Tovább emelkedett az egyházunknak felajánlott adó 1% összege

Több mint 1 milliárd 643 millió forinttal támogatták idén a Magyarországi Református Egyház társadalmi szolgálatát, valamint 2020-ban több mint 34 ezer fővel növekedett a felajánlók száma is – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szeptemberi, előzetes tájékoztatásából. Köszönjük, hogy a református egyházon keresztül segített!

A Magyarországi Református Egyházat 2020 tavaszán 292.768 fő jelölte meg adóbevallásában kedvezményezettként, melynek eredményeképpen összesen 1.643.876.480 forinttal támogatták társadalmi szolgálatunkat, így a felajánlott összeg 326.476.588 forinttal növekedett, felajánlók száma pedig 34.052 fővel nőtt.

A NAV közzétette honlapján a 2020. rendelkező év érvényes személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásainak eddig összegyűlt adatait. A kimutatásban azon kedvezményezettek tételes adatai szerepelnek a 2020. szeptember 9-i állapot szerint, amelyeket a magánszemélyek érvényesen jelöltek meg a 2019. adóévi (2020. rendelkező évi) szja 1%-os rendelkező nyilatkozataikban, és a kedvezményezettek javára érvényesen felajánlott szja 1%-os összegek elérik, vagy meghaladják az ezer forintot.

Akik valamelyik egyháznak ajánlották 1 %-ukat az elmúlt két évben, döntésüket az adóhivatal idén is automatikusan figyelembe vette, így a felajánlások tovább növekedtek: a katolikus egyház számára felajánlott összeg 738 millió forinttal, a felajánlók száma 74 ezer fővel; az evangélikus egyháznak ajánlott összeg 85 millió forinttal, a felajánlóik száma pedig 8000 fővel növekedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Ebben az esztendőben, a vírus okozta veszélyhelyzetben egyházunk arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy bár azt mondják, semmi sincs ingyen, az adó egyszázalék felajánlásával mégis úgy segíthetünk, hogy az nekünk semmibe sem kerül. Ennek nyomán a felajánlásokból ismét számtalan társadalmilag hasznos szolgálat valósulhat meg országszerte.