Célok, alázat, kitartás = siker

A vajdasági Zentán élő Opauszki Péter hatéves kora óta kajakozik, tizenkét évesen hatalmas akaraterővel legyőzte a leukémiát. A tizennyolc éves válogatott kajakos rengeteg munkával, óriási lemaradásból küzdötte vissza magát a korosztálya legjobbjai közé. A Nyilas Misi Ösztöndíjprogramban részt vevő fiatalemberrel a mentorálás fontosságáról is beszélgettünk.

Opauszki Péter  ,Nyilas Misi ösztöndíj - Fotó: CSORDÁS ÁDÁM/MRSZ

"Utólag visszagondolva nekem is nagyon különös, hogy pont az intenzív osztályon, élet-halál között lebegve értettem meg, hogy a kajak az életem"

Fotó: Csordás Ádám/MRSZ

A kudarc nem ellenség, a kudarc barát, mert neki köszönhetem a fejlődést és a változást.” – olvastam, hogy ez a mottója. Az élsport rengeteg lemondással jár, mi motiválja?

A betegségem előtt is bennem volt a versenyszellem, mindig jó kajakos akartam lenni, amire minden esélyem megvolt. Szerettem edzésekre járni, de nem éreztem azt, hogy ezért mindent képes lennék feláldozni. A betegségem és a fizikai gyengeségem döbbentett rá arra, hogy mennyire fontos nekem a sport. Utólag visszagondolva nekem is nagyon különös, hogy pont az intenzív osztályon, élet-halál között lebegve értettem meg, hogy a kajak az életem. Bár sokak számára ez lehetetlennek tűnt, én ott, akkor eldöntöttem, hogy a legjobbak között szeretnék lenni, bíztam a sikerben. Most kudarcként élem meg, ha egy versenyen nem sikerül a tervezett időt eveznem, de ezekből a kudarcokból is tanulok, egyre motiváltabban haladok a célom felé.

A Nyilas Misi-programban Kucsera Gábor világbajnok, olimpikon kajakos volt a mentora. Hogyan folyt a mentorálás?

A betegségem alatt, a kórházban a VB-n és az EB-n a példaképeimnek szurkoltam, Kucsera Gábor és Kammerer Zoltán összes futamát vagy százszor megnéztem. Kucsera Gábor a világ legjobb mentora, többször találkoztunk, eveztünk együtt. Mindenről lehet vele beszélni: nem szépít soha semmit, kimondja az igazat. Megért, hiszen sportolóként megélte azokat a dolgokat, amiket én most tapasztalok meg. Remélem, hogy még sokáig fordulhatok hozzá tanácsért a mentorprogramon kívül is. Minden „Nyilas Misinek” ilyen jó mentort kívánok.

Mivel ösztönözné a fiatalokat a jelentkezésre, mit érdemes beleírni a pályázatba?

Amikor az ösztöndíjra pályáztam, még csak a céljaimat tudtam megfogalmazni, nem voltak jelentős eredményeim. Nem igazán tudom, hogy egy komoly betegségből lábadozó fiatalemberről valaki ott és akkor elhitte-e, hogy akár félútig is eljut a kijelölt pályáján. Én köszönöm a bizalmat és ígérem, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy rászolgáljak. A most gondolkodóknak azt üzenem, hogy ne adják fel a céljaikat, csak azért, mert akadályokba ütköznek, vagy mert a körülményeik nem a legmegfelelőbbek. Merjenek nagyot álmodni, és kívánom, hogy legyen elég kitartásuk megvalósítani az álmaikat. Ne féljenek segítséget kérni, hiszen az ösztöndíjprogramban olyan lehetőségek is megnyílnak, amelyekre most még nem is gondolnak.

Opauszki Péter és mentora, Kucsera Gábor  ,Nyilas Misi ösztöndíj - Fotó: CSORDÁS ÁDÁM/MRSZ

Opauszki Péter (jobbra) és mentora, Kucsera Gábor világbajnok magyar kajakozó.

Fotó: Csordás Ádám/MRSZ

A Nyilas Misi Újratöltve programban többek között a tudatos pénzügyi gazdálkodás, az önmenedzsment és a karrierépítés mikéntjeit is közösen gondolják át az ösztöndíjasokkal. Önnek készült karrierterve?

A pénzügyi mentorom segítségével megértettem, hogy a sport mellett olyan pénzkereseti lehetőséget kell találnom, amely összeegyeztethető a napirendemmel. Továbbá segített abban is, hogy legyen rálátásom a gazdasági szférára. Fontos, hogy fejlesszem magam más téren is: már van egy felsőfokú nyelvvizsgám, és most készülök az angol középfokra. Idén érettségiztem, most olyan képzéseken szeretnék részt venni, amelyek az élsport mellett végezhetők. Természetesen van karriertervem a kajaksportra vonatkozóan is. Igyekszem folyamatosan képezni magam, hogy amikor befejezem az élsportot, elég felkészült legyek a civil életre, ami biztosan kapcsolatos lesz a sporttal, attól nem szeretnék soha eltávolodni.

Ön mentorként hogyan segítené a fiatalokat?

A legfontosabb, hogy megismerjük a mentorált fiatalt, elképzeléseit, és annak megfelelően mutassunk neki lehetőségeket, hívjuk fel a figyelmét arra, amire ő még tapasztalat hiányában nem is gondolt. Legyünk mellette akkor is, amikor esetleg a dolgok kedvezőtlenül alakulnak. A mentorált fiataloknak csak akkor lehet segíteni, ha elég elkötelezettek a céljaik iránt, alázatosak, van bennük kitartás az akadályok leküzdésére és nyitottak a mentorral. Hiszem, hogy egyszer én is egy tehetséges fiatal sportoló mentora lehetek – akár az ösztöndíjprogramban –, és segíthetem a fejlődését. Jó volt „nyilasmisinek” lenni, büszke vagyok rá, hogy az lehettem, és köszönöm a lehetőséget.

A Magyar Református Szeretetszolgálat ösztöndíjára október 31-ig lehet pályázni a legyenfolytatas.jobbadni.hu oldalon. A nehéz körülmények között élő ifjú tehetségeket bárki támogathatja a Magyar Református Szeretetszolgálat 1358-as adományvonalának felhívásával vagy az ADOMANY szó SMS-ben való elküldésével. Adományozni az alapítvány 10702019-85008898-51100005-ös bankszámlaszámán (közlemény: ösztöndíj) és az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül is lehet.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapja október 3-i számában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak! Keressék a templomokban és az újságárusoknál!