Új lelki otthon Rakamazon

rakamaz_templom.jpg

Református templom és szolgálati lakás épült Rakamazon a koronavírus-járvány ideje alatt. Az első istentiszteletet még a hétfőn életbe lépett szigorítások előtt, március 7-én tartották.

A Rakamazi Református Missziói Egyházközség építkezése 2020 márciusában kezdődött, a műszaki átadás 2021. február végén történt meg. Mivel a gyülekezet imaházának mérete nem engedi meg, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben ott istentiszteleteket tartsanak, ezért a templomuk felépülése még inkább felértékelődött számukra.

rakamaz_imahaz.jpg

Búcsú a gyülekezetet húsz éve kiszolgáló imaháztól

„Fontosnak éreztük, hogy az első templomi istentisztelet előtt valamilyen formában elköszönjünk az imaháztól, ezért vasárnap reggel 8:30-kor ott gyülekeztünk Lelkipásztorunk a 84. zsoltárt olvasta fel, majd néhány személyes gondolat után hálát adott, hogy az imaház több mint húsz évig volt a gyülekezet lelki otthona” – olvasható a gyülekezet honlapunkhoz eljuttatott beszámolójában.

A folytonosság jegyében az úrasztali bibliájukat átvitték a templomba, közben a 462. dicséret 1. versszakát – „Csak vezess, Uram végig és fogd kezem…” – és a 90. zsoltár 1. versszakát – „Tebenned bíztunk eleitől fogva…” – énekelték. Lelkészük, Szabó Pál hangsúlyozta: ugyanúgy lelki otthonként tekintenek templomunkra, mint imaházukra.

rakamaz_templom_2.jpg

Az első istentisztelet a járvány miatt a szokásosnál rövidebb liturgiával történt meg. Szabó Pál a Bibliaolvasó kalauz aznapra javasolt újszövetségi szakasza alapján prédikált: „Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást! Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást.” (Jn 13,34-35) A kántori szolgálatot Sőrés Ildikó zongoraművész végezte, aki J. S. Bach B-dúr partitájából is megszólaltatott három tételt.

rakamaz_istentisztelet.jpg

Fontosnak tartották azt is, hogy erre a különleges alkalomra egy imanappal készüljenek fel. Reggel hattól felváltva imádkoztak gyülekezetükért, küldetésükért, Rakamazért. A harmadik hullám miatt a tervezettnél rövidebb, csak félnapos volt a templomban töltött imaidő, a gyülekezet tagjait pedig arra hívták, hogy aki nem tud elmenni, az az otthonában imádkozzon.

„Egy ideig újra nem találkozunk személyes jelenléttel történő istentiszteleten, azonban reménységünk van, hogy Istennek terve van gyülekezetünkkel és a járvány alatt épült templomunkkal” – írják. A presbitérium szeretne egy hálaadó istentiszteletet is tartani, amint a járványügyi helyzet ezt engedi.