Megújult Vajdaság legrégibb református temploma

Bácsfeketehegy református közössége a reformáció napján ünnepelte meg idén 220 éves templomát. Az elmúlt négy évben az épület teljes felújításon esett át. A munkálatokat helyi mesterek végezték.

A bácsfeketehegyiek számára mindig is fontos volt a vallás, és ez már az ideköltözést követően is megmutatkozott – mondta el Hallgató Imre, a bácsfeketehegyi református templom gondnoka és presbitere a magyarszo.rs portálnak. A falu lakossága 1785-ben települt ide Kunhegyesről, és 17 év után már állt ez a templom. Őseik nem ebben a formában építették, az elmúlt 220 évben két jelentős felújításon esett át az épület. Az első 1868-ban történt, amikor a templomhajó feletti zsindelytetőt cseréptetőre cserélték, valamint a toronyra felkerült a rézbádog borítású toronysisak, a gombbal és a hatágú Dávid-csillaggal. A másik nagy felújítás az 1900-as években volt, amikor a templom belső része újult meg, fehér márvány úrasztala és új szószék készült. Az elmúlt 120 évben elődeik folyamatosan korszerűsítették a templom belterét. A 30-as években villamos világítást kapott, majd beszerelték a fűtést és a hangosítást is.

vajdasági templom 3. (magyrszo.ro).jfif

Fotó: magyarszo.rs

A templombelső átfogó felújítására már korábban is lett volna igény, de erre az egyházközösségnek nem volt pénze. Az elmúlt évben a magyar kormány jelentős támogatásával lehetőség nyílt a teljes beltéri rekonstrukcióra. Nemcsak a falak, hanem a fa részek is visszanyerték eredeti formájukat. Korszerűsítették az épület világítását, és új hangosítást szereltek be. Hallgató Imre elmondta, a felújításnak köszönhetően a templombelső úgy tárul elénk, ahogy azt egykoron a bácsfeketehegyi ősök megépítették, és ezt – tette hozzá – ebben a formában szeretnék átörökíteni az utánuk jövő generációknak.