Bővül az Immánuel Otthon

Új épülettel egészül ki az Immánuel Otthon és Iskola: a másfél milliárdos fejlesztésnek hála közel kétszer annyi halmozottan fogyatékos gyermek ellátását segítheti a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség intézménye. A tervek szerint már egy év múlva birtokba vehetik második telephelyüket, amelynek augusztus utolsó vasárnapján rakták le az alapkövét.

immanuel1.jpg

Fotó: Barcza János

Járóbeteg-szakellátás, gyógytorna és masszázs, valamint iskola és szociális ellátás is működik debreceni Immánuel Otthonban. Nem csoda, hogy nagy igény mutatkozik arra a komplex szolgáltatásra, amit a fogyatékosokat segítő református intézmény nyújt. „Volt, aki négy évig volt várólistán, mire bekerülhetett, más pedig már a gyermeke kétéves korában jelezte, hogy majd ide szeretnének jönni” – derült ki Győri Zsófia intézményvezető elmondásából. Mostanáig 6 és 30 éves éves kor között látták el a halmozottan fogyatékos tanulókat iskolai, nappali-szociális ellátás keretében járóbeteg-rehabilitációs szakellátó helyként. Mint mondta: „nagyon fájdalmas volt ezt követően azt mondani, hogy eddig tudtunk velük foglalkozni, hiszen ezután is szükség lett volna ránk”. Ezért döntöttek az 1991 óta működő otthon bővítése mellett.

immanuel.jpg

Fotó: reformatus.hu

Győri Zsófiáék 2013-ban kezdtek aktívan azért lobbizni, hogy a súlyosan halmozottan fogyatékos tanulók ügye országosan is kerüljön fókuszba, és jelenjenek meg olyan pályázati vagy egyéb forráslehetőségek, amelyek az ő fejlesztésüket segítik. A 2016-ban kiírt közel 500 millió forintos európai uniós pályázatot ugyan megnyerték, de az építőipari árak jelentős növekedése miatt további 1,14 milliárd forintos támogatásért fordultak a kormányhoz, amit meg is kaptak. „Így nincs forráshiányunk, meg tudjuk építeni az 1600 négyzetméteres épületet a Kishegyesi út 156. szám alatt. Két gyönyörű belső udvarral, játszótérrel, modern felszereltséggel” – tudtuk meg. A korszerű komplexum tervei elkészültek, alapkövét augusztus 30-án tették le.

immánuel otthon

Fotó: Barcza János

A nagytemplomi gyülekezet kincsének tartja Fekete Károly tiszántúli püspök a halmozottan fogyatékos gyerekek gondozásával, nevelésével foglalkozó otthont és iskolát. Az egyházi vezető az Istentől kapott kincseinkkel való jó sáfárkodás, az irgalmasság és az egymással való törődés fontosságát hangsúlyozta a vasárnapi alapkőletétel előtti hálaadó istentiszteleten.

immánuel otthon

Fotó: Facebook

A tervek szerint 2021 szeptemberében kinyitja kapuit az új telephely, ami jelentős létszámbővülést tesz lehetővé: az ellátottak száma a jelenlegi 85-ről 140-re nő. Hosszú távon a Kishegyesi úton terveznek kialakítani egy 80 férőhelyes iskolát a halmozottan fogyatékos tanulók számára, a mostani, Pacsirta utcai épületben pedig a felnőttellátás kapna helyet, életkori korlátozás nélkül. Ehhez számításaik szerint a jelenlegi 45 mellé 25 új, szakképzett munkatársra lesz szükségük. „A gyógypedagógiai szakmában igen komoly erőforráshiány van, de azt reméljük, hogy ez az új, eszközlehetőségek tekintetében sokat adó intézmény vonzó lehetőség lesz a munkavállalóknak – bizakodik az intézményvezető. Mint mondja, szeretnék az új telephelyet is „lélekkel, szakmaisággal, és mindazzal megtölteni, amitől ez nem csak egy épület lesz, hanem valóban az az Otthon és Iskola, amit az intézmény a nevében visel”.

Lélekkel és szakmaisággal

A tervezésről, a háttérmunkáról, a jelentős változásról és a koronavírus-járvány tapasztalatairól is kérdezte Győri Zsófiát Szirák Sára. Olvassa el az interjút a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapján!

Forrás: ttre.hu