Emléktáblát avatnak Zsindelyné Tüdős Klára és Zsindely Ferenc emlékére

Az emléktábla-avató ünnepség május 5-én, csütörtökön, 14 órakor kezdődik az egykori Zsindely-villánál.

Az emléktábla-avató ünnepség május 5-én, csütörtökön, 14 órakor kezdődik az egykori Zsindely-villánál (XII. Istenhegyi út 98.). Az ünnepségen köszöntőt mond Fonti Krisztina alpolgármester, avatóbeszédet tart Dizseri Eszter író és Hántó Zsuzsa történész.

Zsindelyné Tüdős Klára (1895-1980) divattervező, író, az Országos Református Nőszövetség egykori elnöke debreceni református patrícius családban született. Az Iparművészeti Főiskola textilszakán végzett, majd a Magyar Királyi Operaház jelmeztervezője volt, és tulajdonosa a híres Pántlika Szalonnak, ahol népies ihletésű modelljeit árulták. Második férje, Zsindely Ferenc (1891-1963) miniszterelnökségi államtitkár, majd kereskedelmi és közlekedésügyi miniszter volt.

kép

A második világháború alatt folytatott náciellenes tevékenységük eredményeképpen 72 menekültet, először főleg gyermekeket, de később számos zsidót is bújtattak és mentettek meg Istenhegyi úti villájukban, és a svéd misszióval együtt még két otthonban körülbelül száz menekült teljes ellátását szervezték a vészkorszak alatt. Ebben Zsindelyné Tüdős Klára vállalt komoly szerepet, aki a túlzsúfolt villában példátlan ügyességgel szervezte meg a háztartás működését. Fordulatokban gazdag, értékes és tanulságos életét dolgozza fel az Isten markában című portéfilm, amit tavaly a Magyar Televízió tűzött műsorára.

{wmvremote}http://streamer.carnation.hu/mtvod2/vallas/2010/12/05/isten_markaban_101205.wmv{/wmvremote}

Zsindelyné Tüdős Klára életrajza Dizseri Eszter tollából a Kálvin János Kiadónál jelent meg 1994-ben.

Református.hu