Vigyáznunk kell egymásra

Az adatok szerint berobbant a Covid-járvány negyedik hulláma Magyarországon is: naponta ezrekről derül ki, hogy elkapták a betegséget, százak kerülnek kórházba, és növekszik a napi halálos áldozatok száma is. Igaz az is, hogy a romló adatok hatására egyre többen kérik az oltást azok közül, akik még egy vakcinát sem kaptak. A református Bethesda Gyermekkórház belgyógyászati osztályának vezetőjével, Czelecz Judit főorvossal beszélgettünk kórházon belüli és azon kívüli tapasztalatairól.

Mennyire van kitéve a Bethesda a Covid-járvány negyedik hullámának?

Mi a közvetlen Covid-ellátásban nem veszünk részt, de áttételesen ránk is hatással van. A légúti betegséggel érkező gyermekeket automatikusan szűrjük, közülük egyre több a pozitív teszteredményű beteg. A nem súlyos tüneteket mutató gyerekeket haza, a többieket pedig a hivatalos Covid-ellátóhelyre, a Heim Pál Gyermekkórházba küldjük. Nagyon érdekes tapasztalás volt, hogy a kötelező távolságtartás és maszkviselés miatt az elmúlt másfél évben egyetlen légúti beteget sem gondoztunk. Viszont az elmúlt hónapokban sem a távolságtartás, sem a maszkviselés nem volt kötelező, és közösségbe is jártak a gyerekek, ami magával vonta a régi betegségek visszatérését. Augusztus óta nagy számban gondozunk a Covid-tól független tüdőgyulladásos és fulladós kisgyermeket az osztályon.

Oltópont is működik a Bethesdában. Milyen hatással van a járványhelyzet felfutása az oltakozási kedvre?

Egyre többen kezdenek el „észhez térni”, és kérik az oltást, sokan még csak az elsőt. Szomorú volt látni, hogy sokaknak egyáltalán nem természetes, hogy ne csak magukra, hanem másokra is gondolva beadassák a védőoltásokat. Most is fekszik az osztályon több olyan gyermek, akiknek a kísérő szülője sajnos nincs beoltva. Tőlük a követelményeknek, igényeknek megfelelően azt kérjük, hogy negatív teszteredményű PCR-vizsgálattal igazolják azt, hogy ők nem fertőzöttek. Így tudnak a gyermekük mellett lenni.

Covid védőoltás Bethesda Fotó (és a képen) Kalocsai Richárd

A járvány felfutásával párhuzamosan egyre többen oltatják be magukat

Fotó: Kalocsai Richárd

Van-e arra idejük, hogy megpróbálják meggyőzni az oltás fontosságáról őket?

Kerítünk rá időt. A legtöbben érdemi indokot nem is tudnak felsorakoztatni amellett, hogy miért nem kérik az oltást. Ennek ellenére megkíséreljük meggyőzni őket. Vannak, akiket sikerül. Szerintem az oltás felvétele egyéni döntés, de közösségi érdek.

Az Egyesült Államokban a napokban engedélyezték az 511 éves korosztály oltását, és már az Európai Unióban is napirenden van a kérdés. Szükséges-e oltani ebben az életkorban?

Szerintem igen. Ahhoz, hogy érdemi védettséget tudjunk elérni, a kisebb gyerekek oltása is elkerülhetetlen lesz. Fontos persze, hogy az oltás ne legyen veszélyes a gyerekekre. Az eddigi vizsgálati eredmények azt mutatják: e korosztály számára is biztonságos a védőoltás. Várjuk, hogy Magyarországon is elinduljon az 5–11 évesek oltása, ebben pedig a Bethesda is nagy szerepet fog vállalni.

Nemrég jelent meg a Magyarországi Református Egyház Zsinati Elnökségi Tanácsának ajánlása, amelyben arra kérik a gyülekezeteket, intézményeket, hogy alkalmaikon viseljenek maszkot. Hol kellene még maszkot viselnünk?

A zárt téren van a fő hangsúly, meg azon, hogy hányan vannak ott, és milyen távolságra tartózkodnak egymástól. Én egyébként a budapesti fasori gyülekezetbe járok. Ott már két héttel ezelőtt elhangzott a kérés, hogy aki részt vesz az istentiszteleten vagy bármilyen gyülekezeti alkalmon, viseljen maszkot. A következő vasárnap már mindenki így ült a padokban, ez teljesen természetes. Szerintem ez a helyes viszonyulás, tényleg vigyáznunk kell egymásra.

A cikket elolvashatják a Reformátusok lapja legfrissebb számában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak! Keressék a templomokban és az újságárusoknál!