„A rendelt időben megadja majd az Úr”

A reprodukciós gyógyászat az utóbbi évtizedekben jelentős előrehaladást ért el, amely a gyermektelen pároknak új reményt és távlatokat adhat. Joguk van-e a házastársaknak a biológiai terméketlenséggel mesterséges úton dacolni? Lakatos Enikővel, a Semmelweis Egyetem (SE) Reprodukciós Centrumának kórházlelkészével beszélgetett a Reformátusok Lapja.

Dr. Lakatos Enikő  -Semmelweis Reprodukciós Centrumának kórházlelkésze -

Meddőségen – orvosi értelemben – azt az állapotot értjük, amikor legalább egy év védekezés nélküli aktív szexuális élet ellenére sem jön létre a várandósság. Harmincöt éves kor felett ez az időszak fél évre csökken. A meddőség mély tartalommal bír, bizonyos élethelyzetekben stigmával – kirekesztettséggel – is járhat. A fiatal párok, akik más tekintetben egészséges, aktív személyek, és keresik a produktivitás lehetőségeit, az állapotukból fakadó „betegstátuszt” lelki teherként élhetik meg. A klinikai szóhasználat azért elengedhetetlen – mondta Lakatos Enikő –, mert e nélkül nem vehető igénybe orvosi segítség.

A kórházban, ahol a lelkipásztor a szolgálatát végzi, asszisztált reprodukciós beavatkozásokat végeznek. Azokat a párokat keresi meg, akik már elindultak ezen az úton. „Sokan bíznak, reménykednek, próbálnak változtatni az életmódjukon, és nem adják fel a reményt, hogy természetes úton foganjon meg a gyermekük. Ebben az élethelyzetben évek, évtizedek is eltelhetnek, amit a várakozással együtt járó érzelmi hullámvasút jellemez” – fogalmazott a szakember, aki számos esetben elcsigázott párokkal és összetört lelkekkel találkozik. „Ebben az élethelyzetben is nagyon fontos a lelki támogatás. Az évekig tartó reményvesztettség sokszor megtépázza az egyének és a párok életét, éppen ezért a párkapcsolatra is külön figyelni kell ebben az időszakban. Semmi sem olyan, mint korábban, hiszen a párok megosztják az orvosokkal intim szférájukat, amit normális körülmények között nem tennének meg. Mindez kihat az önértékelésre, a párkapcsolatra és a szexuális életre is.”

Lakatos Enikő a Reformátusok Lapjának adott interjúban leszögezte, hogy a protestáns szemlélet az élet védelmét tekinti irányadónak. Ennek mentén értékeli az orvosi beavatkozások jelentőségét, mint ami lehetőséget nyújt arra, hogy Istentől kapott tudásunkat az ember ne öncélúan, hanem mások segítésére használja. Az orvosi ellátás először a természetes állapotot igyekszik helyreállítani, azonban sok párnál elérkezik az a pont, amikor dönteniük kell, merre tovább. „Ezeknek a pároknak egy része megkeres, és sok átimádkozott alkalom után dönt. Vannak olyan párok, akik nem vesznek részt tovább a programban, mert nem fér bele a világukba, hogy így legyen gyermekük. Számukra elfogadhatóbb például az örökbefogadás, míg mások a beavatkozások révén válnak várandóssá” – világított rá a kórházlelkész.

A gyermekvárás tekintetében két fontos tényező jellemzi a magyar társadalmat – folytatta Lakatos Enikő. A legfrissebb kutatások is azt bizonyítják, hogy tradicionális a világképünk, ami keresztyén értékrendünkből táplálkozik. Így a házasság és a gyermekáldás meghatározó a fiatalok körében is. A felmérések ugyanakkor rámutatnak a halasztás jelenségére is. Amikor egy fiatal nő vagy férfi elképzeli az életét, majd megtalálja élete párját, akkor több gyereket tervez, mint amennyi végül megszületik.

Az újságnak beszélt arról is, hogy az a fajta korszellem, ami sokáig uralkodott, és talán még ma is tetten érhető, miszerint gyermeket csupán megfelelő egzisztenciális körülmények közé érdemes szülni – minél több diploma, nyelvvizsga stb. megszerzése után –, mára vitathatóvá vált. „Az egyháznak is nagyobb szerepet kellene vállalnia az edukációban. Jobban kellene hangsúlyozni az ifiseinknek, az egyetemistáinknak, hogy az Isten általi teremtettségben mindennek rendelt ideje van. Amikor fiatal a szervezet, akkor könnyedén működhet a gyermek megfoganása. A házasság népszerűsítése is fontos szolgálati területe az egyháznak. Nagy szerepünk van tehát abban, megtanítjuk-e a gyermekeinknek, hogy a karrier és az anyagiak később is pótolhatók.”

A reprodukciós gyógyászat az utóbbi évtizedben jelentős előrehaladást ért el, ami a gyermektelen pároknak új reményt és távlatokat ad. Az SE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Asszisztált Reprodukciós Centrumában a holisztikus szemléletű ellátást részesítik előnyben. A párok kivizsgálását követően a kórházlelkész felkeresi a pácienseket és felajánlja nekik a lelki segítségnyújtás lehetőségét. Tartanak istentiszteleteket, lehetőség van egyéni és páros lelkigondozásra, valamint csoportos foglalkozásokon való részvételre. Ez utóbbiak online bibliaórák, így nemcsak budapestiek kapcsolódhatnak be az alkalmakra.

A teljes interjút elolvashatják a Reformátusok Lapja e heti számában, melyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak! Keressék a templomokban és az újságárusoknál!