Mit jelent ünnepelni?

Az ünnepek kiemelkedő szerepet töltenek be az összetartozás, az emlékezés és az öröm megélésében. Ezek a napok vallási, kulturális vagy személyes jelentőséggel bírnak, amit sokan sokféleképpen élnek meg. Hajdú Zoltán Levente lelkipásztor szerint a karácsony rendkívül fontos a mai kor társadalmában, hiszen a hívő és a nem hívő emberek egyaránt a szeretet ünnepének tartják, aki pedig a szeretetben marad, az Istenben marad. Az ünnepekről és azok jelentőségéről beszélgetett a lelkipásztorral Molnár Ambrus.

Ünnepek nélkül nincs emberi élet. Nemsokára mindnyájan átéljük, hogy együtt leszünk karácsonykor, ünnepelni fog az egész ország. Abban viszont, hogy kit és mit ünneplünk, fontos különbségek lesznek közöttünk – fejtette ki a műsor elején Molnár Ambrus, majd feltette az első kérdést: mi a különbség a munkaszüneti és az ünnepnap között?

– Egészen más, amikor az ember csak pusztán megáll, és más, amikor ennek a megállásnak értéke és értelme van. A mai kor embere szeret kikapcsolódni, az ünnep igazi értelme viszont sokkal inkább bekapcsolódás valami másba. Amennyiben valaki nemcsak a kikapcsolódásig tud eljutni, hanem hajlandó az ünnepek valódi tartalmába bekapcsolódni, akkor úgy érezheti, hogy egy új dimenzióban találja magát – mondta Hajdú Zoltán Levente.

A lelkipásztor szerint az ünnep egyfajta viszonyítási pont is lehet. – Egy ünnepi eseményben benne van az addigi életünk összegzése, a megállásnak az emelkedettsége és az ebben történő felismerés, hogy mi bízatott ránk, és milyen feladatok várnak minket az ünnep utáni mindennapokban – magyarázta Hajdú Zoltán Levente.

A beszélgetés során szóba került a karácsony, ami különleges jelentősséggel bír Hajdú Zoltán Levente szerint: a karácsonyban az az óriási lehetőség a mai kor társadalmában, hogy hívő és nem hívő ember egyaránt a szeretet ünnepének tartja. A bibliai kijelentésből pedig tudjuk, hogy aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne – hangsúlyozta a lelkipásztor.

Hogyan viszonyul a mai társadalom az ünnepekhez? Mi a jelentősége az ünnepeknek? Mi a karácsony lényege? Ezekkel és további érdekes kérdésekkel foglalkoztak a Világ/nézet legutóbbi adásában, amelyet itt tekinthetnek meg:

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.