Képezd magad!

Január végéig lehet jelentkezni az Ifjúságépítők ökumenikus szervezet márciusi Ifivezető-képzésére (IVK). Az ifjúsági munka résztvevőit az egész Kárpát-medencéből várják. Idei mottójuk: „Egység – Egy test”. Savanya Csenge, a márciusi hétvége egyik felelőse úgy véli, minőségi képzésük kulcsa, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a szakmai háttérre, és mindent megtesznek azért, hogy feltöltődve térjenek haza a résztvevők.

Mi áll mottóválasztásuk hátterében?

Pál apostol ihlette: „Mert ahogyan a test egy, bár sok tagja van, de a test valamennyi tagja, noha sokan vannak, mégis egy test, ugyanúgy a Krisztus is.” (1Kor 12,12) Az ország egész területéről érkeznek keresztyén ifjúsági munkások, sőt a határon túlról is csatlakoznak hozzánk. Sokfélék vagyunk, de mind ugyanazért a célért dolgozunk, hogy Isten megismerésében, hozzá közelebb segítsük a fiatalokat. Az egység megélése egymás megsegítésében is megjelenik. A jelentkezésnél támogatói jegy is vásárolható és támogatás is kérhető. A résztvevő saját díján felül öt- vagy húszezer forinttal szponzorálhatja a támogatott jegyet igénylőket. Mi magunk is több keresztyén felekezettel állunk kapcsolatban, akik önkéntességgel, szaktudással, sokféle felajánlással segítenek, hogy megvalósulhasson a konferencia.

Milyen trendeket látunk ma a fiatalok körében?

Visszatérő témánk az ifivezető feladata, identitása a gyülekezetben, foglalkozunk a kapcsolatokkal, egymás szavának a megértésével a digitális világban, a korosztályok közötti különbségekkel. Az ifivezetők sokszor küzdenek a fiatalok szexualitással kapcsolatos kérdéseivel, az lmbtq-ideológiához való hozzáállásával. Fontos téma az időbeosztás, hogy hogyan menedzseli az ember a magánéletét és szolgálatát. Mindig figyelünk a hitmélyítésre, szeretnénk, hogy lelkileg feltöltődve térjenek haza a résztvevők. Sokféle tudást adhatunk át az ifivezetőknek, mégis az Istennel való kapcsolatuk fogja meghatározni a szolgálatuk minőségét.

Savanya_Csenge_2022_Ifjusagepitok_foto_Suto_Eszter (1)

„Minden évben elismert szakembereket kérünk fel, felekezettől függetlenül”

Fotó: Sütő Eszter / Hungary Foundation

Hogyan változtak az ifjúsági körök az elmúlt öt-tíz évben?

Felgyorsult a világ, a vezetőknek egyre több aktualitásra kell reagálniuk, és vannak kérdések, amelyekre nem lehet előre felkészülni. Megesik, olyan témáról kérdezik őket, amelyről korábban még nem is hallottak. El kell dönteni, valóban égető-e a hirtelen felvetett kérdés, amelyről muszáj beszélni, vagy inkább a Bibliát tanulmányozzák, és az ifi előre elgondolt vázlatán haladjanak tovább. Az efféle vezetői rugalmasság nehezen sajátítható el, de gyakorlással tanulható. Ma is van létjogosultsága az ifjúsági körnek, de nehéz összetartani, gyarapítani. Viszont azok a fiatalok, akik rendszeresen látogatják, mély kapcsolatokat építenek ki. Az ifjúsági munkában, az ificsoportokban ma a mennyiség helyett a minőség a fontos.

Mitől lesz minőségi a képzés?

Különböző felekezetek lelkészeivel, tapasztalt ifjúsági munkásaival dolgozunk együtt a program szervezésekor. Minden évben elismert szakembereket kérünk fel, felekezettől függetlenül. Sokan tartanak képzéseket abban a témában, amely kapcsán előadnak a konferencián, legyen az a kommunikáció vagy a bibliatanulmányozás területe. A programba beépülnek a korábbi években kapott visszajelzések is. Minden résztvevő szabadon választhat a kezdő, a középhaladó és a haladó előadások közül, hogy mindenki a saját szintjéhez mérten fejlődhessen.

Az Ifjúságépítők (a róluk szóló írásunkat lapunk 2022/41. számában olvashatták) hatodik alkalommal szervezik meg az IVK-t, idén március 17–19. között. Előadásokon, beszélgetéseken keresztül igyekeznek a gyakorlatban is alkalmazható segítséget nyújtani az ifjúsági munka résztvevőinek az ökumené jegyében. 2023-as mottójuk: „Egység – Egy test”. Jelentkezni online lehet január 31-ig. A kitöltendő forma megtalálható az Ifjúságépítők Facebook- és Instagram-oldalán, illetve a www.ifivezetokepz.es oldalon. A képzés helyszíne a budafoki Rózsakerti Demjén István Református Gimnázium.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!