A világban

Hírek

csoportkép Leuenberg öröksége

Leuenberg öröksége: együtt megérteni Isten mai üzenetét

Fontos, hogy a Leuenbergi Konkordia szellemiségében élő közösség olyan egyházi minőség horizontján értelmezze önmagát, amely túlmutat történelmi létezésének status quóján, és perspektívát ad a további fejlődéshez – hangsúlyozta Michael Weinrich református teológus professzor az Együtt egyházzá lenni elnevezésű nemzetközi konferencia megnyitóján, a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen.

Tovább a cikkhez
Szíria

Újrakezdés a romokon

Közel négy hét telt el azóta, hogy 7,8-as erősségű, pusztító erejű földmozgás rázta meg Észak-Szíriát és a szomszédos Törökországot. Az Aleppóban élő Haroution Selimian, a Bethel gyülekezet vezető lelkésze, a Szíriai Örmény Református Egyházak Közösségének elnöke naponta szembesül a megrázó látvánnyal, ahogy a túlélők összetört életük maradványai után kutatva ásnak egykori otthonuk romjai között.

Tovább a cikkhez

Közel-keleti reformátusok

pakisztani_teologus_borito.jpg

„Uram, tégy engem a te békéd eszközévé!”

A harmincéves Sosheel Emanuel Pakisztánból érkezett és a következő két évben a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán fog tanulni. A lahorei születésű teológushallgatóval a pakisztáni keresztények helyzetéről, személyes meglátásairól, terveiről beszélgettünk.

Pakisztáni árvíz 2022 - Fotó: Flickr / EU Civil Protection and Humanitarian Aid / Abdul Majeed

Segítség a pakisztáni árvíz áldozatainak

Kétmillió forinttal támogatja a pakisztáni református testvéreket a Magyarországi Református Egyház. Pakisztánban az elmúlt időszakban rég nem látott méretű árvíz pusztított.

közel kelet

A Közel-Kelet keresztyén közösségei segítségért kiáltanak

A Közel-Keleten élő keresztyének helyzete egyre rosszabb, rengetegen hagyják el szülőföldjüket, ősi kultúrák tűnnek el. Ebben a helyzetben Magyarország az üldözött keresztyének megsegítésére létrehozott államtitkárságon, valamint a Hungary Helps programon keresztül próbál helyben segíteni a rászorulóknak. Ezt a munkát mutatja be az Arcok és történetek – Magyar segítség a kereszténység bölcsőjében című kötet.

További tartalmak

További hírek

Kelet Jeruzsáleme helyett munkatáborok és mártírhalál

Észak-Korea alkotmánya szerint az országban szabadon lehet a vallást gyakorolni, de ez nagyon messze áll az valóságtól. Tucatszámra végzik ki és tízezrével viszik munkatáborokba a keresztyéneket, mert hitüket veszélyesnek tartják az államszervezetre és a Kim család uralmára.

Pénzbírság a néma imádságért

Az Egyesült Királyság parlamentjének képviselőháza március 7-én elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely pufferzónákat hozna létre az abortuszt végrehajtó intézmények körül. Ezek területén belül bizonyos tevékenységeket tiltanának, köztük akár a néma imádságot is.

Buddhizmus nyugati módra?

Az év filmes meglepetése, hogy hét Oscar-díjat nyert a Minden, mindenhol, mindenkor című amerikai alkotás. A film egészen sajátos formanyelvvel ragadja meg az élet abszurditását és a kisember küzdelmeit, és bár nem mentes a hollywoodi trendektől, izgalmasan kaotikus.

Ötvenéves a Leuenbergi Konkordia

Ötven éve született meg a Leuenbergi Konkordia néven ismert dokumentum, amelyet a református és evangélikus egyházak közötti együttműködés egyik mérföldkövének szoktak tekinteni. A Protestáns Egyházak Európai Közössége programsorozattal emlékezik az évfordulóra. Cikkünkben röviden bemutatjuk az ötvenéves Leuenbergi Konkordiát.

További tartalmak

Események