72 óra önzetlen segítség

Nyolcezer fiatal fog neki az önkéntes munkának október nyolcadika és tizedike között Kárpát-medence-szerte. A 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű megmozdulást tizennegyedik alkalommal szervezte meg a Magyarországi Református Egyház, a Magyar Katolikus Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. Az esemény nem titkolt célja az egyházhoz lazábban kötődők megszólítása.

Ugyan a hivatalos megnyitót a szervezők csütörtökön tartották Budapesten, péntek nulla óra nulla perckor startolt a három napon át tartó önkéntes megmozdulás, a 72 óra kompromisszum nélkül. Az akcióban részt vevő fiatalok kesztyűt, festékes vödröt, seprűt vagy lapátot ragadnak a hétvégén, vagy éppen nehéz sorsú társaikat, esetleg időseket látogatnak meg Kárpát-medence-szerte. A tizennegyedik alkalommal meghirdetett megmozdulásra közel nyolcezren regisztráltak, köztük számos református diák.

72ora_2021_7.jpg

A Deák Diák Általános Iskola tanulói az esemény megnyitóján

Fotó: 72 óra kompromisszum nélkül!/Facebook

A felebaráti szeretet fontosabb a dogmáknál

Tisztelhetjük azokat a fiatalokat, akik készek másokat önzetlenül szeretni, mondta Kovács Balázs a Magyarországi Református Egyház (MRE) Ifjúsági irodájának vezetője a 72 óra kompromisszum nélkül megnyitóján, csütörtökön. – A statisztikákból jól látjuk, hogy sok olyan fiatal is részt vesz ezen az eseményen, aki nem tagja egyik egyháznak sem, sőt akár kifejezetten távol áll az egyházaktól. Nekem Istenre és az ő meggyőzésére volt szükségem ahhoz, hogy másokat önként segítsek, ezért nagyon nagyra tartom, ha valaki saját belátásából dönt úgy, hogy segíteni szeretne másoknak – mondta az irodavezető. Kovács Balázs üdvözölte, hogy a 72 óra kompromisszum nélkül ökumenikus esemény. Mint mondta, a gyakorlatban megmutatott felebaráti szeretet mindig fontosabb a dogmáknál.

72ora_2021_5.jpg

Kovács Balázs, az MRE Ifjúsági irodájának vezetője

Fotó: 72 óra kompromisszum nélkül!/Facebook

Közelebb kerülni egymáshoz és Istenhez

– A rendezvény nem titkolt célja, lehetőséget teremteni az egyházhoz lazábban vagy egyáltalán nem kötődő fiatalok számára is, hogy megtapasztalhassák az önkéntesség örömét – fogalmazott a Budapesten tartott megnyitón Szabó Tibor főkoordinátor. A rendezvény mottója: „Ne félj, mert veled vagyok!” Szabó Tibor elmondta, bár sok bezártság, elszigetelődés áll mögöttünk, most itt a lehetőség, hogy nyissunk egymás felé, tegyünk egymásért, és vigyünk magunkkal valamit a későbbiekre ebből a hétvégéből. – Önzetlenül segíteni, rászánni az időnket arra, hogy idősekkel beszélgessünk, nehéz helyzetű gyerekekkel játsszunk, kerítést fessünk, vagy egy játszóteret rakjunk rendbe elsőre talán nem hangzik nagy bulinak. De amikor ott vagy a barátaiddal, és látod, hogy attól, amit együtt tesztek, valakinek jobb napja lesz, vagy valami megszépül, az olyan élmény, amit az ember sokáig magával visz, ő maga is feltöltődik tőle – fogalmazott Szabó Tibor.

72ora_2021_11.jpg

A református, az evangélikus és a katolikus egyház képviselői együtt szépítik a budapesti iskola udvarát

Fotó: 72 óra kompromisszumok nélkül!/Facebook

Fotópályázat

A szervezők fotópályázatot is hirdettek. Közösségi oldalaikon az akciót bemutató poszt alatt várják a #72ora és #72orafotó hashtaggel megjelölt képeket. A beküldők között ajándéktárgyakat sorsolnak ki, és zsűri díjazza a legjobb képeket is.

https://www.facebook.com/72ora | https://www.instagram.com/72ora

A 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes, ifjúsági akció célja az önkénteskedés népszerűsítése a magyarországi és a határon túli magyar fiatalok körében. A háromnapos önkéntes ifjúsági programot rendszeresen megrendezik Európa több országában is, idén Ausztria, Csehország és Horvátország is rendez hasonló megmozdulást. Az önkéntesek saját csapattal, saját projekttel is regisztrálhatnak, de választhattak „meglepetés projektet” is. A fiatalok többek között olyan feladatokat végeznek, mint tölgyerdő telepítése, kertrendezés, parkszépítés, szemétszedés, lombgyűjtés, virágültetés. Sokan vállaltak szociális projekteket is, például közösségi programokat, ebédosztást, beszélgetéseket mozgássérültekkel, rászorulókkal. Az önkéntes munkát iskolai közösségi szolgálatként is végezhetik a középiskolások, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatalok nem ezért, hanem csupán önmagában a segítségnyújtás öröméért jelentkeznek az akcióra.