Imádság a világ vándoraiért

Az Európai Egyházak Migrációs Bizottságának (CCME) ősszel megválasztott moderátora, Goos Mindermann holland professzor a migránsok világnapja alkalmából imádságra, befogadásra és cselekvésre hív.

ccme3.jpg

Nemzetközi cigánymissziós konferencia a CCME szervezésében a zsinati székházban

„Mert jó földre visz be most téged Istened, az Úr: folyóvizek és mélyből fakadó források földjére, amelyek hegyen-völgyön a felszínre törnek” (5 Mózes 8,7)

A migránsok nemzetközi napja alkalmából kifejezzük elkötelezettségüket mindazok felé, akik úton vannak a világban, legyenek azok menekültek, migráns munkavállalók, diákok vagy sokan mások. Ők mindnyájan elhagyták otthonukat, hogy egy jobb világot építsenek maguknak és másoknak. Megragadva a kezdeményezést, a jövőbe tekintve. A migráció sohasem könnyű. Mindig része az, hogy hátra hagyjuk azt, ami a sajátunk, és óhatatlanul több erőfeszítésre van szükségünk abban a közegben, ahova költözünk.

A migráció egy nemzeteken átívelő, transznacionális folyamat, de egyben helyi ügy is: hatalmas tömegek mozgásáról éppúgy szól, mint az őket befogadó emberekről és új kapcsolatok kialakításáról. A migráció háttere eltérő és számos kiváltó okra vezethető vissza. A fegyveres konfliktusok és természeti katasztrófák kerülnek be legtöbbször a hírekbe. Ám számos konfliktusról és problémáról nem is szólnak a tudósítások. Mindeközben egyre többször jelenik meg a migráció okaként a környezeti krízis: rossz termés és élelmiszerhiány, szárazság és súlyos viharok. És egyre gyakrabban a globalizáció, az internetes kapcsolattartásban rejlő lehetőségek és a globális gazdasági rendszer áll a migráció hátterében.

A CCME a mai napon valamennyi migránsért imádkozik a világban. Csaknem 300 millió ember dolgozik, él és tanul idegen országban. Imádkozunk azért, hogy megtapasztalják az áldást és azt kívánjuk nekik, hogy váljon valóra vágyuk és leljenek otthonra. Mélyen gyökerező hitünk és a Biblia tanítása a jövevények befogadásáról táplálja elkötelezettségünket sorsuk iránt.

Minden erőnkkel azon leszünk, hogy a kontinens egyházainak nevében képviseljük és pártfogásunkba vegyük a migránsok ügyét Európában. Felszólítjuk az európai vezetőket, nemzeti kormányokat és helyi hatóságokat arra, hogy fogadják be a migránsokat és gondoskodjanak róluk. Az egyházakat és vallásokat arra kérjük, hogy legyenek nyitottak a migránsokkal szemben. Magunkat pedig arra ösztönözzük, hogy legyünk az a föld, amit Isten ígért mindannyiunknak.

Forrás: www.ccme.eu