Útikalauz az Útikalauzhoz

„Kikonfirmál.” A szó a református gyülekezetekben jól ismert jelenségre utal. Az egyháztagjelölt megtanulja a kátét, az ünnepi istentiszteleten elszavalja a válaszokat, ahogy illik. Átveszi a gyülekezet ajándékát, a Bibliát, öltönye/kosztümje zsebébe csúsztatja a nagyiék/keresztszülők borítékját, elfogyasztja a családi ebédet. Hányszor megy templomba az esküvője előtt? Mikor nyitja ki a kapott Szentírást először? Kinyitja egyáltalán? Az elöregedő gyülekezetük helyzetét csüggedten figyelő lelkészek között ismert vicc is eszünkbe juthat: hogyan szabaduljunk meg a toronyba befészkelő galamboktól és denevérektől? Konfirmáljuk le őket, utána színüket se látjuk többé.

Némethné Csiszár Márta egy volt azok közül, akik annak idején úgy elrakták azt a bizonyos könyvecskét, hogy nem is került elő. Isten azonban nem tekintette véglegesnek ezt az állapotot. Márta néni jóval később ugyan, de megismerhette Jézus Krisztust, és elkezdte tanulmányozni a Szentírást. Az eltelt hatvankilenc év alatt gyűjtött tapasztalatok, az először Krisztus nélkül, majd megtérése után a Megváltóval járt életút tanulságai nyomán nekilátott összegyűjteni gondolatait Isten Igéjének fő üzenetéről. Az előszótól a kötet végéig érzékelhető a szerző célja: váljék olvasóiban az ismeret igaz hitté és szívbeli bizalommá. Azért írta meg A Biblia mint földi életünk kézikönyve című magyarázatos füzetét, hogy segítséget kínáljon a ma konfirmandusainak, hitoktatóiknak, nem utolsósorban a szülőknek. Számos igei idézet segítségével vezeti végig gondolatmenetét – öt fejezeten át –, s foglalja össze a kijelentésre vonatkozó tényeket. A Szentírástól az istenismereten és az ember mivoltának bemutatásán át Jézus Krisztusig és a bűn mibenlétének meghatározásáig jutunk el.

Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című regényfolyama arról szól, hogyan turistáskodjunk az űrben. Márti néni kötete arra vezeti rá olvasóit, hogy a Biblia Isten országába, a mennybe vezető utunk nélkülözhetetlen olvasmánya.

Olvasás közben kénytelenek vagyunk szembenézni a ténnyel: az általunk használt szavak jelentését nem feltétlenül ismerik a fiatalok. Jól tesszük, ha az Istenről, Bibliáról, egyházról szóló beszélgetéseink előtt tisztázzuk egy-egy kifejezés értelmét. Fel kell tennünk a kérdést a hittanra járó, konfirmációra készülő gyerekeknek: világos-e mindaz, amiről a hitoktatóktól, lelkészektől hallanak? Értik is, amit olvasnak? Mi az ihletettség? Ki a szent? Hogyan zajlik a lelki növekedés? Az imádságos lélekkel írott kis könyv igyekszik tisztázni az alapfogalmakat, majd minden állításával egy apró lépést tesz a logikusan azt követő téma felé. Az egyes nagyobb részek felosztásai is előkészítik a következő gondolat kifejtését. A teljes könyvet átjárja a szerző abbéli szándéka, hogy megértesse a lényeget: Isten terve az emberrel mindennél fontosabb. Megismerni viszont csak az fogja, aki elszántan keresi, aki megteszi az első lépést. Hamarosan rájön ugyan, hogy ebben a Teremtő megelőzte, de ez a felismerés is csak abban születik meg, aki a folytatást is vállalja. A bűnről egyre kevésbé szeretnek beszélni még a keresztyének is, pedig kénytelenek vagyunk megtenni, ha nem akarunk folyamatos tagadásban élni. Példát vehetünk a kézikönyv szerzőjéről ebben is.

a_biblia_mint_földi_életünk_kézikönyve_fotó_sebestyén_lászló

Némethné Csiszár Márta: A Biblia mint földi életünk kézikönyve. Kiadta az Ébredés Alapítvány a Bibliaszövetség Egyesület észak-magyarországi körzetének megbízásából 2024-ben

Számtalan fotó található a neten tőlünk távoli galaxisokról, ködökről, az űrteleszkópok egyre élesebb képeket közvetítenek ismeretlen világokról. Az általunk ismert planétához is szükséges időnként egy jó útikalauz, az ismeretlen jövőhöz pedig még inkább. Sokan nem is tudják, hogy már régen a birtokukban van a szükséges könyv, noha iskolai tanulmányaik folyamán némi ismeretet is szereztek róla. Egy tapasztalt és elkötelezett asszonytestvérünk néhány óra alatt elolvasható kötete pedig arra igyekszik megtanítani a Bibliával most ismerkedőt, hogy mit is keressen benne. Egyenesen rámutat, kit is találhat meg általa. Az Ige segítségével elmagyarázza, kicsoda nekünk Krisztus, mit kínál az őt követőknek. Életet, a világmindenséget meg mindent.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!