Hogyan szervezzünk nyári gyerektábort?

A nyári gyermektáboroztatás jó gyakorlataival szeretné megismertetni az érdeklődőket a Szentírásszövetség a márciusi konferenciáján. Elindítottak egy online kérdőívet is, hogy megtudják, mi segítene a gyülekezeteknek ezen a szolgálati területen – olvasható a szervezet közleményében.

szentírás_szövetség_facebook

Fotó: A Szentírásszövetség Facebook-oldala

„Nekünk, Krisztus követőinek, tanítványainak a missziói parancs értelmében kötelességünk az evangélium hirdetése, minden helyen és korosztályban. Az egyház szolgálatát pedig jól kiegészítik és segítik az olyan missziós szervezetek, mint a Szentírásszövetség is” – hangsúlyozzák.

A magyar Szentírásszövetség a nemzetközi Scripture Union tagja, amelyet Nagy-Britanniában alapítottak 1867-ben azzal a céllal, hogy a gyermekeknek az ő életkori sajátosságaikat figyelembe véve mondják el az evangéliumot. Hazánkban 1993 óta van jelen a szervezet, első nyári táborát 1996-ban tartotta meg. Több száz tábor megszervezése után most úgy érzik, szükségük van megerősödésre és megújulásara ebben a szolgálatukban.

Ennek az egyik okaként azt jelölték meg, hogy a mostani gyerekek az elmúlt években – különösen a járvány miatt – egymástól elzártan tanultak, közösségeik szétzilálódtak. A virtuális térben érzelmileg egyre kiszolgáltatottabbá és sebezhetőbbé váltak. Továbbá a háború okozta szorongás is nagy teher számukra. Ezért is különösen is nagy kihívás az evangélium hirdetése közöttük – szögezik le.

Kifejtik azt is a közleményükben, hogy sok szülőnek gondot okoz, hogy a hosszú (11 hetes) nyári szünet idején a gyerekére vigyázzon, biztonságban tudja. A lelkészek, a gyülekezetek is érzik mindezeknek a szorító szükségét, de nem biztos, hogy van arra kapacitásuk, hogy tábort szervezzenek a gyülekezeti, illetve a terüle­tükön élő diákoknak, ezért örömmel vennék, ha ebben segítenék, támogatnák őket.

szentírás_szövetség_kézműves_foglalkozás_facebook

Fotó: A Szentírásszövetség Facebook-oldala

A Szentírásszövetség a tapasztalatával, kiadványával, tudásával segíti a lelkipásztorokat és a gyülekezeteket. Belátják ugyanakkor azt is, hogy ehhez ők „kicsik”, és azt is, hogy vannak olyan missziós szervezetek, amelyek hozzájuk hasonlóan kitartó, Isten áldotta szolgálatot végeznek ezen a területen. Ezért úgy vélik, hogy a Krisztus-test tagjaiként együtt kell mozdulni ezeknek a szervezeteknek Isten dicsőségére.

Ennek első lépéseként március 27-én, hétfőn találkozóra hívják a lelkészeket és a gyülekezeti tagokat, illetve azokat a szervezeteket is, amelyek a táborozásnak egy vagy több területén szolgálatot végeznek. Többek között kiadványaikat, módszereiket és képzéseiket is szeretnék megismertetni a lelkészekkel és a gyülekezeti szolgálókkal, akik egyúttal bátorítást is kaphatnak ahhoz, hogy merjenek nyári táborokat szervezni. Amennyiben kifogytak volna az ötletekből, vagy már belefáradtak a régi módszerek ismétlésébe, új lendületet kaphatnak – fűzik hozzá.

Emellett szeretnék felmérni azt is, hogy milyen jellegű segítségre lenne szüksége a lelkészeknek, gyülekezeteknek a táborok megtartásához. A találkozó előtt online felmérést indítanak, amelynek az eredményeit figyelembe véve jelölnék ki a hangsúlyokat a március végi konferencián. Így akik nem tudnak részt venni ezen a találkozón, azok is megoszthatják velük a véleményüket. A későbbiekben a missziós szolgálatukba ezeket a tapasztalatokat is beépítenék – ígérik.

A találkozóra elsősorban lelkészeket és azokat a gyülekezeti szolgálókat, presbite­reket várják, akik rendszeresen szolgálnak nyári gyermektáborokban, vagy segítenek azokat megszervezni. Azokat az érdeklődőket is várják, akik még nem szolgáltak ezen a területen, de tervezik, hogy belevágnak.

szentírás_szövetség_játék_facebook

Fotó: A Szentírásszövetség Facebook-oldala

Gyerektábor-konferencia

Időpont: 2023. március 27., hétfő 10.00

Helyszín: Ráday utca 28., Tóth Kálmán terem

A találkozó tervezett menete:

10.00 Áhítat, köszöntő

10.15–11.15

  • A Király lovagjai: a Szentírásszövetség A Király lovagjai című kiadványa kapcsán bemutatja a keresztyén nyári táboroztatásban való szerepét, tapasztalatait. A kiadvány a táborok szervezésében és megtartásában segíti a lelkészeket, gyülekezeteket.
  • A Vasárnapi Iskolai Szövetség (VISZ) tábori kiadványainak bemutatása a Nomád tábor csomag segítségével (Ferenci Gáborné, www.csodaklikk.hu koordinátor, a VISZ egyik munkatársa).
  • Táboros kiadványok bemutatása (Baker Ágnes, a Reménység Magjai Alapítvány egyik alapítója és a kuratórium tagja).

11.30–12.00

Kerekasztal-beszélgetés a szervezetek képviselőivel. Ekkor lesz módja a lelkészeknek, érdek­lődőknek kérdéseket feltenni, észrevételeket megfogalmazni. Ez egyben egyfajta ötletbörze és igényfelmérés lesz, ami arra is szolgál, hogy a Szentírásszövetség megismerje, mit tehet még azért, hogy hatékonyabban segítse a lelkészek és a gyülekezetek misszióját.

A szünetben és a konferencia végén a táboroztatással kapcsolatos kiadványokat árusítanak.

A kérdőív itt tölthető ki:

https://bit.ly/3ET4faW

A konferenciára az alábbi linken lehet regisztrálni:

https://bit.ly/3YjCHCD