeletére csöngetünk fel. A kétszobás albérletben hatan élnek: Zsuzsanna párjával, valamint négy fia, akik mindannyian iskolás korúak. A konyhából húsleves illata terjed, mosolygós családi fotók a falakon, a két kisebb fiú pedig éppen legózik a nagyszoba szőnyegén.
A Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársa most a két kisebbik fiú számára hozott tanszerrel megtöltött új iskolatáskákat. A harmadik és negyedik osztályt kezdő fiúk örömmel szemlélik, mennyi minden kaptak: füzeteket, tolltartókat, színes és grafitceruzákat, zsírkrétákat, füzetcímkéket és filctollakat is rejt mind a két hátizsák. Miközben a gyerekek pakolnak, Zsuzsanna elmeséli: most először lesz saját iskolatáskájuk a fiúknak.

Radírozzuk ki a különbségeket (4).jpg

Fotó: Kalocsai Richard

Amikor az isteni gondviselés segít betartani egy ígéretet

– Sosem szoktam összeszámolni, hogy mennyi pénzbe kerül az iskolakezdés a négy fiú számára, de ha meg kellene becsülnöm, legalább száz-százötvenezer forintot elköltünk augusztusban, ha táskákat és tornacipőket is kell venni, és még utána derül ki szeptemberben, hogy mi hiányozik. Ahol csak tudunk, mindig is próbáltunk spórolni, így a gyerekek egymástól öröklik meg a ruhákat és táskákat. A legkisebb például tavaly azt az iskolatáskát hordta, amivel a legnagyobb, lassan felnőtt korú fiam kezdte anno az általános iskolát. Pont néhány hónapja ígértem meg a kicsiknek, hogy idén először kapni fognak szép, új, saját iskolatáskát. Nem is gondoltam volna, hogy nyáron ezt valakitől megkapjuk ajándékba! – mondta őszinte hálával az édesanya.
Az anyuka cukrászként dolgozik, de év elején koronavírus-fertőzés, majd azt követően ideggyök-gyulladás miatt több mint három hónapig nem tudott munkába állni. A család bevételei jelentősen lecsökkentek, de a bérleti díjakkal és a számlákkal nem akartak elmaradni. – Ilyenkor jön az, hogy a ruházkodáson, a tanszereken és élelmiszeren spórolunk. A legjobbkor érkezett ez az adomány a Magyar Református Szeretetszolgálattól, mert habár már újra dolgozom, és szeretem is az állásomat, de egy ideje gondolkodtam rajta, vajon hogyan fogom megtartani az ígéretemet, amit a kicsiknek tettem – osztotta meg velünk gondolatait az édesanya.

Radírozzuk ki a különbségeket (6).jpg

Fotó: Kalocsai Richard

Isten gondoskodásának szolgálattevői

A Magyar Református Szeretetszolgálat idén legalább 700 diák iskolakezdését szeretné támogatni iskolatáskákkal és tanszerekkel.
Az adományozottak között megtalálhatók azok a családok, akik már korábban is kapcsolatban álltak a szervezettel valamilyen programon keresztül, de a gyülekezetek, családgondozó szolgálatok is sokszor felkeresik őket egy-egy család támogatásáért, illetve idén új csoportként jelent meg az a közel száz menekült gyermek, akik a háború elől érkeztek Magyarországra, és a következő tanévet már hazánkban kezdik meg.

Néha nem is tudjuk, hány kívánságot váltunk valóra. Habár nagyon sok családot jól ismerünk, és egyből tudjuk, hogy hanyadik osztályt fogják kezdeni a gyerekek, mindig vannak új kérelmezők is. Ez a legszebb része a munkánknak, amikor itt vagyunk, a két kezünkben hozzuk az adományokat, és aztán a helyszínen megtudjuk az édesanyától, hogy pont idén nyáron ígérte meg a két kisfiúnak, hogy lesz új iskolatáskájuk, és íme, valóban lett is. Hisszük azt, hogy ezeket az utakat és családokat Isten hozza elénk, mi pedig az Ő gondviselésének vagyunk a szolgálattevői – foglalta össze az adományátadást követően Szántai Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat adománykoordinációs ágazatvezetője.

Radírozzuk ki a különbségeket

Tárgyi adományokkal augusztus 15-ig lehet támogatni a tanszergyűjtő-akciót, hiszen a hónap második felében már az iskolatáskák összekészítése és célba juttatása zajlik, hogy mindenhová időben megérkezzenek az adományok. Az ágazatvezető megosztotta velünk, hogy a legtöbben füzeteket, tolltartókat és ceruzákat szoktak adományként eljuttatni hozzájuk, de egy-egy támogató vállalattól akár százas nagyságrendben is kaptak már iskolatáskákat. Jelenleg kisfiús iskolatáskákra, nagyobb diákoknak való hátizsákokra van leginkább szükség, az írószerek közül pedig körzők, vonalzók, hegyezők, ecsetek és vízfestékek nem állnak még rendelkezésre kellő mennyiségben. A szervezet bízik abban, hogy az augusztus második hétévégéjén tartott áruházi gyűjtéseken ezekből még sikerül pótolni bizonyos mennyiséget.
Az MRSZ irodáiban, valamint a meghirdetett áruházi gyűjtéseken még bárki segíthet személyesen is tárgyi adományával, de az anyagi támogatásokat a hónap végéig várja a Szeretetszolgálat, a beérkezett összegből pedig a munkatársak vásárolják meg a hiányzó iskolaszereket.

A Magyar Református Szeretetszolgálat „Radírozzuk ki a különbségeket” című tanszergyűjtő-programja támogatható a 1358-as adományvonal hívásával (ez hívásonként 500 forint adományt jelent), online az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, valamint átutalással a 10702019-85008898-51100005 bankszámlaszámra. Az áruházi gyűjtések helyszínei és időpontjai megtalálhatóak az MRSZ honlapján.