Életmentő lehet a védőoltás

A kórházlelkészek és a Bethesda Gyermekkórház munkatársainak nagy része is megkapta már a koronavírus elleni védőoltást. A református egészségügyi intézményben éjszakákon át gyógyszerészek őrizték a hűtőt, amelyben a vakcinákat tárolták. Rideg Gyula, a Bethesda kórházlelkésze azt mondja, betegek között dolgozóként kötelességének érezte, hogy felvegye az oltást.

covid_masodik_01.jpg

A fotó illusztráció

Várta, hogy megkaphassa a koronavírus elleni vakcinát? Mit érzett, amikor beoltották?

Nagyon vártam, és kötelességemnek tartottam beadatni, hiszen betegágy mellett dolgozom. Előtte a laikusoknak és a szakembereknek szánt tájékoztatót is átolvastam. Az oltás másnapján még éreztem a felkaromon a szúrás helyét, ez minden: nem tapasztaltam mellékhatást. Utána megkaptam a kártyát, amely igazolja, hogy megkaptam a vakcinát. Január végén jön az emlékeztető oltás.

Megkönnyebbültek a kollégáival? Milyen volt a hangulat a Bethesdában a vakcina beadásakor?

Derűre okot adó fejlemény volt, hogy a saját kórházunkban juthattunk hozzá, és nem kellett oltópontra menni. A többség boldog volt a lehetőségtől. Hálás vagyok azért, hogy az intézményünk profin szervezte meg a beadását, egy percet sem kellett várni, annyira gördülékenyen ment minden.

Minden orvos kéri az oltást

Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának szinte minden orvosa kérte és meg is kapja a koronavírus elleni védőoltást – mondja Tamásné Bese Nóra, az intézmény kommunikációs vezetője. Többségüknek már be is adták az első vakcinát. Akik még nem kapták meg, ők valamely ellenjavallt kategóriába tartoznak, például gyermeket várnak, vagy három hónapon belül igazoltan Covid–19 fertőzöttek voltak. Eddig háromszázharmincöt munkatársat oltottak be, ez a dolgozók kétharmada. A vakcinát nemcsak az orvosok és az ápolók igényelhették, hanem természetesen minden dolgozó, például a takarítók, a portások is. A református kórházban két éjszaka gyógyszerészek őrködtek a hűtő mellett, amelyben a Pfizer– BioNTech védőoltásai voltak. – Továbbra is betartjuk a szigorú óvintézkedéseket, maszkot viselünk, távolságot tartunk, de lelkileg mindenképp megkönnyebbültünk – mondja az oltásban szintén részesülő Tamásné Bese Nóra.

Ön kórházban dolgozik, nem orvos, de nagyobb tapasztalata van, mint a laikusoknak. Ajánlja az olvasóinknak, hogy ők is vegyék fel az oltást, ha lehetőségük lesz rá?

Rideg Gyula

Ez nem kérdéses, természetesen igen! Jó szívvel bátorítok mindenkit, ne hezitáljon. Különösen ajánlom azoknak, akik sok emberrel érintkeznek akár az oktatás, akár a kereskedelem területén, vagy épp a gyülekezetükben. Gyermekkorunk óta több kötelező védőoltást kaptunk, élveztük az előnyeit. A szkeptikusok azt mondják, nincs elég tapasztalat a koronavírus elleni vakcina mögött, de ez nem igaz: valamennyi korábbi védőoltással egyre nőtt az immunológiai tapasztalat, amelyre alapozni lehet. Kérem, fogadják el a szakemberek javaslatát, és feltételezzék a jó szándékot, hogy azért ajánlják az oltást, mert életmentő lehet.

Hogyan változtak meg a feladatai a járvány miatt?

Vannak kollégák, akik be se mehetnek a kórházukba. Itt, a Bethesdában természetes, hogy szabadon mozoghatok, és nem túlzás azt állítani, hogy – mint lelki segítő – részt veszek a gyógyításban. Az első hullám alatt fizikai munkát is végeztem: beálltam olyanok helyére, akiknek otthon kellett maradniuk. Persze emellett jutott idő arra is, hogy tartsam a lelket a kollégákban, valamint a beteg gyerekekkel és a szüleikkel beszélgessek. A nyár kegyelmi időszak volt, ekkor táborokat tarthattunk, például epilepsziás gyermekeknek és szüleiknek. A második hullámban rengeteg programunk elmaradt. De minden hétvégén tartottunk a dolgozóknak istentiszteletet, ünnepekkor úrvacsorai közösségben voltunk együtt. A katolikus munkatársaknak a templomzárás idején az áldozás lehetőségét is megteremtettük. 