Elhunyt Szőcs Géza

Szombaton a piliscsabai temetőben, református szertartás keretében búcsúztatják az életének 67. évében november 5-én elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi magyar költőt, korábbi kulturális államtitkárt.

Szőcs Géza 1953. augusztus 21-én született Marosvásárhelyen. 1979-ben bölcsészdiplomát szerzett a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen.

1975-től több verseskötete jelent meg, amelyek nemzedéke, valamint a romániai magyar költészet élvonalába emelték és az egyetemes magyar irodalom körében is ismertté tették nevét. A Magyarországi Református Egyház figyelője, a Confessio is közli a ’80-as években több versét. Verseiben egyre nyíltabban fogalmazta meg az akkori romániai politikai gyakorlat által felszámolásra ítélt kisebbségi magyarság sorskérdéseit. Szerkesztőként is az erdélyi magyarság szellemi ellenállásának igyekezett teret adni. 1981-ben az Ellenpontok című szamizdat egyik létrehozója és vezető munkatársa volt.

„Szőcs Géza költészete úgy folytat végeérhetetlen, „véresen komoly” párbeszédet a sokszálú hagyománnyal, hogy közben sosem engedi elfelejtetni a líra zavarba ejtő, (nyelv)játékos, az esetlegességeknek és keresetlen összehangzásoknak is engedő természetét. Pályáját végigkísérte a felfedezés és kísérletezés öröme, a (költői) nyelv határainak vizsgálata”

– olvasható a Fiatal Írók Szövetsége Facebook-oldalán közzétett megemlékezésben.

Romániában folytatott tevékenysége miatt 1982-ben letartóztatták. Szabadulása után is állandóan zaklatták a Securitate emberei és végül elüldözték az országból. 1986–1989 között Genfben volt újságíró. 1989–1990 között a Szabad Európa Rádió budapesti irodavezetőjeként működött.

szocs-geza.jpg

Fotó: MTI

A romániai rendszerváltás után 1990-ben visszatelepült Kolozsvárra, ahol újságírói-szerkesztői munkája mellett politikai szerepet is vállalt: 1990–1991 között az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára, 1991–1993 között politikai alelnöke volt, 1990–1992 között szenátorrá választották.

2010 júniusától 2012 júniusáig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára volt, utána általános kulturális ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott lett, 2014 óta miniszterelnöki megbízott (főtanácsadó) volt kulturális kérdésekben.

„Szőcs Gézát műveltsége, lexikális tudása igazi reneszánsz emberré tette, aki annak ellenére, hogy megmerítkezett a politikában, mindig a szellem embere maradt. A kolozsvári felvilágosult protestáns gondolkodás ötszáz éves hagyományai határozták meg a gondolkodását, identitásának fundamentuma az volt, hogy ő erdélyi magyar és európai”

– emeli ki Elekes Botond, egykori államtitkári kabinetfőnöke, a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerületének főgondnoka a kultúrpolitikusra emlékezve.

Szőcs Gézát 2013-ban Babérkoszorú-díjjal tüntették ki. 2015-ben Kossuth-díjat kapott az egyetemes magyar irodalmat erdélyi gyökereiből táplálkozó, egyedi stílusú művészetével gazdagító költői-írói alkotómunkája elismeréseként. 2020-ban a gróf Széchenyi Család Alapítvány a magyar dráma napja alkalmából a Széchenyi-örökség Okmánya elismerésben részesítette.

Tisztelői november 14-én, szombaton 11 és 13 óra között róhatják le kegyeletüket egy szál virággal vagy koszorúval, majd a 14 órakor kezdődő gyászszertartás az érvényben lévő járványügyi szabályoknak megfelelően már szűk körben zajlik. A temetési szertartást a közmédia Duna és M5 tévécsatornája élőben közvetíti.