Ne másoktól várjuk a megoldást

„A konfliktusok kezelése során ne kívülről, ne másoktól várjuk a megoldást!” - hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv püspök a „Romákkal való munka - Kihívás az egyháznak és a diakóniának” című nemzetközi konferencián. A hétvégén tartott három napos programsorozatot Debrecenben a Királyhágómelléki Református Egyházkerület szervezte.

A Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi vezetője a nemzetközi műhelyen elmondta: ebben az esztendőben a református egyház speciális területen vállal szolgálatot, ugyanis a történelmi egyházak különböző városokban felsőoktatási roma szakkollégiumot hoznak létre. Debrecenben a reformátusok segítenek majd a felsőoktatásban tanuló kisebbségnek. Az egyházkerületi vezető azt reméli, hogy azok a romák, akik részesei a programnak segítenek abban, hogy „saját népüknek elmondják, hogy miért érdemes tanulni”. Bölcskei Gusztáv úgy véli, „csak akkor van esélyünk erőszakmentes konfliktusmegoldásra, ha szövetségesei tudunk lenni egymásnak”.

kép

Az egyház nem kerülheti meg a romaproblémát - mondta Farkas Zsolt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület projektfejlesztője. Farkas Zsolt szerint az egyházak az 1990-es évekig "elegánsan kikerülték" a romakérdést, aztán rájöttek, hogy ezt nem lehet.

folytatás...

Fotó: Barcza János