Nem hajléktalan, ember!

A fedél nélkül élők is kíváncsiak a református kultúrára – ez a tanulsága annak a kirándulásnak, amelyet harmadik alkalommal szervez a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség fenntartásában működő Reménysugár Nappali Melegedő. Az intézmény november elseje óta éjszaka is fogadja az utcán élőket, céljuk, az alapvető ellátáson túl lelki muníciót is adni a hozzájuk betérőknek.

Reménysugár Nappali Melegedő által szervezett kirándulás Sárospatakra

Kirándulás Sárospatakon

Nem megszokott, hogy hajléktalanoknak szervez szabadidős programot egy ellátó hely, 2018 óta a Reménysugár Nappali Melegedő mégis ezt teszi. Az intézmény lelkipásztora, Dancsó Zoltán 3 évvel ezelőtt a reformáció hónapjában a reformátor elődökről kezdett előadásokat tartani a hajléktalanoknak. Az érdeklődést látva pedig megígérte nekik, hogy elviszi őket azokra a helyekre, ahol a református identitás nagy erővel bírt és maradt fenn az idők során. Így jutott el a húsz fős csapat Vizsolyba és Göncre, valamint ez év októberének végén Sárospatakra. Az intézmény ellátottjai megismerték Lórántffy Zsuzsanna örökségét, a Rákóczi-várat, valamint a sárospataki református könyvtárat.

Reménysugár Nappali Melegedő által szervezett kirándulás Sárospatakra

Kirándulás Sárospatakon

„Mikor megkérdeztem mi volt mindebben a jó, azt mondták: közösséggé kovácsolódtunk, másrészt, hogy a többi látogató nem a hajléktalant látta bennük, hanem az embert” – fogalmazott Dancsó Zoltán, aki biztos abban, hogy jövőre is elviszi az ellátottak egy részét kirándulni, hiszen látja, mekkora motivációval bír ez az együtt töltött idő.

Reménysugár Nappali Melegedő által szervezett kirándulás Sárospatakra

Kirándulás Sárospatakon

Megkezdődött a krízis időszak

Az időjárás a kirándulás után kissé barátságtalanabbra fordult, bár még a mínuszok nem jellemzőek, a Melegedő már éjszaka is fogadja az utcán élőket, ugyanis november elsejével elkezdődött a krízisidőszak. Debrecenben több ezer hajléktalant tartanak számon, a Reménysugár nappali és éjszakai szolgáltatásait mintegy 90 ember veszi igénybe a téli időszakban. Simon Judit a Melegedő vezetője elmondta, hogy jelenleg is komoly egészségügyi szabályok betartása mellett fogadják az ellátottakat. „Kötelező az érvényes tüdőszűrő papír, a maszk használat a belső terekben és a kézfertőtlenítés.”

Sulyok Peter humorista látogatasa a Reménysugár Nappali Melegedőben 2021 októberében

Sulyok Péter humorista látogatása a Reménysugár Nappali Melegedőben

Napközben és az éjszakai átállás, valamint a délelőtti nyitás előtt is teljes egészében fertőtlenítik az épületet. Délelőtt tudnak tisztálkodni és mosni az ellátottaknak, délután pedig különböző programokon vehetnek részt, legyen az akár filmvetítés vagy bibliaóra. „Igyekszünk megszervezni a nagy programjainkat is, mert ez mindannyiunknak fontos. Halottak napján megemlékezünk az itt ellátott, de már a Földről eltávozott testvérekről, valamint minden évben tartunk karácsonyi ünnepséget is.” – emelte ki Simon Judit, aki azt is elmondta, hogy az éjszakai időszakban délután hat órától várják az ellátottakat, akik kapnak egy-egy szekrényt, amely tartalmazza az ágyneműt. Emellett napközben és este is biztosítják az élelmet az ellátottak számára. Nappal mintegy hatvan ember veszi igénybe a melegedő szolgáltatásait, éjszaka pedig huszonnyolc főt tudnak befogadni. Ha azonban a téli időszakban kiadják a vörös kódot, akkor harminchárom személy töltheti bent az éjszakát.

Reménysugár Nappali Melegedő, Debrecen