A világban

Hírek

isten_csempésze

„Isten csempésze” Megváltójához költözött

Anne van der Bijl 94 évesen hunyt el szeptember 27-én. Az András testvérként ismert misszionárius egy kék bogárhátúval járta be a keleti blokk országait még a rendszerváltozás előtt, és csempészte be a Bibliát a vasfüggönyön túlra. Öröksége, az Open Doors nevű felekezetközi missziós szervezet pedig folytatja munkáját, és világszerte terjeszti a Szentírást, illetve a keresztyén irodalmat az üldözött hívők között.

Tovább a cikkhez
missziós út 2. (f.Dobos Ágoston).jpg

Két hét élménye húsz évre meghatároz

Amikor a külmisszió kifejezést halljuk, sokszor a korábbi századok hithősei jutnak eszünkbe, pedig akár mi magunk is részesei lehetünk egy kiküldetésnek. Ilyen missziói úton vett részt Dobos Ágoston református lelkipásztor is a Vision School szervezésében. A lelkészt, aki az amerikai egyesült államokbeli Ohióban doktorált missziológiából, külmissziós tapasztalatairól kérdeztük.

Tovább a cikkhez
Balog Zoltán Lengyelországban 2. - MTI.jpg

Közösségben a lengyel reformátusokkal

– Válságok idején a megrendíthetetlen, örök fundamentumokra kell építeni – hangsúlyozta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház püspöke. A Zsinat lelkészi elnöke a lengyelországi Łódźban vett részt a Lengyel Református Egyház új püspöke, Semko Koroza beiktatásán.

Tovább a cikkhez

Közel-keleti reformátusok

pakisztani_teologus_borito.jpg

„Uram, tégy engem a te békéd eszközévé!”

A harmincéves Sosheel Emanuel Pakisztánból érkezett és a következő két évben a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán fog tanulni. A lahorei születésű teológushallgatóval a pakisztáni keresztények helyzetéről, személyes meglátásairól, terveiről beszélgettünk.

Pakisztáni árvíz 2022 - Fotó: Flickr / EU Civil Protection and Humanitarian Aid / Abdul Majeed

Segítség a pakisztáni árvíz áldozatainak

Kétmillió forinttal támogatja a pakisztáni református testvéreket a Magyarországi Református Egyház. Pakisztánban az elmúlt időszakban rég nem látott méretű árvíz pusztított.

közel kelet

A Közel-Kelet keresztyén közösségei segítségért kiáltanak

A Közel-Keleten élő keresztyének helyzete egyre rosszabb, rengetegen hagyják el szülőföldjüket, ősi kultúrák tűnnek el. Ebben a helyzetben Magyarország az üldözött keresztyének megsegítésére létrehozott államtitkárságon, valamint a Hungary Helps programon keresztül próbál helyben segíteni a rászorulóknak. Ezt a munkát mutatja be az Arcok és történetek – Magyar segítség a kereszténység bölcsőjében című kötet.

További tartalmak

További hírek

Az elrejtett templomok és letagadott élőhalottak földje – Keresztyének Katarban

Sört akarunk! – olvashattuk a szurkolók követelését már a katari labdarúgó-világbajnokság első meccsei után a világsajtóban. Ki megmosolyogta az alkoholtilalmat, ki átkozta, de az emberek többségéhez sajnos az ennél fajsúlyosabb problémák el sem jutottak: a nők helyzete, az építkezéseken halálra dolgoztatott munkások kérdése, valamint a keresztyének elnyomása az országban.

Tehetünk-e az álhírek ellen?

A fake news olyan jelenség, amellyel együtt kell élni – mondta Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora azon a konferencián, amelyet az álhírek terjedéséről, kialakulásáról, felhasználásáról rendezett a Protestáns Újságírók Szövetsége, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Károli Gáspár Református Egyetem.

Fogynak-e a keresztyének?

Csökken vagy nő a keresztyének száma? Itt, Európa közepén rendre azzal szembesülünk, hogy egyre kevesebb követője van Jézus Krisztusnak, és az Egyesült Államokból is hasonló hírek érkeznek. De mi a helyzet, ha kilépünk szűkebb kulturális környezetünkből?

Fény a Sötétségben? – Keresztyénség és a dark web

Bűnözés, terrorizmus, gyermekpornográfia. Rendszerint ez jut eszünkbe, ha a dark web kifejezést halljuk, olvassuk. Az internet legmélyebb bugyrai, titkos klubok, ahova csak jelszóval lehet belépni. Valami távoli, titokzatos, bűnnel teli. De vajon tényleg csak erről szól a dark web? Tartogathat lehetőségeket a keresztyéneknek is? Egyáltalán milyen része ez az internetnek?

„Hároméves korom óta vártam ezt az utat”

„Kívánjatok békét Jeruzsálemnek!” – ez volt a címe a teológushallgatók számára szervezett szentföldi tanulmányútnak. A kirándulás során felkeresték a Szentírásban fontos szerepet játszó helyszíneket, valamint Jézus és a tanítványok, az első keresztyének és a keresztesek munkálkodásának színhelyeit is.

További tartalmak

Események

térkép no