Református felajánlás, katonai segítségnyújtás, afgán öröm

Teljes mértékben felhasználásra és kiosztásra került az Afganisztánban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport református tábori lelkésze és a CIMIC (civil-katonai együttműködés) által, még a felkészítés alatt összegyűjtött különböző civil és református egyházi felajánlásokból származó humanitárius segélyanyag.

"Ezek a segélyanyagok sokszor csaltak mosolyt egy-egy afgán család vagy árva arcára, több esetben ezekkel ajándékozták meg a táborba látogató gyerekeket, vagy szerveztek nekik játszóházat, festő-rajzoló foglalkozásokat” – mondta el a jelenleg is Afganisztánban szolgáló főhadnagy, református tábori lelkész. „Az utolsó nagyobb szállítmányt éppen a napokban osztották ki a Pol-e-Khomri városban található árvaház részére, illetve egy özvegyek házában élő mintegy negyven özvegyasszonynak és közel száz gyermeküknek. Ezek a csonka családok a családfőket az országot évtizedek óta sújtó háborúkban, vagy a fel nem robbant aknák és lőszerek által okozott balesetekben vesztették el.”

Az elmúlt időszakban több olyan programot is szerveztek, amely elsősorban a nőket célozta meg. Júniusban kötő-, horgoló foglalkozást szervezett a CIMIC részleg női ügyekért felelős tisztje a helyi asszonyoknak, majd egy hímző foglalkozás került megrendezésre, a napokban pedig egy főző foglalkozást is tartottak. A megmaradt anyagokat, illetve eszközöket megkapták a foglalkozásokon részt vevő helyi nők.
A köszönet elsősorban a Magyar Református Szeretetszolgálatot és a DORCAS Aid Hungaryt illeti a felajánlott 1,5 tonna ruházati humanitárius segélyanyagért. A gyermekjátékokat, kötő, horgoló, hímző eszközöket, papír-írószeret, sütő-, főző edényeket Miskolc – Diósgyőri; -Avasi; -Avas-Déli; -Hejőcsabai és a Debrecen – Kerekes-telepi Református Egyházközségek, a Miskolc Görgey úti Református Óvoda. Történelmi Vitézi Rend Hajdú-Bihar megyei tagjai gyűjtötték össze.

Forrás: www.taborilelkesz.hu