Az orvosok nem varázslók, a teremtés Isten műve

A meddőség egyre gyakoribb probléma, részben a késői gyermekvállalás miatt, ami biológiai kihívásokkal jár – hívja fel a figyelmet Sipos Miklós, a Semmelweis Egyetem Asszisztált Reprodukciós Centrumának igazgatója. Szerinte a tudatos felkészülés és az egészséges életmód rendkívül fontos a sikeres gyermekvállaláshoz, de vannak helyzetek, amikor mégsem érkezik a gyermekáldás, ilyenkor pedig nem szabad szégyenkeznünk, hanem orvosi segítséget kell kérnünk. A fogantatásról, annak akadályairól és azok leküzdéséről beszélgetett Molnár Ambrus a Világ/nézet legújabb adásában a szakemberrel.

Emberi mivoltunk egyik legmélyebb érzése az élet utáni vágy. Ez mutatkozik meg abban, amikor gyermekáldást szeretnénk. Gyermekre vágyva azonban nagyon sokféle testi-lelki akadállyal és szenvedéssel is szembesül az ember – vezette fel a műsort Molnár Ambrus lelkipásztor az adás elején.

– A munkánk abból áll, hogy azokat, akik gyermeket szeretnének, csak valamilyen akadályba ütköznek, segítsük őket ennek az elhárításában, és hogy lehetőség szerint a kívánt terhesség természetes úton valósuljon meg, vagy pedig ha olyan kizáró tényező merül fel a kivizsgálások és a kezelés kapcsán, amelyet csak valamilyen reprodukciós vagy asszisztált reprodukciós eljárással lehet áthidalni, akkor azok erejével és azok lehetőségeivel segítsünk rajtuk – fejtette ki Sipos Miklós.

– A hazai adatok azt mutatják, hogy körülbelül minden hetedik fertilis korú pár küzd a meddőség problémájával. Ez körülbelül 150 ezer emberpárt jelent hazánkban, ami azonos a fejlett országok statisztikai adataival – mondta a szakember.

A személyes felelősséget illetően az orvos kiemelte, nyilvánvaló, hogy fel kell készülni az élet legfontosabb dolgaira. – Mielőtt elvégzek egy műtétet, előtte elvégzem az orvosi egyetemet, szakvizsgát szerzek, gyakorlott kollégák mellett tanulom a beavatkozást, azután mellettük és a felügyeletükkel végzem el az első önálló beavatkozásomat, készülök erre a beavatkozásra. Ugyanígy kellene szerintem felelősségteljesen felkészülni a gyermekvállalásra, felkészíteni rá a testünket. Optimálisan táplálkozni, mozogni, egészséges életmódot folytatni, mentálisan is felkészülni. Nem szabad egy projektként tekinteni a gyermekvállalásra, hanem vágyni, várni, kívánni kell azt. Lelkileg, érzelmileg ráfordulni. Feltöltődni nyomelemekkel, ásványi anyagokkal, egyszerűen a szervezetünket, mint most az olimpiára készülve, csúcsformába hozni. Ez az egyén feladata. Az egészségügy feladata az, hogy megteremtse azt a könnyen hozzáférhető csúcstechnológiát, amely azoknak szükséges, akiknél valami olyan kizáró ok vagy erősen segítendő ok merült föl, akik esetében nélkülözhetetlen az orvosi segítség a fogantatás érdekében. Az egészségügynek az a feladata, hogy létrehozza ezt a csúcstechnológiát, kiképezze a szakembereket, hogy ezek az emberek tudásuk legjavát nyújtva akkor és ott segítsenek, amikor szükség van rájuk – hangsúlyozta.

Elhangzott még az adásban, hogy az orvos tudást, tapasztalást, becsületes munkát ígérhet, és ő is ugyanúgy reménykedik, mint a páciense, hogy ez elég lesz. – A páciens részéről megköveteljük a felkészülést, a testi-lelki felkészülést a gyermekvállalásra, magunktól megköveteljük, és nyilván a pácienseink is megkövetelhetik tőlünk a szakma csúcsán lévő tevékenységet, de mindezek után a döntés máshol van. Vannak olyan helyzetek, amikor az orvosoknak nem szabad azt kommunikálni, hogy mi varázslók vagyunk. Mi a teremtéstörténet környékén éljük az életünket. De még csak véletlenül sem szabad, hogy azt gondoljuk, hogy mi teremtünk, mert mi nem! A teremtés az máshol zajlik – jelentette ki az adásban Sipos Miklós.

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.