„Az én fő történetem a Bethesda”

Család, hivatás, keresztyénség egyaránt szóba került a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházát vezető Velkey Györggyel, akivel az egy.hu készített interjút.

Vagy pedagógus lesz, vagy orvos – ezt már gyerekkorában tudta Velkey György, hiszen felmenői is a két hivatás valamelyikét űzték. Végül az orvoslás mellett döntött, és lett idővel a Bethesda Gyermekkórház igazgatója. Az egy.hu-nak adott interjújában beszélt családjáról is, arról, hogy mindig sok gyermek vette körül, így a közös hangot megtalálni sem volt nehéz, ezeket a hétköznapi tapasztalatokat pedig az első pillanattól fogva tudta hasznosítani a gyermekgyógyászatban.

Kezdetben – sőt: egy évtizeden át – dolgozott a Debreceni Orvostudományi Egyetem Gyermekklinikáján. Saját bevallása szerint azt gondolta, ott fog megöregedni, mígnem megkereste a Bethesda akkori főigazgatója, Dizseri Tamás, akit nagyon foglalkoztatott, hogyan lehetne nehezen induló alapokról egy keresztyén kórházat létrehozni. Mivel az orvoslás mellett a keresztyénség is fontos része Velkey György identitásának, csatlakozott a budapesti csapathoz. Az utat, amelyet lassan harminc éve jár, minden küzdelem ellenére szépnek látja, és örül, hogy a gondolatból valódi cselekvésig jutottak.

Az interjúban a szakmai kérdéseken túl szóba kerül a vallásosság, a család szerepe, gyermekeivel való viszonya, és persze az is, lehet-e a szabad percekben teljesen függetlenedni a munkától. Mint mondja, a kórház számára nemcsak munkahely, hanem közösség, rengeteg baráti és testvéri kapcsolattal. Az idén hatvanadik életévét betöltő Velkey György a Bethesda kórházat úgy jellemzi, mint élete fő történetét, amiért végtelenül hálás. Saját magáról pedig úgy fogalmaz:

„Nagyon fontos szerepként tekintek a nagyszülőségre, a családra, és arra is, hogy orvos vagyok, de leginkább azzal vagyok azonos, amit a Bethesda jelent.”