Komplex turisztikai kínálatot nyújt a Tiszántúli Református Egyházkerület

Három tematikus útvonal, hat felújított templom, valamint vallási, történelmi és művészeti értékek sokasága került a Religio et Patria elnevezésű turisztikai programba. A Tiszántúli Református Egyházkerület kezdeményezésének célja, hogy a Debrecenben, a Hajdúságban és a Felső-Tisza-vidéken meglévő kálvinista hagyományokat egységes rendszerbe foglalva, élmenyeken keresztül ismerhessék meg a látogatók.

Tóth-Matolcsi László, Fekete Károly, Katona Ilona. „Religio et Patria” elnevezésű turisztikai program bejelentése sajtótájékoztatón. Debrecen, 2024 január 18. Fotó: TTRE

Tóth-Matolcsi László, Fekete Károly püspök és Katona Ilona a sajtótájékoztatón

Fotó: TTRE/Miskolczi János

Közkinccsé teszi azokat a fejlesztéseket a Tiszántúli Református Egyházkerület, amelyek az elmúlt években hat templomban (Debrecenben a Kistemplom, a Verestemplom és az Egyetemi Templom, valamint a kismarjai, a létavértesi és a szatmárcsekei templomok) valósultak meg – kezdte a Debreceni Református Egyetemi Templomban megtartott sajtótájékoztatót Fekete Károly püspök. Kiemelte, hogy a református templomok egyszerűségükről ismertek, mégis vannak köztük emblematikus épületek.

– Szeretnénk megmutatni az egyháznak azt a szépséges arcát, amely csak a küszöbön átlépve, a templomtérben érintheti meg a látogatókat. A genius loci, azaz a hely szelleme mellett létezik spiritus loci is, azaz a hely lelkisége, márpedig az egyházhoz ez a méltóbb fogalompár. Hiszünk abban, hogy az ihletett művészetnek kisugárzása van, és azokon a helyeken, ahová szeretnénk behívni az érdeklődőket, megtalálható ez az ihletett művészet, mert a XXI. századi embernek is szüksége van arra, hogy valami megérintse – fogalmazott Fekete Károly.

„Religio et Patria” elnevezésű turisztikai program bejelentése sajtótájékoztatón. Debrecen, 2024 január 18. Fotó: TTRE

Fotó: TTRE/Miskolczi János

Katona Ilona, a Tiszántúli Református Egyházkerület turisztikai szakértője részletezte a program elemeit. – A hagyományos turisztikai kínálatot három tematikus útvonal, úgynevezett örökségtúra adja – mondta. Az első a Debrecen, a reformáció városa nevet kapta, amelynek részeként az elmúlt években felújított Kistemplom, Verestemplom és Egyetemi Templom egyénileg és csoportos vezetéssel is látogathatóvá vált, emellett mindhárom helyszínen kulturális programokkal is várják az érdeklődőket. Szintén a javasolt útvonal része a Nagytemplom és a Debreceni Református Kollégium, amelyek nemzeti emlékhelyként már eddig is a város legnépszerűbb turisztikai célpontjai közé tartoztak. A második örökségtúra (A koronás fejedelem útján Bocskai nyomában) a hajdúk korából származó református emlékhelyeket fűzi egy útvonallá. Kismarján a Bocskai családhoz köthető emlékek tekinthetők meg, ezekhez kapcsolódik a korszerűsítés során a templomban megvalósult kiállítás is. Létavértesen pedig az egyházközség által üzemeltetett Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény mutat be népművészeti értékeket. A harmadik örökségtúra az Irodalmi emlékhelyek Szatmárban nevet viseli. A Felső-Tisza-vidéki útvonal elsősorban a magyar művelődéstörténet jelentős alakjairól, például Kölcsey Ferencről, Petőfi Sándorról és Móricz Zsigmondról szól. A Himnusz szerzőjének síremléke mellett a felújított szatmárcsekei református templom is a kiemelt helyszínek között van.

– Ezeket az útvonalakat egyénileg is bárki bármikor körbejárhatja, de előre meghirdetett örökségtúrákat is indítunk. A bejelentkezett csoportokat szakképzett idegenvezető kalauzolja majd az érintett helyszíneken. Emellett egy városfelfedező játékot is létrehozunk, így szeretnénk bevonni a játékos kedvű fiatalokat, családokat – tette hozzá Katona Ilona.

„Religio et Patria” elnevezésű turisztikai program bejelentése sajtótájékoztatón. Debrecen, 2024 január 18. Fotó: TTRE

Fotó: TTRE/Miskolczi János

A sajtótájékoztatónak helyet adó Debreceni Református Egyetemi Templom kulturális igazgatója elmondta: az épület – amellett, hogy továbbra is missziói céllal otthona az egyetemi gyülekezetnek – tavaly ősszel rendezvényhelyszínként is megnyitott. Tóth-Matolcsi László úgy fogalmazott, hogy sikeres koncerteken, beszélgetéseken vannak túl, 2024-ben pedig tovább folytatják az együttműködést a zeneművészeti karral vagy éppen a Szólj be a papnak! csapatával is.

– A célunk nemcsak az, hogy az egyházkerület kulturális zászlóshajója legyünk, hanem az is, hogy az egyetemi templomot egyáltalán megismertessük a debreceniekkel. Folyamatosan tapasztaljuk, hogy sokan nem tudják, mi is áll itt, hiszen az épület évtizedekig nem templomként működött. Ennek érdekében vezetett bejárásokat indítunk és az egyetemi élet vérkeringésébe is szeretnénk bekapcsolódni: terveink szerint például az őszi szemeszterben egy szabadon választható kurzust is felvehetnek a hallgatók, ami a templom tematikájához illeszkedik majd – tette hozzá Tóth-Matolcsi László.

Az örökségtúrákról, programokról és református szálláshelyekről az egyházkerület honlapján (https://ttre.hu/) és az Európa Rádió applikációján keresztül bővebben is tájékozódhatnak az érdeklődők.