Visszavonul a menekültmisszió nagyasszonya

A CEC nagygyűlése személyes pillanatokat sem nélkülöz.  Az egyik ilyen mozzanat az Európai Egyházak Migrációs Bizottsága (CCME) főtitkárának búcsúztatója volt.

Doris Peschke majdnem két évtized után vonul vissza a CCME éléről. Peschke meghatározó szerepet játszott az európai egyházak migrációval és kisebbségekkel kapcsolatos, sokrétű együttműködésében – legyen szó teológiai párbeszédről és szakmai eszmecseréről, egyházi és szakpolitikai állásfoglalások sokaságáról vagy az egyházak és egyházi intézmények menekültek közötti szerteágazó szolgálatáról. Peschke számos alkalommal járt Magyarországon az MRE meghívására, emberileg és szakmailag is meghatározó támogatást nyújtott egyházunk menekültmissziójának elindulásához és kiteljesedéséhez az elmúlt több mint tíz évben.

kép

A nagygyűlés plenáris ülésén Lemma Desta, a CCME moderátora köszönte meg a leköszönő főtitkár szolgálatát, amit Peschke olyan „összetett kérdések kapcsán végzett a tagegyházak javára, mint a menedékkérők, menekültek, migránsok és etnikai kisebbségek ügyének képviselete, az inkluzív közösségek előmozdítása, és a rasszizmussal és idegengyűlölettel szembeni küzdelem”.

kép

A CCME végrehajtó bizottsága idén márciusban döntött a főtitkári tisztet 1999 óta betöltő Doris Peschke utódjáról: a testület Torsten Moritz politológust választotta, aki 2003 óta dolgozik a szervezet brüsszeli irodájában. Az új vezető idén augusztusban kezdi meg munkáját főtitkárként. Moritz a politikatudományok doktora és egyebek mellett komoly tapasztalatokat szerzett az 1989-es kelet- és közép-európai politikai átalakulásokban. 2002-ben csatlakozott a CCME brüsszeli irodájához, szakterülete az EU migrációs és kisebbségi szakpolitikája. Munkája során szorosan együttműködött az Európai Bizottsággal és Parlamenttel, illetve az Egyházak Világtanácsa migrációs hálózatával. 

Külügyi Iroda; fotó: CEC/flickr

www.assembly2018.ceceurope.org