Menekültek Világnapja 2011

Június 20-án ünnepli a világ a menekültek életét, és igyekszik felhívni a figyelmet nehéz helyzetükre. Az ENSZ Közgyűlése 2000-ben nyilvánította ezt a napot a Menekültek Világnapjává.

Hazánkba évente több ezer menedékkérő érkezik, közülük azonban csak kevesen kapnak menekült státuszt. A Református Missziói Központ Menekültmissziója a menekült családok magyarországi életkezdését igyekszik megkönnyíteni, többek közt lakhatási és iskolai integrációs programok biztosítása által. Az Iskolai integrációs program keretében négy budapesti iskolával működik együtt a Menekültmisszió, melyek egyikében a HVG készített egy rövid összeállítást.


A Menekültek Világnapját követő vasárnapra, június 26-ra az Európai Egyházak Konferenciája is felhívást intézett az európai egyházakhoz, gyülekezetekhez és plébániákhoz, melyben az életüket vesztett menekültekről megemlékező istentisztelet, imaalkalom megtartására hívja fel őket. Ehhez angol nyelvű segédanyagokat készítettek, melyek személyes történeteket, javasolt imádságokat és fohászokat tartalmaznak. AzEurópai Egyházak Konferenciájának levelétés segédanyagait ide kattintva tekinthetik meg.

Az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága (UNHCR) hazánkban is szervez rendezvényeket június 20. környékén. Idén június 13-19 között – a UNHCR „Do 1 thing” kampányának keretében – színes program várja azokat, akik megismernék a menekültek helyzetét. A programban többek közt dokumentumfilmek, kisfilmek, fotókiállítás és tánccal egybekötött koncertek is szerepelnek.

Aki többet szeretne megtudni a UNHCR kampányáról és a menekültek életéről, kattintson a következő linkekre, ahol angol nyelvű videókat tekinthet meg!


A UNHCR 2011-es kampánya Angelina Jolie közreműködésével: „Do 1 thing”, azaz „Tegyünk értük – 1ütt”

A UNHCR az évek során a világ minden pontján arra kérte a menekülteket, hogy kamerák előtt meséljék el történetüket. Valamint arról kérdezték őket, hogy mit jelent számukra menekültnek lenni.


Kocsis Réka – Menekültmisszió