Felelősségünk Isten Igéjét hirdetni

– Minden műfajban szeretnénk a nézőkhöz és a hallgatókhoz eljuttatni a lényeget, amely nem más, mint Jézus Krisztus – mondta a vallási műsorok területén lezajlott struktúraváltásról a közmédia vallási főszerkesztőségének vezetője. Andrónyi Kolos szerint Pál apostol szavai különösen aktuálisak a mostani időben.

Jelentős struktúraváltás zajlott le az MTVA vallási műsoraiban az elmúlt egy évben. Miért és milyen szempontok szerint kellett változtatni?

Egyszerre merült fel az igény az egyházak és a közmédia részéről is, hogy változtassunk. Ezt a feladatot kaptam 2020-ban, amikor a vallási műsorok főszerkesztőségének vezetője lettem. A cél az volt, hogy műfaji, korosztályi és tartalmi értelemben is módosuljanak a műsoraink. Ezeket igyekeztünk minél jobban, a célközönségnek megfelelő hangvételben elkészíteni. A különböző műfajokat tekintve a magazintól a portrén és a hírműsoron át a beszélgetős műsorokig megtalálható szinte minden, de fut nálunk évados sorozat is. Minden műfajban szeretnénk eljuttatni Jézus Krisztus tanításainak lényegét a nézőinkhez és a hallgatóinkhoz. Az egyetlen és legfontosabb célkitűzésünk valójában az, hogy átérezzük azt a felelősséget, hogy mit jelent hirdetni az Igét. Ezt fogalmazza meg Pál apostol is Timóteushoz írt második levelében: „hirdesd az Igét, állj elő vele, akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő, feddj, ints, biztass teljes türelemmel és tanítással.”

andronyi_kolos_f-MTVA

Andrónyi Kolos

Fotó: MTVA

A nézőnek vagy a szerkesztőségnek alkalmatlan időre gondol?

Ez az „alkalmas, alkalmatlan” azért érdekes, mert nem mindegy, kinek a szemszögéből nézzük. Szerintem nem a néző, a hallgató szemszögéből kell megközelíteni, hanem a megszólaló nézőpontjából: nekünk, újságíróknak akár alkalmas az idő, akár nem, akár jó formában vagyunk, akár nehézségekkel küzdünk, a feladatunk, hogy hirdessük az Igét, Jézus Krisztust. A páli idézet folytatását is igen aktuálisnak érzem: „Mert lesz idő, amikor az egészséges tanítást nem viselik el, hanem saját kívánságaik szerint gyűjtenek maguknak tanítókat, mert viszket a fülük. Az igazságtól elfordítják a fülüket, de a mondákhoz odafordulnak.” Pontosan ezt az időszakot, a véleményvezérek, bloggerek, más, önmegvalósító hírességek korszakát éljük, miközben hatalmas hitéhség tapasztalható, de Isten Igéje helyett inkább meséket hallgatnak az emberek.

Lehetséges-e megszólítani azokat, akik elfordultak az igazságtól?

Törekednünk kell rá. Nekünk a „hogyannál” van lehetőségünk arra, hogy történetek, példabeszédek által beszéljünk ugyanarról az igazságról. Azt látjuk, rendkívül erős vágy van az emberekben a transzcendens iránt. Felelősségünk az is, hogy a személyes boldogság- vagy igazságkeresésre tudunk-e válaszolni. Nem tudunk mindenkit egyenként meggyőzni arról, hogy térjen meg és legyen személyes kapcsolata Istennel, de azt elérhetjük, hogy felvetődjön a gondolat, felébredjen az érdeklődés.

Milyen műsorokkal jelentkezik adventben és karácsonykor az MTVA vallási műsorok főszerkesztősége?

Például a Jézus és… című sorozatunkból két epizód is az ünnephez kapcsolódik: a Jézus és a tudós című részben Mező Misi a gravitációs hullámokról beszélget egy asztrofizikussal. December 24-én a Jézus és a pásztor című rész látható a Dunán. Ebben a Hargitán legeltető pásztorokat mutatjuk be, a műsor vendége, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes pedig a jó pásztorról beszél majd. Az Aki egy embert megment című, embermentőket bemutató sorozatunkban a nézők Salkaházi Sára szerzetesnővér történetét ismerhetik meg: őt 1944. december 27-én a nyilasok a Dunába lőtték, amiért zsidókat mentett. Szintén karácsonykor lesz képernyőn az Isten kezében című műsorunk Göncruszkán forgatott epizódja, amelyben Sohajda Levente és felesége, Samu Zsuzsanna lát vendégül bennünket, és megmutatják, hogyan várja és ünnepli a ruszkai református közösség a Messiás születését.

A struktúraváltás részeként hozta létre az MTVA a Bizony, Isten! című YouTube-csatornáját, amelynek elsődleges célja a közösségépítés volt. Ide kerülnek fel a főszerkesztőség anyagai, és készülnek csak az online felületre szánt tartalmak is. Most, a várakozás idején külön adventi válogatást is kínál a csatorna a már feltöltött tartalmakból.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!