Isten magából ad nekünk ajándékot

Összefoglaló Balog Zoltán Magyar Nemzetben megjelent cikkéből

„A karácsonyi eseménynek leér a lába a földre. Odaér hozzánk, hiszen mi, emberek adunk szállást a Kisjézusnak. Ő angyalseregek felett rendelkezhetne, mégis lemond róluk, hogy egy legyen közülünk” – írta Balog Zoltán a Magyar Nemzet napilapban megjelent, A keresztény hit mindig mégis hit című karácsonyi cikkében.

A Zsinat lelkészi elnöke írásában rámutatott, hogyan válik személyes történetünkké az, amit világtörténelmi fordulatként hirdetnek a próféták, ünnepelnek az első keresztyének. Balog Zoltán ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a Megváltó annak ellenére jön el hozzánk, hogy milyen állapotban van az életünk és a világ; nem jutalomból érkezik.

Karácsony, ajándék, dísz Fotó: Unsplash/tessa rampersad

Fotó: Unsplash/Tessa Rampersad

„A Krisztusban megújult ember újra felfedezi Isten keze nyomát a teremtésben, kegyelmét nemcsak az élet szépségében, hanem a szenvedésben is. Ebből a hitből, ebből a magatartásból aztán kultúra lesz, az emberi viszonyokat emberségessé tevő erkölcsi erő. De a sorrend nem cserélhető fel. A változás az ember szívéből indul. A közösség ereje, a törvény uralma képes ideig-óráig biztonságossá és békéssé tenni az életet, de személyes emberi döntések, személyes hit nélkül Isten gondviselésében, szabadításában és újjáteremtő erejében a keresztény kultúrává lett hit elporlad, elveszíti megtartó erejét” – írta a dunamelléki püspök, de hangsúlyozta, hogy a keresztyén nevelés csak olyan emberekből merítheti erejét, akik maguk is hiteles, örömteli keresztyén életet élnek.

Arra is intett mindenkit, hogy miközben a mi gondjaink az ünnepi készülődés és az ünneplés körül forognak, Kárpátalján szétszakított családok várják az újraegyesülést, Jeruzsálemben gépfegyveres katonák járőröznek, Gázában pedig nincs egy tenyérnyi biztonságos hely. A püspök szerint a kontraszt túl erős ahhoz, hogy csak saját gondjainkra gondoljunk.

„Mielőtt azt kérdezed, minek kell történnie, hogy ez a világ biztonságosabb, békésebb hely legyen, előbb kérdezd inkább ezt: minek kell történnie, hogy a te szíved, a te életed békésebb és biztonságosabb hely legyen? Nemcsak számodra, hanem azoknak is, akik tőled várják, hogy biztonságot nyújts, hogy megbékülj velük” – írta Balog Zoltán. A püspök azt a kérdést is az olvasónak szegezte: „Tudsz-e nekik adni valamit? Például magadat, magadból egy darabot.”

„Persze nekünk is szükségünk van ajándékra, hogy valaki nekünk adjon valamit, magából egy darabot, és karácsonykor ez történik: Isten magából ad abban a kisgyermekben, aki Betlehemben született” – emlékeztetett a Zsinat lelkészi elnöke, és hozzátette: „Ebből az életből, halálból és új életből lesz békesség a világban és bennünk. De a békesség az embernek csak akkor lehet valóság, ha azzal párosul: dicsőség az Istennek.”

„Ember! Mondj le dicsőségedről, kérd a békességet, és akkor eggyel több békés és biztonságos hely lesz ezen a földön: a te szíved, a te életed ilyen hely lesz” – írta karácsonyi cikkében Balog Zoltán püspök, a Magyar Nemzetben.

A teljes cikket ide kattintva olvashatják el.