Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

Az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletét a budapesti Szent István-bazilikában tartják vasárnap este hét órakor. Az idei imahét témáját az Afrikában található Burkina Faso keresztyéneinek ökumenikus munkacsoportja választotta Lukács evangéliumából: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat.” Az igerész a szervezők szerint az egység–megosztottság és a szeretet–gyűlölködés ellentétpárjait állítja elénk, de az irgalmas szamaritánus példázatából következik a vendéglátás fontossága is.

Minden évben január harmadik hetében tartják az ökumenikus imahetet a világ keresztyén közösségei, amelynek lényege, hogy a különböző felekezetek közös istentiszteleteken együtt imádkoznak a keresztyének egységéért. Magyarországon az esemény szervezője a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT).

Az országos nyitó istentiszteletet január 21-én, vasárnap 19 órától tartják Budapesten, a Szent István-bazilikában. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek szentbeszédet tart, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a MEÖT elnöke pedig Igét hirdet, de az istentiszteleten számos más egyházvezető is vállal szolgálatot. Egyházunk részéről például Szloboda József esperes, aki a bűnvalló imádságot mondja majd el.

Ökumenikus Imahét 2024 (f.MEÖT)

2018 óta a hét nyitó istentiszteletén az üldözött keresztyénekért imádkoznak, idén ezt az imádságot Szemerei János evangélikus püspök vezetésével mondják majd el a résztvevők.

A héten az ország számos templomában tartanak ökumenikus istentiszteletet, ezekről a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának oldalán, illetve a részt vevő gyülekezetek tájékoztató anyagában, honlapján, közösségi oldalán lehet tájékozódni. Az imafüzetet ide kattintva lehet letölteni.

Az ökumenikus imahétről a Steinbach József püspökkel készült interjúnkban is olvashatnak: