Kérdőív a templomba járásról

Átfogó kérdőívvel méri fel az istentiszteltre járók szokásait a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség és a Debreceni Egyetem Doktoranduszok Kiss Árpád Közhasznú Egyesülete. A kezdeményezés az „Értsük egymást” nevet viseli. Az egyházközség vezetősége fontosnak tartja, hogy ismerje az emberek véleményét az alkalmaikról, arról, hogyan érzik magukat a gyülekezetben.

A kérdőívben kitérnek a vallásgyakorlásra és a hit megélésére is, de az elsődleges cél az, hogy képet kapjon az egyházközség arról, hogyan gondolkodnak az emberek az istentiszteletről, és mi alapján dől el, hogy eljönnek vagy távol maradnak-e.

Az online kérdőív kitöltése tizenöt percet vesz igénybe és január végéig lehet kitölteni. A kiértékelő munkát követően az egyházközség vezetősége szeretné a tapasztalatokat felhasználni és érthetőbbé tenni az emberek számára a Biblia üzenetét.

A Biblia üzenete nem változik

A kérdőívet bemutató sajtótájékoztatón, amelyet még karácsony előtt tartottak, Beszterczey András nagytemplomi lelkipásztor arról beszélt, hogy egész Európában egyre kevesebben vannak a keresztyén templomokban. – Fontos, hogy a Biblia üzenete nem változik, Jézus nem változik, tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. De azt, ahogyan ezt az örömhírt továbbadjuk, magyarázzuk, lefordítjuk, keretbe foglaljuk, változás nélkül még azok sem fogják megérteni, akik hallani akarják – figyelmeztetett a lelkipásztor.

Beszterczey András, Oláh István, Engler Ágnes. debrecen kérdőív bejelentés 2022 december - Fotó: Debrecen-Nagytemplomi Gyülekezet

Beszterczey András, Oláh István és Engler Ágnes a kérdőívet bejelentő sajtótájékoztatón

Fotó: Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség

– A gyülekezeti tagok negyven százaléka jár templomba, szeretnénk, hogy ez a tendencia javuljon, ezért kezdeményezünk párbeszédet – hangsúlyozta Oláh István elnök-lelkipásztor.

Engler Ágnes, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi docense elmondta, hogy a felmérések szerint a rendszeresen templomba járók száma csökken, ugyanakkor egyre kevesebben vannak a nem vallásosak, és nő a maguk módján vallásosak száma.

A sajtótájékoztatón aláírták a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség és a Debreceni Egyetem Doktoranduszok Kiss Árpád Közhasznú Egyesülete közötti együttműködési megállapodást.

A kérdőív ide kattintva érhető el.