Egységben

Hírek a Kárpát-medencéből

geresi_robert_2.jpg

Egy lépéssel Isten után

Kibernetikát tanult, majd bútorgyárban dolgozott, végül lelkipásztor lett. Géresi Róbert tizenkét év főjegyzői szolgálat után lett püspöke a felvidéki reformátusoknak. Azt mondja, a magyar és a szlovák gyülekezeteknek egyaránt vezetője szeretne lenni. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház új püspökével beszélgettünk.

Tovább a cikkhez

További hírek

Ledöntötték Haraszti Petőfi-szobrát

Vasárnapra virradóra ismeretlenek ledöntötték talapzatáról a horvátországi magyarság első köztéri Petőfi-szobrát – tájékoztatott Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke.

Az egység szolgálatában

A határon túl élő reformátusság helyzetét mindig is belügyeként kezelte a Magyarországi Református Egyház, ezért – amint erre a kilencvenes években ismét lehetőség nyílt – nélkülözhetetlenné vált a Kárpát-medencei kapcsolattartás megszervezése. Czanik András Kárpát-medencei referens a közös felelősségvállalást és a mindennapokban is megvalósuló református egységet tekinti szolgálata alapjainak.

Krisztus parancsa a betegek gyógyítása

A védőoltás elfogadását és a beoltás alkalmazását javasolja Csűry István királyhágómelléki református püspök. Újságírói kérdésre Kató Béla erdélyi református püspök is hasonlóan nyilatkozott.

Földrengés után Horvátországban

Megnyitotta használaton kívüli parókiáit a petrinyai földrengésben otthon nélkül maradt családok előtt a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház. A Magyar Református Szeretetszolgálat gyűjtést indított.

További tartalmak

A Generális Konvent hírei

betlehem.jpg

Menjünk el Betlehembe!

Nem rejthetjük el magunkat napjaink drámai küzdelmében, de érdemes az első karácsony pásztorainak példáját követnünk. A Generális Konvent Elnökségének karácsonyi körlevele a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára.

oktatasi_alap_2020.JPG

Indul az Oktatási Alap idei adománygyűjtése

A felvidéki Vaján általános iskoláját, a Szatmárnémeti Gimnáziumot és a Sepsiszentgyörgyi Kollégiumot támogatják a Kárpát-medencei református intézmények diákjai és pedagógusai.

imádság

Bízzatok!

„Mennyei Atyánk a legnagyobb megpróbáltatások között is velünk van Jézus Krisztusban, a Szentlélek által.” A Generális Konvent elnökségének körlevele.

További tartalmak

Hírek a diaszpórából

NYEMPGYSZ_2020_09_13-03.JPG

Isten megtartó kegyelmében bízva

Jubileumi közgyűlést és konferenciát tartott a Nyugat-Európai Magyar Protestáns Gyülekezetek Szövetsége fennállásának 20. évfordulója alkalmából. A svájci Männedorfban tartott összejövetelen új vezetőséget is választottak.

Tovább a cikkhez

Mégse lehet pályázni a diaszpórába

A korábbi tervekkel ellentétben mégis későbbi időpontra halasztja a Miniszterelnökség a Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor Program következő szakaszának meghirdetését.

Új-Zélandról jöttem, Sárospatakon érettségizem

Fordított peregrinációt hirdetett a Sárospataki Református Kollégium. Míg évszázadokkal ezelőtt Magyarországról mentek külföldre tanulni a diákok, most a pataki kollégium hívja haza a diaszpórába szakadt magyarok érettségi előtt álló generációját. A különleges programtól a diákok magyar identitásának megerősödése mellett a kapcsolatépítést is remélik.

Elhunyt Demeter Andor

Életének 91. évében elhunyt Demeter Andor, az Amerikai Magyar Református Egyház nyugalmazott püspöke, a Phoenixi Magyar Református Egyház hűségesen szolgáló, templomépítő lelkipásztora.

Szórványstratégia és hídépítés

Határozott keresztyén/keresztény címmel tartotta hittudományi tanácskozását június 20–23. között Balatonfüreden a Nyugat-Európai Magyar Református Lelkigondozó Szolgálat.

További tartalmak

Videók és galériák

Visk

Visk

Az elmúlt harminc év egyik legjelentősebb leletének tartják a Kárpát-medencében a viski református templomban talált középkori falfestményeket.

Tovább a cikkhez

Események a Kárpát-medencéből

térkép no