teremtes.jpg

Ökogyülekezeti Mozgalom

A Magyarországi Református Egyház elkötelezett a teremtett világ iránti felelősségvállalásban, ezért önkéntes teremtésvédelmi, környezettudatos programot indított, amely segíti azokat a gyülekezeteket és intézményeket, amelyek tenni akarnak a teremtett világ megóvásáért.

A Károli Gáspár Református Egyetem Egyház és Társadalom Kutatóintézetének műhelyeként működő Ökogyülekezeti Mozgalom a hit dimenzióját is bevonja az ökológiai gondolkozásba. Segédanyagaik, ökológiai konferenciáik, interaktív foglalkozásaik az egyházi közösségek tájékozódását és szemléletformálását segítik. Ökumenikus összefogásban minden évben meghirdetik a teremtés hetét.

Híreink a teremtésvédelemről

oko_logo.png

Teremtésvédelmi programok a Föld napjára

Április 22-én világszerte különféle események segítségével hívják fel a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A Föld napja alkalmából az egyházunk keretei között működő Ökogyülekezeti Mozgalom teremtésvédelmi programjaira hívjuk fel a figyelmet.

BEPORZÓK_fejléc.png

Éljenek a BEEporzók HETEDHÉT határban!

A méhek és más beporzó rovarok életterének megóvására hív a Károli-egyetem Teremtésvédelmi Műhelye. Március 10., a Beporzók Napja alkalmából közzétett felhívásukhoz egy református méhész ad háttérinformációkat, de kvízjátékot is hirdettek.

További tartalmak

Bringázz a templomba!

„A szívünkben is kisütött a nap”

Hegyi kerékpározásról, világképet formáló nemzetközi kerékpártúráról és a kerékpár missziói szerepéről mesélt nekünk Dénes-Zsukovszky Elemér, a kárpátaljai Huszt református lelkipásztora.

Tekerj az egészségedért!

A közlekedési eszközként használt kerékpárról, kerékpáros kultúráról, és a mozgás fontosságáról beszélgettünk Kapitány Flóra ifjúsági lelkésszel, addiktológiai konzultánssal, az Ifjúságépítők munkatársával.

Bringázz a templomba! Bringázz a Refibe!

Egyházunk is elkötelezett a teremtett világ védelmében, ezért a Magyar Kerékpárosklub 2020-as „Inkább bringázz!” kampányának egykerekes támogatója.

Szélárnyékban

Száz kerékpárost vendégelt meg az Ökogyülekezeti Mozgalom bringás reggelin Lágymányoson. Egyházunk teremtésvédelmi csoportja először csatlakozott a Magyar Kerékpárosklub félévente megszervezett biciklizést népszerűsítő napjához, még versenyt is hirdetett a Károli-egyetem hallgatóinak és dolgozóinak. Mi is nyeregbe pattantunk, hogy beszámoljunk a különleges alkalomról.

További tartalmak

Ökogyülekezeti cím és díj

Az Ökogyülekezeti Mozgalom minden évben pályázatot hirdet, melyre olyan keresztyén gyülekezetek, egyházi közösségek és intézmények (óvodák, iskolák, kollégiumok, felsőoktatási intézmények, idősek otthona stb.) jelentkezhetnek, amelyek szemléletükkel, önkéntes működésükkel aktívan tesznek a teremtett világ megóvásáért. Az évente odaítélt ökogyülekezeti cím mellett azok a közösségek, melyek vállalják, hogy három éven keresztül teljesítik az ökogyülekezeti cím célkitűzéseit, valamint saját teremtésvédelmi programjukat is kidolgozzák, ökogyülekezeti díjat kapnak.

Ökogyülekezet.hu

További információkért, segédanyagokért, környezetvédelmi programjainkért böngéssze az Ökogyülekezeti Mozgalom honlapját.