Negyvenöt év

Golub Iván 1947-ben született, és negyvenöt esztendeje dolgozik orvosként a Schweitzer Albert Református Szeretetotthonban. Még mindig minden héten megfordul az intézményben: korábban szombatonként, az utóbbi években pedig csütörtökön reggel kezdődik a szolgálata. Számos intézményvezetőt kísért végig, több évtizedes munkatársi és páciensi kapcsolatok kötik oda, mint mondja, családias a hangulat.

– Szeretek ide járni. Az orvosszakmai feladatokon túl családias jellege is van, valami olyan közvetlen emberi kapcsolati része, amelyet máshol nemigen lehet ilyen formában megtapasztalni – árulja el. Mindig fontos volt számára, hogy a személyi betegvizsgálat és tájékoztatás mellett nemcsak elrendeli a vizsgálatokat, hanem végig is kíséri a pácienseket ezeken a folyamatokon hetente, testi-lelki értelemben. Ez olyan kapcsolatteremtő funkció, amely túlmutat a szigorú értelemben vett orvosláson.

Golub Iván 2024 tavasz - Fotó: Szirák Sára

Golub Iván

Fotó: Szirák Sára

– Ismereteim szerint az intézet 1979-ben épült, és abban az évben meg is nyitották. Az akkori zsinati lelkészi elnöknek ott volt egy önálló szolgálati lakrésze, ahol évekig lakott. A Budapesti Uzsoki Utcai Kórház IV. belgyógyászati osztályán beosztott orvosként részt vettem cukorbetegségének kezelésében. Körzeti orvosával, Varga Vladimírral is bizalmi kapcsolatban volt, s valószínű, hogy többek között az ő javaslatára kértek fel az otthon belgyógyászati szakellátására – vázolja a kapcsolat kialakulásának hátterét.
Intézményi szakmai szolgálati tevékenysége immár közel negyvenöt éve áll fenn megszakítás nélkül. – 2022-ben megéltem az ötvenéves, aranydiplomás elismerést. Munkásságom alatt a Schweitzer-otthonban végzett orvosi ténykedésem jelentette számomra a leghosszabb foglalkoztatási jogviszonyt. Intézeti feladatkörömben a heti nagyvizit, a személyi betegvizsgálat és tájékoztatás, vizsgálatok elrendelése (például röntgen, labor, egyéb vizsgálatok, konzíliumok), betegirányítás, páciensedukáció, hozzátartozók felvilágosítása és az intézetvezetés informálása is szerepeltek – emeli ki.
Golub Iván egyetlen főállású orvosi munkahelye az Uzsoki utcai kórházban volt 1972-től 2014-ig. Különböző feladatköröket látott el itt a belgyógyászat, gerontológia, diabetológia, mozgásszervi rehabilitáció szakterületén, valamint szakirányítási, illetve igazgatási szférában.

sweitzer-idosek-otthona-768x467

A Schweitzer Albert Református Szeretetotthon

Fotó: Reformátusok Lapja

Ez az együttműködés igen előnyös volt az intézet lakói és dolgozói számára, hiszen azonnali, teljes körű kórházi és szakrendelői ellátás lehetőségét nyújtotta. Természetesen a földrajzi közelség is szerepet játszott mindebben. Az eltérő szakmai profilok és fenntartók ellenére igen szoros szakágazati együttműködés alakult ki a Bethesda Gyermekkórházzal is (például a Magyar Kórházszövetségben).

Golub Iván számára fontosak a pomázi családi gyökerek, a szerb származása és az, hogy egyházi intézményben tud szolgálni, ahol nem az anyagi javak, hanem maga a munka és annak milyensége vonzotta. Elmondása szerint középiskolásként kifejezetten jó sportoló volt, futballozott, majd kézilabdázott, röplabdázott, de abbahagyta az élsportot – ennek főképpen az volt az oka, hogy szemüvegben nem volt egyszerű játszani, s akkor még nem létezett kontaktlencse –, és az orvosi szakma felé fordult, elsőre felvették az egyetemre.

A földdel való foglalkozás is alapélménye: édesapjával, Golub Athanász mezőgazdásszal (aki egy ideig Pomáz polgármestere is volt) saját földjeiken sokszor végzett munkát, időnként együtt is kaszáltak. Előfordult, hogy az osztálytársai éppen a fürdő felé vették az irányt, és hívták, hogy tartson velük, de ő maradt, hiszen a kötelességtudat és a munka alapvetően belenevelt minta volt. – A mai napig megvan az a kasza! – árulja el.
Feleségével 1973 óta házasok, két gyermekük és három unokájuk van. Golub Iván évtizedekig galambászott, most pedig már más módon is kikapcsolódik, a családjával tölt időt, kertészkedik, pomázi kertjében a paradicsom is megterem.

Hűséges orvosi munkájáért a Magyar Református Szeretetszolgálat is köszönettel tartozik.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!