Álljunk ki a kisebbségben élő magyar közösségekért!

Nekünk csak egy aláírás, a kisebbségek számára azonban reménysugár a Minority Safe Pack. A Magyarországi Református Egyház elnöksége arra buzdít: csatlakozzunk az európai kisebbségvédelmi kezdeményezéshez.

A határon túl élő magyar embereket és közösségeket számtalan jogsértés éri a mai napig is. Az Európai Unióban egyelőre nincs átfogó kisebbségvédelmi szabályozás, pedig nagyjából 50 millióan tartoznak valamely őshonos nemzeti kisebbséghez. Egész Európát tekintve – a 47 államban – összesen 340 történelmi kisebbség él, létszámuk meghaladja a 100 milliót, vagyis minden hetedik európai polgár valamely történelmi kisebbség vagy etnikum tagja.

képA Minority Safe Pack, azaz Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés célja, hogy az Európai Bizottság fogadjon el konkrét jogi szabályozást a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében. Ha a kezdeményezés nyomán elegendő mennyiségű aláírás gyűlik össze, az segíthet a határon túl élő magyar testvéreink helyzetén. A szervezőknek 2018. április 3-ig (a húsvéthétfő utáni napig) kell összegyűjteniük legalább egymillió aláírást hét uniós tagállamból.

Nekünk csak egy aláírás, a kisebbségek számára azonban reménysugár a Minority Safe Pack, ugyanis a kezdeményezés jelenleg az egyetlen olyan eszköz, ami segíthet abban, hogy a nyelvi és etnikai jogaik gyakorlásában akadályozott, hátrányosan megkülönböztetett nemzeti kisebbségek számára az Európai Unió védettséget biztosítson.

A Magyarországi Református Egyház elnöksége kéri, hogy a kezdeményezés aláírásával segítsünk együtt az elszakított területeken élő magyarságon. A kezdeményezéshez papíralapon, illetve online is lehet csatlakozni a www.jogaink.hu oldalon keresztül. A nyomtatható aláírási ív is a www.jogaink.hu oldalról tölthető le, amit postai úton a „Rákóczi Szövetség 1255 Budapest, Pf. 23” címre lehet eljuttatni.

Erre a linkre kattintva csatlakozhat.

Köszönjük, hogy Önnek is fontosak határon túli magyar testvéreink!

A Magyarországi Református Egyház elnöksége

 

Fotó: Nagy Károly Zsolt