Elhagyhatta Bethesdát az első állami támogatásból kezelt SMA-s gyerek

A két és fél éves Anna volt az első, aki az állam támogatásával kapta meg a Zolgensma-kezelést, az SMA-betegség gyógyítására, és a pénteki nap során elhagyhatta a Bethesda Gyermekkórházat. Az intézmény főigazgatója, Velkey György, és az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós méltatta „a magyar gyermekgyógyászat egyik fellegvárát” és dolgozóit.

MTI - Bethesda 2021-07-16

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója a sajtótájékoztatón

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Elhagyhatta a budapesti Bethesda Gyermekkórházat az első olyan gyermek, aki állami támogatás révén kapott SMA-kezelést – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken a helyszínen. A miniszter kiemelte, hogy az elmúlt években legnagyobb számban, „a magyar gyermekgyógyászat egyik fellegvárában”, a Bethesda kórházban kezelték az SMA-ban szenvedő gyermekeket.

Velkey György, a kórház főigazgatója felidézte, hogy 2019 októberében mindenki megismerte Zente nevét, akinél Magyarországon és Európában is először alkalmazták a Zolgensma nevű gyógyszert. Utána Levente kapta a kezelést, majd még tíz gyermek, akiknek többnyire társadalmi adakozással gyűjtötték össze a nagyon drága készítmény árát. A külföldi gyermekek közül volt olyan, akit Hollandiából, mást Törökországból hoztak a Bethesdába a kezelésre. Másfél év távlatából már látják a gyógyszer „nagyon pozitív” hatását. Mind a tizenkét gyermek szépen fejlődik – közölte.

A Bethesda Gyermekkórházban már 2016-ban elindult az SMA-ban szenvedő gyermekek élethosszig tartó kezelése. Az egyik legmodernebbnek számító Zolgensma-kezelést korábban társadalmi összefogás révén tizenkét gyerek kapta meg. A kormány döntése nyomán áprilistól azoknak a magyar gyerekeknek az SMA-kezelését, akiknek ez orvosilag ajánlott, az állam ingyenesen biztosítja.

A kezelést elsők között kapta meg a két és fél éves Anna, aki a pénteki nap során már haza is mehetett. Őt egyébként a sajtótájékoztató után a miniszter és a főigazgató meg is látogatta. Anna szerdán kaphatta meg az államilag támogatott Zolgensmát a kórházban. Az eddigi tapasztalatok alapján az orvosok reális esélyét látják a mozgáskészségek további javulásának, a gépi lélegeztetés elkerülésének és az önálló táplálkozási képesség megőrzésének.

A főigazgató felhívta a figyelmet, milyen fontos a betegség korai észlelése, amely a háziorvosokon, a védőnőkön és a családokkal való hatékony együttműködésükön is múlik. Velkey György szerint ez egy versenyfutás a pusztuló idegsejtekkel, és „minden nap, minden hét számít”. Hozzátette, hogy a magyar gyermekegészségügy jól teljesített ebben a versenyfutásban, és köszönetet mondott a kórház egész közösségének, amely közreműködik a kezelésekben, köztük is kiemelten a gyógyítócsapatot vezető Mikos Borbála orvosigazgatónak.

MTI - Bethesda 2021-07-16-1.jpg

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a két és fél éves Annával, aki Magyarországon elsőként kapott államilag támogatott SMA-kezelést a budapesti Bethesda Gyermekkórházban

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A spinális izomatrófia vagy gerincvelő-eredetű izomsorvadás (Spinal Muscular Atrophy, SMA) egy ritka, öröklődő betegség, amelyet az SMN1 gén hibája okoz, és a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek a fokozatos elvesztéséhez vezet.