Külön kelyhes úrvacsora és nyári táborok

Külön kelyhes úrvacsorát javasol a gyülekezeteknek pünkösdre a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa. A testület a nyári táborok megtartásáról is határozott szerdai ülésén.

Úrvacsora pünkösdkor

Az Elnökségi Tanács május 27-i ülését követően azzal fordult a gyülekezetekhez, hogy „a járványügyi változások és könnyítésekre tekintettel a gyülekezetek a higiéniai szabályok betartásával külön kelyhes úrvacsorát tartsanak”.

Ahol ez nem lehetséges, ott kérik, hogy kövessék a debreceni református Nagytemplomból közvetített pünkösdi istentisztelet útmutatásait és a húsvétkor már gyakorolt „online vezetésű” úrvacsorát vegyék otthonaikban. Debrecenből május 31-én, pünkösdvasárnap délelőtt 11 órakor felvételről közvetít istentiszteletet a Duna Televízió.

Nyári táborok

Magyarország Kormánya 215/2020. (V. 20.) rendelete értelmében „2020. június 16. napjától a gyermek- és ifjúsági táborok – napközis és ottalvós szervezésben egyaránt – megtarthatók”. Erre tekintettel a Zsinat Elnökségi Tanácsa úgy határozott, hogy a hatósági szabályozások figyelembe vételével az egyházi nyári táborok is megtarthatók, azonban a későbbiekben esetlegesen ismét korlátozásokat követelő vírushelyzet miatt elmaradó táborokért az anyagi felelősséget a szervezők viselik.