Fogadj örökbe egy nagymamát!

Az idősek megsegítése kiemelt társadalmi felelősség. Közösségben gondolkodva nem kérdőjelezzük meg, hogy helye van a bottal ülő figura piktogramjának a buszok első ülései mellett, hogy nem a legidősebbekkel illik végeztetni a kemény munkát, hanem nekik igyekszünk segíteni lelki és fizikai értelemben is. Ha ez így van békeidőben, mennyivel igazabb, ha háború dúl. A keresztyén indíttatású ukrajnai Dorcas Jótékonysági Alapítvány a háborús konfliktus idején sem feledkezik meg az idősekről. A Fogadj örökbe egy nagymamát! nevű programjuk több mint harminc településen működik Kárpátalja-szerte. Céljuk az egyedül és nehéz körülmények között élők támogatása.

Az Ukrajnában dúló háború következtében sokkal aktuálisabbá vált az országban élő idős emberek megsegítése, mint korábban bármikor. A folyamatosan emelkedő árak miatt valódi kihívás, hogy az alacsony nyugdíjakból alapvető élelmiszereket, gyógyszereket szerezzenek be az idősek.
A Dorcas Jótékonysági Alapítvány tíz éve működik Kárpátalján, munkájuk nyomán pedig több mint 500 idős embernek tudnak segítséget nyújtani. Minden nélkülöző mögött áll egy „örökbefogadó” aki a szervezet útján támogatja gondozottját. A küldetés összetett, melyben felekezetek, diakónusok és önkéntesek egyaránt kiveszik részüket.

A Fogadj örökbe egy nagymamát! program két részből áll. Az egyik anyagi, amely élelmiszercsomag, illetve tisztálkodáshoz szükséges termékeket és mosószereket tartalmaz. Ezek a csomagok éves szinten 5-7 alkalommal kerülnek a rászorulók asztalára. A program másik része különböző eseményekből tevődik össze, ide tartoznak: az öregek világnapja, teadélutánok, adventi készülődés, kézműves-foglalkozások. A szervezet fontosnak tartja a fiatalok bevonását ezen alkalmakba, hogy saját szemükkel lássák, tapasztalják, mennyire alapfeladat idős emberekkel törődni.

Az orosz–ukrán konfliktusban kiemelten fontossá vált az idős emberek támogatása, mivel többen nem tudnak találkozni a támaszt nyújtó szeretteikkel, akiket a háború szakított el egymástól. A szervezet ezért is igyekszik minél jobban támogatni őket.