Milyen hatással lehetnek az idősek a fiatalabb generációkra?

Az idősebb generációk tapasztalatai fontos útmutatást kínálnak a fiataloknak – hívta fel a figyelmet Görcsös Éva lelkipásztor, a Schweitzer Albert Református Szeretetotthon vezetője, akivel arról is beszélgetett Molnár Ambrus a Világ/nézet legújabb adásában, hogy mit és hogyan tanulhatunk az idősebbektől, és hogyan lehet kezelni az elmúlást.

Görcsös Éva elmondta, hogy vannak olyan idősebbek, akik nagyon modern gondolkodásúak, és használják a legújabb technológiai vívmányokat is, míg mások nehezebben boldogulnak. A szakember szerint ma már nehéz meghatározni, mikor lesz valaki idős, de alapvetően azt határvonalként említette, amikor az ember már nem képes ellátni önmagát, nem képes egyedül boldogulni.

Emlékeztetett, hogy az idősekre sem lehet homogén generációként tekinteni, az otthonban, náluk vannak olyanok, akik a harmincas években születtek, és olyanok is, akik az ötvenes években, és a kettő között rengeteg minden történt.

A lelkész szerint azt, hogy egy idős ember mennyire esik ki a társadalomból, nagyban meghatározza, hogy van-e körülötte egy közösség, szeretett emberek, például a család, barátok vagy gyülekezeti tagok.

A gyökértelen ember fél pillanat alatt elcsúszik, és a gyökereink az idős emberekben vannak – jelentette ki Görcsös Éva, majd hozzátette, hogy érdemes tanulni az idősektől, mert ők már átéltek minden olyan helyzetet, amit mi fogunk, és az ember legalapvetőbb kérdései nem változtak az évszázadok során. Úgy véli, ad egy biztonságot, hogy mindig voltak előttünk, akik már megküzdöttek hasonló nehézségekkel.

Az is felmerült a beszélgetés során, hogy hogyan lehet kezelni az elmúlást és azt a gondolatot, hogy esetleg nem alkotott az ember maradandót. Óriási hitvallásbeli példa lehet, hogy egy hitben járó idős ember hogyan tud készülni az elkerülhetetlenre. Görcsös Éva szerint azért is érdemes az idősekre figyelni, mert az életük lassabb, ezért szépen meg tudják élni a hitüket és a hitbeli dilemmáikat is.

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg:

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.