Magyar Örökség díjat kapott a Csillagocska Alapítvány hitre és magyar tudatra nevelő szolgálata

Szombaton a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében adták át a Magyar Örökség díjat, amellyel idén hét kiemelkedő személy és intézmény tevékenységét ismerték el, köztük a nagyváradi Csillagocska Alapítványét is.

csillagocska_alapitvany_orokseg_dij

Fotó: Csillagocska Alapítvány Facebook-oldala

A Magyar Örökség és Európa Egyesület által szervezett eseményen Magyar Örökség díjban részesült a nagyváradi Csillagocska Alapítvány hitre és magyar tudatra nevelő szolgálata, Keszi-Kovács László néprajzi filmes és a Kolozsvári Magyar Opera.

Magyar Örökség díjat kapott rajtuk kívül Mács József a felvidéki magyarság sorsát megjelenítő irodalmi munkássága, Mányi István építőművészete, Prokopp Mária Széchenyi-díjas művészettörténész, valamint a Trianoni Szemle szerkesztőségének történelmi feltárómunkája is.

A Magyarországért Alapítvány kurátorai 1995-ben határoztak úgy, hogy – egy bizottságot felkérve – Magyar Örökség díj néven létrehozzák a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumát. A bírálóbizottságnak korábban Makovecz Imre, Mádl Ferenc, Fekete György és Hámori József volt a vezetője. A Magyar Örökség díj gondozását 2003 márciusában a Magyar Örökség és Európa Egyesület vállalta magára.

A Hungarikum Bizottság 2021 júniusában kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította a Magyar Örökség díjjal kitüntetett személyek lezárult életműveit, ezáltal a Magyar Értéktár részévé válhatott a magyar történelem kiváló alkotóinak munkássága.

Forrás: MTI