Családi nap a skanzenben

Az írás a parokia.hu portálon megjelent cikk rövidített változata.

A Ráday családi napon fiatalok és idősek, kicsik és nagyok együtt élték át, mit jelent meghallani az elhívást és kapcsolódni közös történetünkhöz. A Ráday-napok záróprogramján ezernél is több református hívő találkozott. A cikkre kattintva az eseményről készült videós beszámolónkat is megtekinthetik.

Ráday Napok családi nap 2023 szeptember 30. Fotó: Todoroff Lázár

Fotó: Todoroff Lázár

A Szentendrei Skanzenben rendezték meg a Ráday családi napot 2023. szeptember 30-án, szombaton. Az Igét Balog Zoltán dunamelléki püspök és zsinati lelkészi elnök hirdette Mózes negyedik könyve 10. fejezete alapján. – Különleges helyzet volt a pusztai vándorlás, amelyben benne van minden vándorlásunk. Vándorló nép vagyunk, hiába gondoltuk, hogy megtelepedtünk, nincs e földön maradandó városunk, hanem az eljövendő felé tartunk – fogalmazott a püspök, kiemelve: nekünk is együtt kell mennünk oda, ahol az Úr jóban fog részesíteni minket. Oda akar vinni bennünket, ahol a beteljesedés vár ránk.

Balog Zoltán. Ráday Napok családi nap 2023 szeptember 30. Fotó: Todoroff Lázár

Balog Zoltán püspök hirdetett Igét

Fotó: Todoroff Lázár

– A Bibliában máshol is találkozhatunk nyitott végű történetekkel. A tékozló fiú története például úgy végződik, hogy az apa meghívja az idősebb fiút, de hogy az elmegy-e vagy sem, nem tudjuk. Az utolsó ítélet vége is nyitott, Jézus ezért ebben a formában mondja el nekünk, hogy ne legyenek, akik bal felé állnak majd tőle. Amikor mi Isten megígért jóságához hívunk másokat, akkor hagyjuk nyitva a történetet! Hagyjunk Istennek időt arra, hogy cselekedjen! Az együttlét öröme erőforrás, mert az Úr jót ígér – mondta Balog Zoltán. – A legfőbb jó Jézus Krisztus szeretete, ez hozott össze bennünket – tette hozzá.

A püspök kérdésekkel fordult a gyülekezethez: – Benne vagy Isten történetében? Láttad már bűnödet, szenvedésedet úgy, hogy az ott volt a Golgotán? Ha igen, akkor abból minden nehézség ellenére jó fakadhat! Isten minden rosszat jóra fordít, ha nyitva hagyjuk felé életünk történetét. A választott néphez mindenki tartozhat, aki Krisztus tanítványa, aki ott van Isten történetében.

Balog Zoltán. Ráday Napok családi nap 2023 szeptember 30. Fotó: Todoroff Lázár

Fotó: Todoroff Lázár

Cseri Miklós, a Szentendrei Szabadtéri Néprajz Múzeum főigazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy reformátusként nagy öröm számára, hogy befogadhatták a rendezvényt. – A Skanzen mindenkié – hangsúlyozta. Nyilas Zoltán északpesti esperes a szervező északpesti és vértesaljai egyházmegyék nevében köszöntötte az egybegyűlteket, és személyesen is köszönetet mondott mindazoknak, akik ezt a napot lehetővé tették. Nemcsak a felnőtteket, de a gyerekeket is értékes időtöltéssel várták: gyermek- és ifjúsági programokat szerveztek Bereczky Judit lelkipásztor, valamint a Református Fiatalok Szövetsége szolgálatával. A családi napon Dunamellék minden egyházmegyéje lehetőséget kapott a bemutatkozásra.

Ráday Napok családi nap 2023 szeptember 30. Fotó: Todoroff Lázár

Fotó: Todoroff Lázár

Az emberi hivatás három színtere a család, a társadalom és a hitélet – vezette fel az asztalközösséget követő pódiumbeszélgetést Volf-Nagy Tünde televíziós műsorvezető. Beszélgetőtársai Fodorné Ablonczy Margit református lelkész, pedagógus, lelkigondozó, Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Harmathy András szentendrei református lelkipásztor voltak. A beszélgetés során szó esett a család, a közélet, az egyházi iskolák felelősségéről, az önmegvalósítás kérdéseiről, a hivatásnál maradás kapaszkodóiról és a friss népszámlálási adatokról is.

Ráday-napok családi nap 2023. szept 30. kerekaasztal - FOtó: Füle Tamás

Volf-Nagy Tünde, Fürjes Zoltán, Fodorné Ablonczy Margit és Harmathy András

Fotó: Füle Tamás

Az elcsendesedéshez a református templomban berendezett imaösvény biztosított teret, míg azok, akik az ének és a zene szárnyain kapcsolódtak szívesen Istenhez, az erdőkertesi gyülekezet fiataljaiból verbuválódott Uriel zenekar reggeli dicsőítését követően Tímár Sára és együttese délutáni zsoltárkoncertjén is részt vehettek.

Ráday Napok családi nap 2023 szeptember 30. Fotó: Todoroff Lázár

Fotó: Todoroff Lázár

Hajdú Szabolcs Koppány vértesaljai esperes záróáhítatában Az apostolok cselekedetei 12. fejezete alapján hirdette Isten Igéjét. A felolvasott szakaszban Isten angyala szabadította ki Péter apostolt börtönéből, ahová Heródes zárta. – Roppant tanulságos megnézni a két oldalt: a hatalma teljében lévő uralkodót, aki kénye kedvére rendelkezik mások sorsa felett. A másik oldalon ott van Péter, de van mögötte egy közösség, amely buzgón imádkozott érte Istenhez – hangzott el a prédikációban. A gyülekezet nem azért imádkozott, hogy Péter megmeneküljön a kivégzéstől, hanem azért, hogy legyen emberen túli békessége és ereje, hogy akár a halált is vállalni tudja Uráért. Isten személyre szabott szabadítást készít mindannyiunknak, hogy ne okozzon gondot a racionalitás, a szűk valóság.

Hajdú Szabolcs KoppányRáday-napok családi nap 2023. szept. 30 - Fotó: Füle Tamás

Hajdú Szabolcs Koppány esperes

Fotó: Füle Tamás

– Hivatásról gondolkodtunk ma együtt, és nem lehet nem észrevenni ebben a „hív” szót – hívta fel a figyelmet az esperes. – Mi, keresztyén emberek azért vagyunk képesek végigmenni az élet útján, mert tudjuk, hogy minket a Mindenség Ura hívott el azért, hogy róla tanúskodjunk ebben a világban. Milyen jó együtt tanúskodni, együtt lenni, együtt hinni abban, hogy Istennek ma is van ereje szabadítani! Ez legyen mindannyiunk valósága! – hívta fel a figyelmet Hajdú Szabolcs Koppány.

A Szentendrei Skanzenben a Ráday-napok záróprogramján ezernél is több református hívő találkozott. Videós összefoglalónk.

A teljes beszámolót ide kattintva olvashatják a parokia.hu portálon.